Με αέρα νικητή ο Εμανουέλ Μακρόν στο debate: Πιο πειστικός από τη Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Oθόνες με την τηλεμαχία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν που μεταδόθηκε ζωντανά στη γαλλική τηλεόραση. EPA, LUDOVIC MARIN




Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε πίσω του ένα από τα τελευταία εμπόδια στην κούρσα για την επανεκλογή του με την εμφάνισή του στην τηλεμαχία με την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, πείθοντας σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση το μεγαλύτερο μέρος όσων παρακολούθησαν την εκπομπή, μολονότι φάνηκε ξανά αλαζονικός.

Αν και η κυρία Λεπέν φάνηκε πως είχε προετοιμαστεί καλύτερα και διατήρησε την αυτοκυριαρχία της περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη τηλεμαχία τους, το 2017, ο κ. Μακρόν τη σφυροκόπησε για τις σχέσεις με την ηγεσία της Ρωσίας, για τα σχέδιά της για την οικονομία, για την πολιτική της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Τέσσερις ημέρες πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία (το 59%) έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν (39%), σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω.

Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος έχει διευρύνει το προβάδισμά του και οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του λαμβάνοντας ως και το 56% των ψήφων (έναντι 44% της κυρίας Λεπέν).

Το 2017, ο κ. Μακρόν είχε επικρατήσει της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%. Αναλυτές εκτιμούν πως η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση είναι απίθανο να μεταβάλει τις προθέσεις ψήφου ποσοστού ικανού να ανατρέψει αυτή την εικόνα.

«Ναι, ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε, αλλά η αντίπαλός του απέφυγε την επανάληψη της καταστροφής της προηγούμενης φοράς», εκτίμησε ο διπλωμάτης Ζεράρ Αρό μέσω Twitter. Η χθεσινή τηλεοπτική συζήτησε δεν την έθεσε εκτός κούρσας, «όπως το 2017», αλλά «δεν τη βοήθησε να κλείσει την ψαλίδα» της διαφοράς, πρόσθεσε ο άλλοτε πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.

Στην επίθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, ο πρόεδρος έριξε ιδιαίτερο βάρος στο δάνειο που είχε λάβει το κόμμα της κυρίας Λεπέν για την προεκλογική της εκστρατεία το 2017 από ρωσική τράπεζα. «Το πρόβλημα είναι πως όταν μιλάτε για τη Ρωσία, μιλάτε για τον τραπεζίτη σας», είπε. «Είσαστε εξαρτημένη από τη ρωσική εξουσία, είσαστε εξαρτημένη από τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Για το ζήτημα του κόστους ζωής, που απασχολεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, ο κ. Μακρόν επίσης επιτέθηκε στην αντίπαλό του ρωτώντας τη γιατί ψήφισε εναντίον της πρότασής του να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διατείνεται πως θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη Γαλλία.

Πάντως ο γάλλος πρόεδρος δεν κατάφερε να αποφύγει να δώσει μερικές φορές εικόνα υπερόπτη και αλαζόνα, κατά τους χαρακτηρισμούς που του προσάπτουν αρκετοί επικριτές του. Διέκοψε επανειλημμένα την αντίπαλό του με παροτρύνσεις όπως «μην τα αναμιγνύετε όλα», ή παρατηρήσεις όπως «η κυρία Λεπέν είναι πολύ πιο πειθαρχημένη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια».

«Κύριε Μακρόν, σταματήστε να μου κάνετε διάλεξη», ήταν η αντίδραση της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, που πάντως είχε πολύ πιο ήπιο τόνο από ό,τι στο παρελθόν, φθάνοντας στο σημείο να επαινέσει τον γάλλο πρόεδρο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του για να αποτραπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Αλαζόνας» εναντίον «τρομακτικής»

Ωστόσο επέκρινε τον αντίπαλό της, που χαρακτήρισε ειρωνικά «Μότσαρτ των οικονομικών» για τον «κάκιστο οικονομικό απολογισμό του» και τον «ακόμη χειρότερο κοινωνικό απολογισμό του».

Εκείνος της πρόσαψε πως ωθεί τη Γαλλία σε «εμφύλιο πόλεμο» με την πρόταση να απαγορευθεί η ισλαμική μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Η έρευνα του Elabe έδειξε πως το 50% των τηλεθεατών θεώρησε ότι ο κ. Μακρόν όντως φάνηκε αλαζόνας, ενώ μόλις το 16% έκανε την κρίση αυτή για την κυρία Λεπέν. Η υποψήφια της άκρας δεξιάς φάνηκε επίσης να επικεντρώνεται περισσότερο σε όσα απασχολούν τους πολίτες (37%) απ’ ό,τι ο αρχηγός του κράτους (34%).

Η Μαρίν Λεπέν πιστώθηκε εξάλλου μια αξιομνημόνευτη ατάκα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει νεότερους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν κάνει αρκετά για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής: «δεν είμαι κλιματοσκεπτίστρια, αλλά εσείς είσαστε λιγάκι κλιματοϋποκριτής», πέταξε.

Οι δύο αντίπαλοι έχουν από «μια μεγάλη αδυναμία», εκτιμά ο Μπερνάρ Σανάν της Elabe: «εκείνος θεωρείται αλαζόνας από πάνω από τον έναν στους δύο τηλεθεατές, εκείνη τρομακτική από τους μισούς».

Τεράστιο χάσμα απόψεων

Πάντως η τηλεοπτική συζήτησή τους το βράδυ της Τετάρτης, ανέδειξε το τεράστιο χάσμα απόψεων ανάμεσα σε Μακρόν και  Λεπέν για το ζήτημα της μετανάστευσης και το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας» ανέδειξε η τηλεοπτική συζήτησή τους το βράδυ της Τετάρτης.

Η Μαρίν Λεπέν είπε πως θέλει να «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης» και, προς τον σκοπό αυτό, θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία.Ζήτησε επίσης περισσότερη σταθερότητα από πλευράς πολιτείας και υποστήριξε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για τη γαλλική αστυνομία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει «τηρήσει τις δεσμεύσεις του» για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο απερχόμενος αρχηγός του γαλλικού κράτους ισχυρίστηκε επίσης ότι αύξησε τα μέσα και τη συλλογική οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών, αναφερόμενος στις γραμμές βοήθειας και ακρόασης, στη δημιουργία βραχιολιών προστασίας για την απομάκρυνση βίαιων συζύγων, στην εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε θέματα σεξισμού και σεξουαλικής βίας.

«Εμφύλιος»

Ως προς το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας» η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της στους δημόσιους χώρους.«Είμαι υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στον δημόσιο χώρο γιατί πιστεύω ότι είναι στολή που επιβάλλεται από τους ισλαμιστές», ξεκαθάρισε η Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν την επέκρινε έντονα, λέγοντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν εφαρμόσει αυτά που λέει, θα «προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία.

«Δεν παλεύω ενάντια στη θρησκεία του ισλάμ, δεν υπάρχει πρόβλημα, παλεύω ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, τη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο που ονομάζεται σαρία», επέμεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητο «να κλείσουν 570 τζαμιά ριζοσπαστών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι η ακροδεξιά υποψήφια «από την μαντίλα» κατέληξε να «περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό».

Προεκτείνοντας αυτό το σκεπτικό, «πόσοι αστυνομικοί και χωροφύλακες θα τρέχουν πίσω από τις μαντίλες;» διερωτήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Όσοι έτρεχαν πίσω από αυτούς που δεν φόραγαν μάσκες», αντέταξε η Μαρίν Λεπέν.

Στα οικονομικά ζητήματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν κατά το πρώτο τμήμα της σημερινής τηλεοπτικής τους μονομαχίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας.

Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.

Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αποφεύγοντας την φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων.

Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους» είπε η Λεπέν.

Συνταξιοδοτικό και πανδημία

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορωναϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Ο Μακρόν κατηγορεί την Λεπέν για τις σχέσεις της με τον Πούτιν
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε έντονα τις στενές σχέσεις της Μαρίν Λεπέν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τη Γαλλία. Ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το κόμμα της κυρίας Λεπέν πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα «προσκείμενη στην εξουσία» του κ. Πούτιν.

Ο Μακρόν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και την αποστολή στην Ουκρανία εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.

«Θεωρώ ότι η ρωσική επιθετικότητα με θύμα την Ουκρανία είναι απαράδεκτη», είπε η Μαρίν Λεπέν. «Παραδέχομαι ότι οι προσπάθειες που κάνατε αξίζουν την υποστήριξη. Η μόνη κύρωση κατά της οποίας διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου», είπε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα κάνει πολύ κακό στον γαλλικό λαό».

Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά δάνεια, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμα και πως δεν είχε άλλη λύση. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες». Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Λεπέν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Λεπέν «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη».

Για το περιβάλλον

«Κλιματοσκεπτικισμό» καταλόγισε ο Μακρόν στην Λεπέν η οποία τον κατηγόρησε για «κλιματοϋποκρισία». Οι δυο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την έλλειψη «συνοχής» στο πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι η υποσχόμενη μείωση των φόρων στους υδρογονάνθρακες θα αυξήσει τις εισαγωγές και την μόλυνση.

«Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά», είπε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να διορίσει έναν πρωθυπουργό υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό, βοηθούμενο από δύο υπουργούς αρμόδιους για τον ενεργειακό και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Η Λεπέν από πλευράς της αποδοκίμασε “την τιμωρητική οικολογία” που όπως είπε ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και η οποία είναι “βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα”. «Αυτή η τιμωρητική οικολογία, είναι άχρηστη», είπε η Λεπέν σημειώνοντας ότι πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναποτελεσματικές επειδή είναι διακοπτόμενες (η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια).

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλόγισε στην Λεπέν «αποκλειστικά πυρηνική στρατηγική» ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι θέλει να κάνει «ταυτόχρονα» επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μ. Σπινθουράκης 
και AFP, Reuters / Παρίσι, Γαλλία

Σκληρή κόντρα Μακρόν vs Λεπέν: Οικονομία, Πούτιν, Μεταναστευτικό, Ε.Ε., πανδημία, Παιδεία και φορολογία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: