Κλυδωνίζεται η λειτουργία του σύμπαντος: Το μποζόνιο W έχει μεγαλύτερη μάζα από το «καθιερωμένο πρότυπο»

File Photo Άποψη του επιταχυντή σωματιδίων του CERN via pexels.com/Pietro Battistoni




Σημαντικά μεγαλύτερη μάζα από αυτή που προβλέπεται από το «καθιερωμένο πρότυπο» έχει το στοιχειώδες σωματίδιο μποζόνιο W, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η συνταρακτική διαπίστωση αναστατώνει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη λειτουργία του σύμπαντος. Το «καθιερωμένο πρότυπο», άλλωστε, είναι η πληρέστερη θεωρία με την οποία περιγράφονται οι θεμελιώσεις μονάδες που οικοδόμησαν το σύμπαν και οι δυνάμεις που τις διέπουν.

Το μποζόνιο W είναι ένα φορτισμένο στοιχειώδες σωματίδιο, το οποίο καθορίζει τη λεγόμενη «ασθενή δύναμη», μιας από τις τέσσερις κυρίαρχες δυνάμεις της φύσης και βασικός πυλώνας του «καθιερωμένου προτύπου». Ωστόσο η ακριβέστερη, μέχρι σήμερα, μέτρηση της μάζας του αντικρούει τους κανόνες που καθορίζονται από αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

400 φυσικοί για 10 έτη

Ο δρ Ασουτος Κοτουάλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ντιουκ (CDF) που έκανε την ανακάλυψη, τονίζει ότι για την εξαγωγή του συνταρακτικού αποτελέσματος εργάστηκαν 400 φυσικοί επί μία δεκαετία, αναλύοντας στοιχεία για 450 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων. Αυτές επιτυγχάνονται με τη διαρκή αλληλοπρόσκρουση των σωματιδίων σε ασύλληπτα υψηλές ταχύτητες και έλαβαν χώρα στον επιταχυντή Tevatron στο Ιλινόι των ΗΠΑ. Ο Tevatron ήταν ο μεγαλύτερος επιταχυντής του κόσμου έως το 2009. Την πρωτιά τού έκλεψε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, στα περίχωρα της Γενεύης (CERN), όπου ανιχνεύθηκε το μποζόνιο Χιγκς. Ο Tevatron δεν λειτουργεί από το 2011, αλλά οι επιστήμονές του, του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντή των ΗΠΑ (Fermilab), συνέχισαν να αναλύουν τα στοιχεία του.

Ο Μπάρι Κλιφ, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που εργάζεται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, επισημαίνει ότι το «καθιερωμένο πρότυπο» «είναι η πιο επιτυχής επιστημονική θεωρία που διατυπώθηκε ποτέ, με ικανότητα εξαιρετικά αξιόπιστων προβλέψεων. Αν αυτές αποδεικνύονταν λανθασμένες, τότε το οικοδόμημα θα κατέρρεε χωρίς να υπάρχει τρόπος διόρθωσής του. «Θα κατέρρεε σαν πύργο από τραπουλόχαρτα. Αν αφαιρέσεις ένα χαρτί, θα γκρεμιστεί».

Ο Ζαν Σταρκ, φυσικός και επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), τονίζει πως «πρόκειται είτε για μια συνταρακτική ανακάλυψη είτε για εσφαλμένη ανάλυση των δεδομένων».

Η ομάδα του δόκτορος Κοτουάλ καθόρισε τη μάζα του μποζονίου W με ακρίβεια 0,01%, διπλάσια δηλαδή από τις προηγούμενες προσπάθειες. Διαπίστωσαν ότι είναι διαφορετική από την πρόβλεψη του «καθιερωμένου προτύπου» κατά επτά «τυπικές αποκλίσεις» (Sigma).

Tώρα τον λόγο έχουν οι θεωρητικοί φυσικοί και θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες για να λυθεί το επιστημονικό μυστήριο.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Τριάντα δέντρα ηλικίας άνω των 2.000 ετών υπάρχουν στον πλανήτη: Hλικίας 4.900 ετών το αρχαιότερο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: