Οι ιδεολογικοί δεσμοί και τα ρωσικά χρήματα: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν “κρατά” το κόμμα της Μαρίν Λεπέν…

Η Μαρίν Λε Πεν σε παλαιότερη επίσκεψη της στο Κρεμλίνο, συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN,




Στις «στενές» σχέσεις του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας (RN) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Poutine) αναφέρεται το δημοσίευμα, της εφημερίδας Liberation (κείμενο Tristan Berteloot, Guillaume Gendron και Christian Losson).

Σημειώνει ότι η Μαρίν Λεπέν (Marine Le Pen) ανέκαθεν υπερασπιζόταν ή και εξυμνούσε – από την προσάρτηση της Κριμαίας μέχρι το εμβόλιο του Sputnik V – τη Ρωσία του Poutine, μέχρι που η βάναυση εισβολή στην Ουκρανία την ανάγκασε, για πρώτη φορά, να «καταδικάσει» τη δράση «του πρώην πράκτορα της KGB».

Ωστόσο, για τον Julien Nocetti, ερευνητή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri), πρόκειται για «μια απόσυρση τακτικής», δεδομένου, ότι «η λογική παραμένει η ίδια». Όπως η Μόσχα, έτσι και η Le Pen  «ονειρεύεται μια “συναυλία ανεξάρτητων εθνών”, όπως ακριβώς τον 19ο αιώνα, όπου ο καταναγκασμός κυριαρχεί στη διαβούλευση».

Για τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή του RN Thierry Mariani, «αν ο κ. Zelenski είχε ξοδέψει το ένα δέκατο της ενέργειας που διαθέτει, για να πείσει όλα τα διεθνή κοινοβούλια για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, δεν θα είχε γίνει πόλεμος».

 Χαρακτηρίζει δε «το αγκάθι του Poutine στο παπούτσι των Λεπενιστών μια “κατασκευή των μέσων ενημέρωσης”». Ο εκπρόσωπος του RN, Franck Allisio, αφού σημειώνει το «φόβο των Γάλλων, τις πρώτες μέρες», τονίζει, ότι «τώρα κατάλαβαν πως η Γαλλία δεν είναι ο στόχος…».

Για τον ίδιον, «ο κίνδυνος είναι, ότι αυτός ο πόλεμος θα καταστρέψει την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη μαζί του, προς τέρψη των Αμερικανών. Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει συγγένεια με τον Poutine: απλώς ξέρουμε, ότι η γεωγραφία δεν θα αλλάξει,  ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσία δεν είναι πια ένα ολοκληρωτικό κράτος, δεν είναι η ΕΣΣΔ».

Γίνεται μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις της Ρωσίας με την άκρα δεξιά στη Γαλλία και ιδιαίτερα με τον Alexandre Douguine και υπογραμμίζεται η  συστηματική ευθυγράμμιση του RN με τα συμφέροντα της Ρωσίας, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Bertrand Badie, ομότιμος καθηγητής στο Sciences-Po Paris, επισημαίνει, πέραν της ιδεολογικής ταύτισης, τους οικονομικούς δεσμούς που έχουν φέρει τη Marine Le Pen σε κατάσταση “οφειλέτη”» προς τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται το δάνειο 9 εκ. ευρώ του FN το 2014, από τη Τσέχο-Ρωσική Τράπεζα (FCRB),  για τη χρηματοδότηση της δημοτικής εκστρατείας, και ένα δεύτερο ρωσικό δάνειο 2 εκ. ευρώ,  καθώς και η «φιλική συμφωνία» το 2020, για αποπληρωμή του χρέους το 2028, το οποίο, μετά τη χρεοκοπία της FCRB περιήλθε σε μια αεροναυτική εταιρεία πρώην Ρώσων στρατιωτών.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Louis Aliot χαρακτηρίζει «αστείο» «αυτές τις ιστορίες για τα ρωσικά δάνεια», υποστηρίζοντας,  ότι «δεν οφείλουν τίποτα στον Poutine», καθώς, μετά την αναζήτηση του ιδίου για δάνειο σε Λονδίνο και ΗΠΑ, έτυχε να είναι μια Τσέχο-ρωσική τράπεζα που δέχτηκε να δανείσει το κόμμα.  

Επισημαίνοντας την απόφαση του  Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές του 2017, που σημαδεύτηκαν από υποψίες για ρωσική παρέμβαση, να απαγορεύσει τη χρήση πολιτικής χρηματοδότησης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφημερίδα τονίζει, ότι για την προεκλογική εκστρατεία του 2022, το RN βρήκε τη λύση με τη λήψη δανείου από … μια ουγγρική τράπεζα.

ΠΗΓΗ: Liberation (κείμενο Tristan Berteloot, Guillaume Gendron και Christian Losson) – Liens idéologiques, argent… comment la Russie tient les RN

Ο Πούτιν υψώνει τον τόνο του κατά του Ισραήλ: Ζητά την ιδιοκτησία της εκκλησίας Alexander Nevsky, κοντά στον Πανάγιο Τάφο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: