Οι κατσαρίδες πρότυπο για την κατασκευή ρομπότ: Πως επιβίωσαν από τον μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους [video]

FILE PHOTO: Απεικόνιση δεινοσαύρων τη στιγμή της πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη image via pixabay.com/users/12222786-12222786/




Όταν ο βράχος που τώρα είναι γνωστός ως «κρουστικός εκτελεστής» Chicxulub έπεσε από το διάστημα και χτύπησε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, οι κατσαρίδες ήταν εκεί.

Η πρόσκρουση προκάλεσε έναν τεράστιο σεισμό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκάλεσε επίσης ηφαιστειακές εκρήξεις χιλιάδες μίλια από το σημείο της πρόσκρουσης. Τα τρία τέταρτα των φυτών και των ζώων στη Γη πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων όλων των δεινοσαύρων, εκτός από ορισμένα είδη που ήταν πρόγονοι των σημερινών πτηνών.

Και το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατσαρίδες μήκους πέντε εκατοστών όταν εξαφανίστηκαν τόσα πολλά ισχυρά ζώα; Αποδεικνύεται ότι ήταν καλά εξοπλισμένες για να ζήσουν από αυτή τη βιβλική καταστροφή.

Αν έχετε δει ποτέ μια κατσαρίδα, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι το σώμα της είναι πολύ επίπεδο. Αυτό δεν είναι ατύχημα. Τα πιο επίπεδα έντομα μπορούν να στριμωχτούν σε πιο στενά μέρη. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να κρύβονται σχεδόν οπουδήποτε – και μπορεί να τους βοήθησε να επιβιώσουν από τις συνέπειες του Chicxulub.

Όταν ο μετεωρίτης έπεσε, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Πολλά ζώα δεν είχαν πού να «δραπετεύσουν», αλλά οι κατσαρίδες μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε μικροσκοπικές ρωγμές του εδάφους, οι οποίες παρέχουν εξαιρετική προστασία από τη θερμότητα.

Η πρόσκρουση του μετεωρίτη προκάλεσε έναν καταρράκτη επιπτώσεων. Σήκωσε τόση σκόνη που ο ουρανός σκοτείνιασε. Καθώς ο ήλιος «έσβησε», οι θερμοκρασίες έπεσαν και οι συνθήκες έγιναν χειμωνιάτικες σε όλο τον κόσμο. Με λίγο ηλιακό φως, τα φυτά που επέζησαν δυσκολεύτηκαν να αναπτυχθούν και πολλοί άλλοι οργανισμοί που βασίζονταν σε αυτά τα φυτά πεινούσαν.

Όχι οι κατσαρίδες όμως. Σε αντίθεση με ορισμένα έντομα που προτιμούν να τρώνε ένα συγκεκριμένο φυτό, οι κατσαρίδες είναι παμφάγοι… οδοκαθαριστές. Αυτό σημαίνει ότι θα τρώνε τα περισσότερα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα ή φυτά, καθώς και χαρτόνια, κάποια είδη ρούχων και ακόμη και περιττώματα.

Αυτή η μη επιλεκτική όρεξη επίτρεψε στις κατσαρίδες να επιβιώσουν.

Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ότι οι κατσαρίδες γεννούν τα αυγά τους σε μικρές προστατευτικές θήκες. Αυτά τα κουτιά αυγών μοιάζουν με αποξηραμένα φασόλια και ονομάζονται oothecae, που σημαίνει «αυγοθήκες». Όπως και οι θήκες τηλεφώνων, τα oothecae είναι σκληρά και προστατεύουν το περιεχόμενό τους από σωματικές βλάβες και άλλες απειλές, όπως πλημμύρες και ξηρασία.

Οι σύγχρονες κατσαρίδες είναι μικροί επιζώντες που μπορούν να ζήσουν σχεδόν οπουδήποτε στη στεριά, από τη ζέστη των τροπικών περιοχών έως μερικά από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 είδη κατσαρίδων.

Σε μια χούφτα από αυτά τα είδη αρέσει να ζουν με τους ανθρώπους και γίνονται γρήγορα παράσιτα. Μόλις εγκατασταθούν σε ένα κτίριο οι κατσαρίδες, είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από κάθε μικρή ρωγμή από αυτά τα έντομα και τα ωοθυλάκια τους. Όταν υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κατσαρίδων σε ανθυγιεινούς χώρους, μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Η μεγαλύτερη απειλή που αποτελούν για την ανθρώπινη υγεία είναι από αλλεργιογόνα που παράγουν και μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Τα παράσιτα των κατσαρίδων είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή μπορούν να αντισταθούν σε πολλά χημικά εντομοκτόνα και επειδή έχουν τις ίδιες ικανότητες που βοήθησαν τους προγόνους τους να επιβιώσουν από πολλούς δεινόσαυρους.

Ωστόσο, οι κατσαρίδες είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παράσιτο. Οι ερευνητές μελετούν τις κατσαρίδες για να καταλάβουν πώς κινούνται και πώς είναι σχεδιασμένο το σώμα τους για να πάρουν ιδέες για την κατασκευή καλύτερων ρομπότ.

Ως επιστήμονας , βλέπω όλα τα έντομα ως όμορφες, εξάποδες εμπνεύσεις. Οι κατσαρίδες έχουν ήδη ξεπεράσει τις πιθανότητες που ήταν πολύ μεγάλες για τους δεινόσαυρους. Αν κάποιος άλλος μετεωρίτης χτυπούσε τη Γη, θα ανησυχούσα περισσότερο για τους ανθρώπους παρά για τις κατσαρίδες.

Πηγή Liveschience.com / Brian Lovett

Τριάντα δέντρα ηλικίας άνω των 2.000 ετών υπάρχουν στον πλανήτη: Hλικίας 4.900 ετών το αρχαιότερο

Οι μελισσοφάγοι επιστρέφουν στην Ευρώπη: 20.000 άτομα στο Γιβραλτάρ παρακολουθούν τα αποδημητικά πουλιά [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: