Bloomberg: Ευρωπαϊκές εταιρίες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

File photo: Eπίσης, δέκα ευρωπαϊκές εταιρίες, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην τράπεζα της Gazprom όπως απαίτησε το Κρεμλίνο. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες τους σε ρούβλια, όπως ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγή κοντά στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom PJSC, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου, δεν είναι πιθανές περισσότερες διακοπές παροχής μετά την διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία σήμερα – τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οπότε και λήγουν οι επόμενες πληρωμές, είπε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

  • Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για την κάλυψη των απαιτήσεων πληρωμών της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές με ρούβλια, ο οποίος – υποστηρίζει ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου – δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Αφότου η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα ζήτησε να πληρωθεί σε ρούβλια για τις αποστολές που ξεκινούσαν την 1η Απριλίου. Όμως το μπλοκ δήλωσε στα κράτη μέλη ότι ο μηχανισμός που πρότεινε το Κρεμλίνο, ο οποίος απαιτούσε άνοιγμα λογαριασμών σε ευρώ και ρούβλια στην κρατικά ελεγχόμενη Gazprombank, θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Είμαστε προετοιμασμένοι και θα απαντήσουμε συντονισμένα στη Ρωσία διαμηνύει η Φον ντερ Λάιεν για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: