Δελφίνια – πολεμιστές επιστράτευσε η Ρωσία για την προστασία του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα [photos, videos]

File photo: Στρατιωτικό δελφίνι. Screenshot via YouTube@CNBC




Θέλοντας προφανώς να αποφύγει ένα ακόμη περιστατικό σαν την ντροπιαστική βύθιση της ναυαρχίδας της Moskva ανοιχτά της Σεβαστούπολης, η Ρωσία, εξοπλίζει την άμυνα του στόλου της  και από υποβρύχιες επιθέσεις, με την χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων δελφινιών  στη ναυτική της βάση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η διαπίστωση προκύπτει μετά από μελέτη και ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που δημοσιεύονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο [ US Naval Institute (USNI)] εξέτασε εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο στη ναυτική βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις που φιλοξενούν δελφίνια μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, όταν άρχιζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει παρελθόν στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, και στη χρήση των έξυπνων θηλαστικών για την ανάκτηση αντικειμένων και την αποθάρρυνση δυτών του εχθρού, ενώ δορυφορικές  εικόνες το 2018 είχαν αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει δελφίνια και στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, παρότι βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πυραύλων, είναι πιθανώς ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Τα δελφίνια έχουν επιλεγεί για αυτό το έργο, καθώς διαθέτουν ένα φυσικό σόναρ — ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ειδικευμένα στον εντοπισμό ναρκών και επικίνδυνων αντικειμένων που μπορεί να βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας. 

Και “ουκρανικά” δελφίνια…

 Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και πέρασε στο περιθώριο τη δεκαετία του ’90.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Σοβιετική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τεχνικές εκπαίδευσης των δελφινιών, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες ηχοεντοπισμού τους, χάρη στις οποίες μπορούν να ανιχνεύουν αντικείμενα όπως υποβρύχιες νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση μιας «στρατιάς» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων – που επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν- με στόχο τη χρήση τους σε συρράξεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιχείρησε να αναβιώσει το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης το 2012, όμως τα θηλαστικά έπεσαν σε ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Το Κίεβο απαίτησε τότε την επιστροφή των δελφινιών, αλλά χωρίς να βρει ανταπόκριση, και το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε εκείνη την εποχή ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας έχουν αναπτύξει νέες συσκευές που μετατρέπουν τον υποβρύχιο ηχοεντοπισμό στόχων των δελφινιών σε σήματα που εμφανίζονται στο μόνιτορ του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν διέθετε τους απαιτούμενους πόρους για μια τέτοια τεχνολογία και ορισμένα πρότζεκτ έπρεπε να μπουν στον πάγο», δήλωνε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει πέντε ακόμη δελφίνια, ξεκινώντας μια διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα συμβόλαιο ύψους 1,75 εκατ. ρουβλιων που θα περιλάμβανε την παράδοση των δελφινιών στη Σεβαστούπολη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι σαφές εάν τα δελφίνια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στη Σεβαστούπολη είναι τα ίδια που προμηθεύτηκε το ρωσικό Ναυτικό μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ εκπαιδεύει δελφίνια για χρήση στον στρατό του από το 1959

Όταν αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Θαλάσσιων Θηλαστικών του Ναυτικού των ΗΠΑ, πολλά θαλάσσια ζώα, όπως δελφίνια, ακτίνες, καρχαρίες, χελώνες και θαλάσσια πουλιά δοκιμάστηκαν για να διαπιστωθεί πόσο χρήσιμα θα ήταν. Τελικά, το Ναυτικό συμφώνησε σε δύο είδη για τη δουλειά: τα δελφίνια και το θαλάσσιο λιοντάρι της Καλιφόρνια.

Από τη δεκαετία του 1960, το Πρόγραμμα Θαλάσσιων Θηλαστικών του Ναυτικού των ΗΠΑ εδρεύει στο Point Loma του Σαν Ντιέγκο.

Τα δελφίνια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς με τους Ρώσους ομολόγους τους—για την ανίχνευση ναρκών και άλλων απειλητικών αντικειμένων γύρω από τις παράκτιες περιοχές. Τα δελφίνια εκπαιδεύονται ακόμη και να κολυμπούν δίπλα σε σκάφη του ναυτικού όταν μετακινούνται σε διαφορετικές περιοχές.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ The Washington Post/ Daily Mail/ Newsweek

 

Στόλτενμπεργκ: Με ανοιχτές αγκάλες θα υποδεχθούμε Φιλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: