Ο απόηχος της τηλεμαχίας του Μακρόν με την Λεπέν: Ο Πρόεδρος πήρε το ρίσκο να είναι ο καλός δάσκαλος και εκείνη η καλή μαθήτρια

Incumbent French President and candidate for re-election Emmanuel Macron takes a selfie pictures with supporters after holding his last camping meeting in Figeac, France, 22 April 2022. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




Το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων των εκλογών της Κυριακής, Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, κυριαρχεί στις αναλύσεις των γαλλικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Την ίδια στιγμή μία νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Harris Interactive για το περιοδικό Challenges την περίοδο 15-18 Απριλίου δείχνει ισχνό, όπως το χαρακτηρίζει, προβάδισμα του απερχόμενου προέδρου έναντι της Λεπέν (54% έναντι 46%).

Σε ανάλυσή του για το ντιμπέιτ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro, o Vincent Trémolet de Villers αναφέρει ότι κάθε πλευρά φαίνεται ότι βρήκε λόγους για να είναι ικανοποιημένη.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έδειξε, για άλλη μια φορά, μια προφανή ανωτερότητα στα οικονομικά θέματα, μια επιθυμία να αποσταθεροποιήσει την Λεπέν, ειδικά σε σχέση με τη Ρωσία, καθώς και μια αυξανόμενη τάση για διαλεκτική όσο περνούσε η ώρα. Συχνά είχε ένα πλεονέκτημα, σε ορισμένα σημεία, μέσα από στάση άλλοτε ανωτερότητας και άλλοτε πολεμικής.

Η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να διατηρήσει ένα τεχνικό και ρητορικό επίπεδο σαφώς ανώτερο από το προηγούμενο ντιμπέιτ. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να επιβάλει μια εμφανή κυριαρχία, να ανατρέψει τη συλλογική εντύπωση μιας κεκτημένης και επίμονης νομιμότητας του Εμμανουέλ Μακρόν, να απαντήσει στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του αρχηγού του κράτους.

Εκείνος πήρε το ρίσκο να είναι ο δάσκαλος, εκείνη πήρε το ρίσκο να είναι η καλή μαθήτρια. Αλλά αυτό που προέκυψε από αυτή την έντονη, μερικές φορές επιθετική, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα συζήτηση ήταν ένας αγεφύρωτος ανταγωνισμός.

Δύο Γαλλίες αντιμέτωπες και μία τρίτη που περιθωριοποιήθηκε τις δύο πρώτες ώρες της συζήτησης, καθώς απουσίαζε από αυτή η μετανάστευση, η περίμετρος του Κράτους, η παραβατικότητα. Η φορολογική πίεση αναφέρθηκε γρήγορα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 23:05 για να εκφωνηθεί η λέξη «ασφάλεια»! Στις 23:20 για να αναφερθεί ο ισλαμισμός!

Έγινε αναφορά στην οικονομική στήριξη και σε μέτρα σε διάφορους τομείς, χωρίς ωστόσο να αναπτυχθεί ένα όραμα που να έβαζε σε τάξη το μεγάλο χάος των προτάσεων. Φοβάμαι ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών είχε συχνά το αίσθημα ότι δεν είχε θέση σε αυτό το διάλογο.

Η άυλη δύναμη του έθνους – η ιστορία του, οι θεσμοί του, η ομορφιά του, η γλώσσα του, το κύρος του, ο πολιτισμός του, το σχολείο του – αγωνίστηκε να επιβιώσει σε έναν ωκεανό αριθμών. Η πολιτική, ωστόσο, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε ρυθμιστική τεχνοκρατία.

Μετά τη συζήτηση θα έρθει η ώρα των δημοσκοπήσεων, και όλα δείχνουν, μετά από περισσότερες από δύο ώρες διαλόγου, ότι οι Γάλλοι θα εμείνουν στην πρώτη τους πρόθεση. Ο νικητής -ήδη σκιαγραφείται το προφίλ του Εμμανουέλ Μακρόν- θα έχει το δύσκολο έργο μιας απαραίτητης συμφιλίωσης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απευθύνεται στους Γάλλους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της Κυριακής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: