Η σφαγή της Μπούτσα ήταν έγκλημα πολέμου: Πάνδημη καταδίκη και κυρώσεις- Ο Ζελένσκι καταγγέλλει γενοκτονία

File photo Από την ανακατάληψη χωριών γύρω από το Κίεβο από τις Ουκρανικές δυνάμεις EPA/STR




Οι εικόνες των εκατοντάδων  άμαχων νεκρών που άφησε πίσω του ο Ρωσικός στρατός ιδίως στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η ηγεσία της ΕΕ αλλά και Ευρωπαϊκές χώρες κατήγγειλαν εγκλήματα πολέμου και δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους για συνεργασία στη συλλογή στοιχείων ώστε η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το Κίεβο ζήτησε από τη G7 περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ έκανε  λόγο για “σκόπιμη σφαγή.” Ο Ζελένσκι μιλάει ανοικτά για “γενοκτονία” κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανακοίνωσε ότι τα πτώματα 410 ανθρώπων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές του Κιέβου τις οποίες ανακατέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις. «410 πτώματα νεκρών αμάχων απομακρύνθηκαν από τα απελευθερωμένα εδάφη» γύρω από την πρωτεύουσα και οι ιατροδικαστές «εξέτασαν ήδη τα 140», είπε η εισαγγελέας, μιλώντας σε μια εκπομπή που αναμεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας. Η Βενεντίκτοβα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πτώματα που δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν μάρτυρες μεταξύ των ντόπιων και συγκεντρώνουν αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο. Μόνο στην Μπούτσα, περίπου 300 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος πήγε σήμερα στην Μπούτσα, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 300 σκοτώθηκαν», είπε.

 

 

Αναλυτικά οι αντιδράσεις 

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε μία σημερινή συνέντευξη του στο CNN, ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων “είναι μια γροθιά στο στομάχι.” «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου» ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Απέφυγε όμως να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

Παράλληλα η πρεσβεία τον ΗΠΑ στο Κίεβο, με ανάρτησή της στο Twiiter ανέφερε ότι οι εικόνες που φτάνουν από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και άλλες περιοχές οι οποίες εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «τρομακτικές». «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να επιδιώξει να λογοδοτήσουν (οι υπεύθυνοι) χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε σιωπηλοί, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη και πρέπει όλοι να δράσουμε», ανέφερε στην ανάρτηση αυτήν.

 

Από την πλευρά της, η “Πράσινη” υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για “τα εγκλήματα πολέμου” που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την “απρόκλητη βία” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια” έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτό που χαρακτήρισε ως “μαζικές βιαιότητες” που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες με ειδική αναφορά στην πόλη Μπούτσα.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών πρόσθεσε στην ίδια δήλωση ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου και ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με τις αρχές της Ουκρανίας, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την προσαγωγή σε δίκη, αυτών που έχουν την ευθύνη διάπραξης αυτών των βιαιοτήτων.

Η ηγεσία της Ε.Ε., Φον ντερ Λάιεν, Μισέλ, Μπορέλ, Μετσόλα 

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο τουίτερ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται».

«Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία είχε επισκεφθεί το Κίεβο πριν από δύο ημέρες, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές».

«Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν» υπογράμμισε η κ. Μετσόλα με ανάρτησή της στο τουίτερ. Η ίδια σημείωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις» καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ’οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Καταδίκη και από το Λονδίνο 

Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

“Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούτσα,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τρας, σχετικά με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο.

“Οι επιθέσεις τους χωρίς διακρίσεις κατά αθώων αμάχων, στη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.”

Η Οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε ότι έχει ήδη  συγκεντρώσει στοιχεία για “προφανή εγκλήματα πολέμου”

Ζελένσκι : Πρόκειται για γενοκτονία 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα ο Ζελένσκι ανακοίνωσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη. Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν». Ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο διάγγελμά του είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως «δεν αρκεί» αυτό. Θέλει, όπως είπε, να δουν οι ηγέτες της Ρωσίας πού οδήγησαν οι εντολές τους ενώ παράλληλα προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να πάνε στην Μπούτσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία.

 

 

Τη διενέργεια έρευνας για “εγκλήματα πολέμου” ζητά η Μαδρίτη

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις «αδιανόητες εικόνες» από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

 

 Τζόνσον: “Eγκλήματα πολέμου” οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Μπούτσα και το Ιρπίν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

Ο καγκελάριος Σολτς προανήγγειλε επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς. «Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Η Βαρσοβία καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη διερεύνηση των “εγκλημάτων”…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία να ερευνήσει τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, καθώς εντείνεται η κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα.

«Η απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου αποκαλύπτει τις βάρβαρες ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Ράου προεδρεύει για φέτος στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.

«Προτρέπω τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε αυτά τα εγκλήματα να ερευνηθούν καταλλήλως», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην Μπούτσα ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι εικόνες των νεκρών ήταν «γροθιά στο στομάχι».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε την κατηγορία και είπε ότι όλες οι φωτογραφίες και τα πλάνα με τα πτώματα ήταν «άλλη μια προβοκάτσια» των Ουκρανών.

O Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Τζάστιν Τριντό: Η Ρωσία πρέπει «να λογοδοτήσει»

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τους «ειδεχθείς και φρικιαστικούς» φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, προσάπτοντας την ευθύνη γι’ αυτούς στη Ρωσία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τους φόνους αμάχων στην Ουκρανία, κινητοποιούμαστε για να λογοδοτήσει το ρωσικό καθεστώς», ανέφερε ο κ. Τριντό μέσω Twitter.

«Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς και φρικιαστικές επιθέσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν.Χ.
Ελλάδα Αθήνα 

Πτώματα παντού στους δρόμους της Μπούσας άφησαν οι Ρώσοι εισβολείς: Φρίκη, σπίτια έρημα, καταστήματα πυρπολημένα (video)

Η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία για “προφανή εγκλήματα πολέμου” από τον Ρωσικό στρατό στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: