Μετεωρίτης από άλλο αστρικό σύστημα εξερράγη πάνω από τη Γη το 2014 λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

File Photo: Πτώση μετεωρίτη στο Ντάλας via CBS News @CBSNews Twitter




Η πύρινη σφαίρα που έλαμψε στους ουρανούς πάνω από την Παπούα Νέα Γουινέα το 2014 ήταν στην πραγματικότητα ένα ταχέως κινούμενο αντικείμενο από ένα άλλο αστρικό σύστημα, σύμφωνα με ένα πρόσφατο υπόμνημα που αποχαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Διαστημική Διοίκηση (USSC).

Το αντικείμενο, ένας μικρός μετεωρίτης με μήκος μόλις 0,45 εκατοστά του μέτρου, μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 8 Ιανουαρίου 2014, αφού ταξίδεψε στο διάστημα με ταχύτητα μεγαλύτερη από 210.000 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα που υπερβαίνει κατά πολύ τη μέση ταχύτητα των μετεωριτών που βρίσκονται σε τροχιά εντός του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη του 2019

Αυτή η μελέτη του 2019 υποστήριξε ότι η ταχύτητα του μετεωρίτη, μαζί με την τροχιά του, αποδείκνυε με 99% βεβαιότητα ότι το αντικείμενο προερχόταν πολύ πέρα από το ηλιακό μας σύστημα – πιθανώς «από το βαθύ εσωτερικό ενός πλανητικού συστήματος ή ενός άστρου στον παχύ δίσκο του γαλαξία μας», έγραψαν οι συγγραφείς.

Αλλά παρά τη βεβαιότητά τους, η εργασία της ομάδας δεν αξιολογήθηκε ποτέ από ομοτίμους ούτε δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, καθώς ορισμένα από τα δεδομένα που απαιτούνται για την επαλήθευση των υπολογισμών τους θεωρήθηκαν απόρρητα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Τώρα, οι επιστήμονες του United States Space Command (USSC) επιβεβαίωσαν επίσημα τα ευρήματα της ομάδας. Σε υπόμνημα με ημερομηνία 1ης Μαρτίου που κοινοποιήθηκε στο Twitter στις 6 Απριλίου, ο υποστράτηγος John E. Shaw, υποδιοικητής του USSC, έγραψε ότι η ανάλυση της πύρινης σφαίρας το 2019 ήταν «αρκετά ακριβής για να επιβεβαιώσει μια διαστρική τροχιά».

 

Αυτή η επιβεβαίωση καθιστά αναδρομικά τον μετεωρίτη του 2014 το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που ανιχνεύτηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα, προσέθετε το υπόμνημα. Η ανίχνευση του αντικειμένου προηγείται της ανακάλυψης του «Oumuamua — του περιβόητου πλέον αντικειμένου σε σχήμα πούρου που κινείται επίσης πολύ γρήγορα για να προέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα — κατά τρία χρόνια, σύμφωνα με το υπόμνημα του USSC. Σε αντίθεση με τον μετεωρίτη του 2014, «το Oumuamua εντοπίστηκε μακριά από τη Γη και ήδη τρέχει έξω από το ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με NASA.

Ο Αμίρ Σιράτζ, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κύριος συγγραφέας της εργασίας του 2019, δήλωσε στο Vice ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να δημοσιεύσει την αρχική μελέτη, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του. Επειδή ο μετεωρίτης αναφλέχθηκε πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανό τα θραύσματα του αντικειμένου να προσγειώθηκαν στο νερό και έκτοτε να έχουν φωλιάσει στον πυθμένα της θάλασσας, πρόσθεσε.

«Η δυνατότητα να μπορέσουνε να λάβουμε το πρώτο κομμάτι από διαστρικό υλικό είναι αρκετά συναρπαστική για να το ελέγξουμε πολύ διεξοδικά και να μιλήσουμε με όλους τους ειδικούς του κόσμου σε ωκεάνιες αποστολές για να ανακτήσουμε μετεωρίτες», δήλωσε ο Σιράι στο Vice.

Με πληροφορίες από LiveScience

Κλυδωνίζεται η λειτουργία του σύμπαντος: Το μποζόνιο W έχει μεγαλύτερη μάζα από το «καθιερωμένο πρότυπο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: