Ποιά η εξήγηση για τα εξωπραγματικά ποσοστά των Όρμπαν και Βούτσιτς; Εθνολαικιστές, ή οι τελευταίοι “πατριώτες” στην Ευρώπη;

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban (C) delivers a speech during the governing Fidesz-KDNP party’s event after the general election and national referendum on the child protection law in Budapest, Hungary, 03 April 2022. EPA, SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Και είναι εξωπραγματικά για κοινοβουλευτικές δημοκρατίες «δυτικού τύπου». Και όμως σε τέτοιες προέκυψαν. Μπορεί να μην αρέσουν στους χρυσοκάνθαρους των Βρυξελλών, μπορεί να μην αποτελούν υποδείγματα της ελευθερίας του τύπου και της πολυφωνίας (όπως άλλωστε και η Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη και της «τρελοπαρέας» του Μαξίμου), είναι όμως δημοκρατίες.

Μιλάω, βεβαίως, για την θριαμβευτική επανεκλογή του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην γειτονική μας, ομόδοξη Σερβία. Ο συντηρητικός εθνικιστής Ορμπαν, πραγματικό φαινόμενο, επανεξελέγη άνετα για 4η φορά, με ποσοστό κοντά στο…55%, παρότι απέναντι του στήθηκε ένας ετερόκλητος αντιπολιτευτικός συνασπισμός που περιείχε και δεξιούς!

Ένα ακόμη δεξιό κόμμα το «Mi Hazank» (Κίνημα για την Πατρίδα) που διακρίνεται για την «αντι-παγκοσμοποιητική» του ατζέντα και την σκληρή αντίθεση στον επιθετικό «δικαιωματισμό» σεξουαλικών μειοψηφιών, πέρασε το κατώφλι του 5% και μπαίνει στη βουλή. Θα μπορεί εύκολα να στηρίξει τις πολιτικές του Ορμπαν, αν και ο Ουγγρος ηγέτης, διαθέτοντας πλειοψηφία 2/3 δεν χρειάζεται στήριξη…

  • Στην Σερβία ο νυν πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις «τριπλές» εκλογές που αποτόλμησε…πήρε όλο το χαρτί. Επανεξελέγη θριαμβευτικά στην προεδρία με ποσοστό περίπου 60% και άφησε πίσω τον βασικό του αντίπαλο, επικεφαλής «φιλοδυτικού» συνασπισμού με ποσοστό…17,5%.

Το κόμμα του Βούτσιτς, από κοινού με τον πιστό κυβερνητικό του εταίρο, τους Σοσιαλιστές του επίσης φιλέλληνα υπουργού εξωτερικών, Ιβισα Ντάσιτς, απέσπασαν το 55% των ψήφων, διασφαλίζοντας άνετη πλειοψηφία στη νέα βουλή.

Σε τι μπορεί να οφείλεται όμως αυτή η τεράστια λαική αποδοχή; Η εξήγηση είναι απλή. Οι δύο μεγάλοι θριαμβευτές του πατριωτικού χώρου, έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.  Βάζουν πάνω απ΄όλα τον λαό τους και τα συμφέροντα του έθνους τους. Μπορούν να συμμαχήσουν και με τον διάβολο αν αυτό επιτάσσει το συμφέρον της πατρίδας τους. Και δεν υποκύπτουν σε «έξωθεν συστάσεις», απ΄όπου και αν προέρχονται αυτές.

Και οι δύο επίσης πιστεύουν στην έννοια του «κράτους-έθνους». Ούτε μαγεύονται από τις σειρήνες της Παγκοσμιοποίησης, ούτε κοσμούν τη βιβλιοθήκη τους με την «Μεγάλη Επανεκκίνηση» του Κλάους Σβάμπ. Τιμούν τις παραδόσεις του λαού τους, την έννοια της θρησκείας και της οικογένειας καθώς και την ιστορική τους κληρονομιά.  Γι αυτό και βάζουν φρένο στην λαθρομετανάστευση.

Ο Ορμπαν και ο Βούτσιτς επιπροσθέτως, παρότι καταφανώς Ευρωπαίοι, δεν ανέχονται να τους υπαγορεύει γραμμή η (γερμανόδουλη) γραφειοκρατία των Βρυξελλών και πόσο μάλλον, πολιτικές δευτεράντζες, τύπου Ουρσουλας και Σχοινά. Τηρούν ταυτόχρονα αποστάσεις και από το «σφιχταγκάλιασμα» με τον υπερατλαντικό «Μεγάλο Αδελφό», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών τους. Αμερικανοί πρέσβεις με αναιδείς συμπεριφορές τύπου Πάιατ, στην Ουγγαρία και την Σερβία, θα είχαν φύγει με τις κλωτσιές…

Οι δύο ηγέτες υιοθετούν δηλαδή στην πράξη μία «πολυπολική» εξωτερική πολιτική που τους επιτρέπει να ανήκουν μεν στην Ευρώπη, αλλά να αντλούν οφέλη από την συνεργασία τους με άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία τους έδωσε την ευκαιρία να το αποδείξουν και είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι επιδοκίμασαν αυτό το πολιτικό τους θάρρος.

Για την Ελλάδα βεβαίως, Ορμπαν και Βούτσιτς, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο Ουγγρος ηγέτης είναι φίλος του Ερντογάν και δεν το κρύβει όπως άλλωστε και ο Ζελένσκι…Δύσκολα θα μπορούσε να είναι φίλος της Ελλάδας και του Μητσοτάκη, όταν ειδικά ο τελευταίος, πρωτοστάτησε με ύβρεις στην επιχείρηση έξωσης του από το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, σε ρόλο-και πάλι- «λαγού» των Γερμανών.

  • Ο Βούτσιτς είναι Σέρβος πατριώτης, Ορθόδοξος και φιλικά διακείμενος στον ελληνικό λαό. Βρίσκεται όμως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γιατί έχει απέναντι του έναν-υποδαυλιζόμενο από την Δυση-αλβανικό εθνικισμό, τις πιέσεις των ΗΠΑ, τους ωμούς εκβιασμούς των Ευρωπαίων και την απέχθεια του Βερολίνου προς τη χώρα του.

Ταυτόχρονα καλείται να προασπίσει τους παραδοσιακούς του δεσμούς με την Ρωσία και τον Πούτιν, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα που έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στη χώρα του. Πολύ δύσκολη εξίσωση την οποία εξυπηρετεί με ταχυδαχτυλουργική μαεστρία, αλλά και αξιοπρέπεια.

Η Ουγγαρία λοιπόν, έστω και με έναν φιλότουρκο πρωθυπουργό, αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα κατά της Παγκοσμιοποίησης, η γειτονική Σερβία το τελευταίο Ορθόδοξο «γαλατικό χωριό» και μακάρι σε αυτούς τους «ανυπότακτους» να προστεθεί η Γαλλία με την Μαρίν Λεπέν για να ανακατευθεί επιτέλους λίγο η τράπουλα. Θα έχει μεγάλη πλάκα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ερχεται τσουνάμι λαθρομετανάστευσης: Αλλη μία παράπλευρη συνέπεια που δεν υπολόγισε η Ευρώπη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: