Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ηγεσία του Πενταγώνου έλαβαν αποφάσεις: Ποια είναι σήμερα η ισχύς της υπερδύναμης Αμερικής; (video)

US President Joe Biden speaks to Joint Chiefs of Staff and Combatant Commanders as they meet in the Cabinet Room at the White House in Washington, DC, USA, 20 April 2022. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Μία συνάντηση με πολύ μεγάλη σημασία συγκάλεσε την Μεγάλη Τετάρτη, στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τζο Μπάιντεν. Ζητούμενο ήταν η ισχύς της Αμερικής στο νέο κόσμο, όπως εξελίσσεται και έχοντας απέναντί της τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Συνάντησε στην αίθουσα που συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο τα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου, με τα οποία συζήτησε την κατάσταση σε όλο τον κόσμο, και ειδικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.

Ο κ. Μπάιντεν κάθισε μεταξύ του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του στρατηγού Μαρκ Μίλι, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επρόκειτο για την ετήσια συνάντηση, που συνοδεύθηκε, όπως πάντα, και με δεξίωση που παρέθεσε το προεδρικό ζεύγος στον υπουργό Άμυνας, στην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, στον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και στους στρατηγούς.

Αλλά πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο μεγάλης αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ρωσία διεξάγει ήδη ένα πόλεμο και η κομμουνιστική Κίνα αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο, λόγω της απρόβλεπτης ηγεσίας της.

  • «Θέλω να ακούσω από όλους τις εκτιμήσεις σας για το τι βλέπετε στο πεδίο και σε ότι αφορά τις (στρατιωτικές) μας δυνάμεις», είπε ο Μπάιντεν στους στρατηγούς, ενώπιον του υπουργού Άμυνας, πριν από τη συνάντησή του. «Το στρατηγικό περιβάλλον εξελίσσεται γρήγορα στον κόσμο, και αυτό σημαίνει ότι τα σχέδιά μας και η στάση και η ισχύς μας, πρέπει να είναι εξίσου δυναμικά».

«Θέλω να επικροτήσω την εξαιρετική δουλειά που κάνετε για να εξοπλίσετε και να εξοπλίσετε γενναίους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν το έθνος τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που παραδέχθηκε πως δεν περίμενε ότι οι Ουκρανοί θα έδιναν μια τόσο μεγάλη και δυνατή μάχη.

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά έχω πάει στην Ουκρανία πολλές φορές πριν από τον πόλεμο – έχω μιλήσει στο Κοινοβούλιο. Είχα εμπλακεί βαθιά σε αυτό που συνέβαινε στην Ουκρανία. Και ήξερα ότι ήταν σκληροί και περήφανοι», είπε ο κ. Μπάιντεν.

«Αλλά σας λέω, είναι πιο σκληροί και πιο περήφανοι από όσο νόμιζα. Είμαι έκπληκτος τι κάνουν με τη βοήθειά σας όσον αφορά την παροχή συμβουλών και τα όπλα που παρέχουμε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αποφασίσει την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος εισήλθε στην πιο κρίσιμη φάση του. Η αντίσταση των Ουκρανών και οι επιτυχίες τους στο πολεμικό πεδίο, αναγκάζει τους Δυτικούς να δουν την κατάσταση στην Ουκρανία με άλλο μάτι.

Ήδη, κάποιες χώρες που δεν κατονομάζονται έχουν στείλει πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία. Μία πληροφορία η οποία άλλαξε στη συνέχεια. Δηλώθηκε ότι εστάλησαν ανταλλακτικά τα οποία βοήθησαν την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας να αποκτήσει πάλι μία δύναμη στον αέρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στη δημόσια δήλωση του ανέφερε ότι οι Ουκρανοί «έχουν λάβει ανταλλακτικά για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες».

Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι Αμερικανοί δεν έστειλαν πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία.

Όπως σημείωσε, «σίγουρα τους ενισχύσαμε με την αποστολή περισσότερων ανταλλακτικών που θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των αεροσκαφών τους, αλλά δεν έχουμε στείλει κανένα αεροσκάφος», ήταν η ακριβής δήλωση του.

Και εδώ τίθεται το θέμα των κόκκινων γραμμών, όπως σημειώσαμε και χθες σε αυτή την στήλη. Εάν η Αμερική στείλει και αυτή πολεμικά αεροσκάφη, θα θεωρηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μία ενέργεια που περνά τις κόκκινες γραμμές; Θα αποτελεί συμμετοχή στον πόλεμο εάν η Ουάσιγκτον στείλει, εκτός των ανταλλακτικών, και αεροπλάνα; Είναι ερωτήματα που σίγουρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε εμείς.

  • Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει θέσει ήδη σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη για πολλά χρόνια. Και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν η υπερδύναμη Αμερική, η οποία βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά από τα πεδία των μαχών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν άκουσε και τις θέσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου επί της πρότασης για μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ, με στρατιωτικές δυνάμεις, στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας. Φαίνεται, ότι έλαβαν αποφάσεις για την Ουκρανία και γενικά τους τρόπους αντιμετώπισης της Ρωσίας.

Φαίνεται, επίσης, ότι η μοναδική επιλογή που πλέον έχουν είναι η ανάπτυξη δυνάμεων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους θα είναι αμερικανικές. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια μία τέτοια ανάπτυξη δυτικών δυνάμεων, αλλά είναι αμφίβολο ότι θα τολμήσει να ενοχλήσει κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Να σημειώσουμε, διότι έχει τη σημασία του, ότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διαπίστωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει σήμερα περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η Αμερική αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία και ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής, που προορίζονταν για το Αφγανιστάν αλλά δεν εστάλησαν ποτέ.

Και ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί επίσημα αλλά τίθεται είναι ποιοι θα πιλοτάρουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. Διότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να εκπαιδευθούν Ουκρανοί πιλότοι.

Εν πάση περιπτώσει, για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, ισχύει και σήμερα η θέση του κ. Μπάιντεν ότι η Αμερική δεν θα λάβει μέρος, με δικές της δυνάμεις, σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν άλλαξε ούτε και μετά τη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Αλλά, είναι σημαντικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Το μέγεθος θα είναι παρόμοιο με το πακέτο των 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερο πυροβολικό και δεκάδες χιλιάδες ακόμη βλήματα πυροβολικού, που πιθανότατα θα είναι κρίσιμα για τις μάχες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Εκεί παίζονται όλα για όλα. Αν νικήσει η Ρωσία τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά και θα επηρεάσουν τις συνομιλίες που πιθανότατα θα ξεκινήσουν μετά το τέλος των μαχών…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Και αν ο Πούτιν, στην απόγνωσή του, σύρει τον Μπάιντεν (και όλη τη Δύση) στον πόλεμο της Ουκρανίας; Και όμως είναι ένα πιθανό σενάριο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: