Ο Ερντογάν ενώπιον μίας ολοένα και λιγότερο βιώσιμης οικονομικής πολιτικής: Εισήλθε σε πληθωριστικό σπιράλ

FILE PHOTO: People check rates on a board of currency exchange office in Istanbul, Turkey, 23 November 2021. Turkish lira hits a new record low level against the US Dollar. EPA, SEDAT SUNA




Με το να θέλει να αυξήσει το ΑΕΠ πάση θυσία, η χώρα, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), έχει εισέλθει σε ένα πληθωριστικό σπιράλ, από το οποίο θα δυσκολευτεί να βγει, ειδικά από τη στιγμή, που ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδυναμώνει σαφώς την οικονομία της.

Τα παραπάνω σημειώνει στην εφημερίδα Les Echos ο δημοσιογράφος Guillaume de Calignon, σε δημοσίευμα σχετικά με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας.

Υπογραμμίζεται η εκτίμηση οικονομολόγων της Goldman Sachs, περί ελλείμματος φέτος στο 4% του ΑΕΠ, μια «αισιόδοξη», κατά τη δική τους παραδοχή, εκτίμηση, αλλά και η πολύ «πιο απαισιόδοξη» εκτίμηση της Scope Ratings, περί ελλείμματος  στο 8% του ΑΕΠ και επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,3%.

Ειναι μία «τρέχουσα τροχιά της Τουρκίας, που δεν μπορεί να συγκρατηθεί», καθώς «οι μη βιώσιμες οικονομικές πολιτικές της, ο σπειροειδής πληθωρισμός και η υποτίμηση του νομίσματος αυξάνουν τον κίνδυνο βαθύτερου ισοζυγίου πληρωμών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κρίσεων. »

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να απαιτήσει από τους Τούρκους εξαγωγείς να ανταλλάξουν το 40% του ξένου νομίσματος τους σε λίρες, έναντι 25% που είναι σήμερα, ένα είδος capital control.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Guillaume de Calignon – Turquie : une politique économique de plus en plus intenable

Η τρέλα του ισλαμιστή Ερντογάν να «σβήσει» τον Ατατούρκ: Τον κατηγορεί για λάτρη του Βυζαντίου με αφορμή την Αγία Σοφία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: