Πιθανόν να έχουμε κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας και στην Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος ΕΟΔΥ: Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Παρότι προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κρούσμα αγνώστου προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προειδοποίησε πως το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν σύντομα και στη χώρα μας είναι πολύ πιθανόν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεοκλής Ζαούτης είπε χαρακτηριστικά:

“Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα. Δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ».

Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ερωτηθείς αν λόγω της ετοιμότητας που υπάρχει είναι πιθανόν να υπάρχουν ήδη και στη χώρα μας, υπογράμμισε: «Υπάρχει αρκετά μεγάλη περίπτωση να τον δούμε κι εδώ. Υπάρχουν κρούσματα και στην Ισπανία αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Ζαούτης πρόσθεσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, όπως γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετός και διάρροια, ενώ κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, επισήμανε.

Την ίδια ώρα κάλεσε τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα με σκοπό υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Σε εγρήγορηση καλεί τους γιατρούς ο ΕΟΔΥ

Παράλληλα, με έγγραφο του ΕΟΔΥ το οποίο έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται  σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

«Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη», σημειώνει μεταξύ άλλων το έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Ποια είναι τα συμπτώματα
1. Ικτερος
2. Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
3. Κνησμός
4. Αρθραλγία/μυαλγία
5. Πυρετός
6. Ναυτία
7. Εμετός ή κοιλιακό άλγος
8. Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
9. Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Συναγερμός στις αμερικανικές υγειονομικές αρχές για την μυστήρια παιδική ηπατίτιδα: Ζητούν εγρήγορση από όλους τους γιατρούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: