Αποφασίστηκε η 4η δόση εμβολίου για κορωναϊό: Σε ποιους και πότε συντείνεται

H πρόεδρος της της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Screenshot via YouTube




Σε σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά του κορωναϊού για τους άνω των 70 ετών και στους άνω των  60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Όπως ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολούθησε τα δεδομένα και συζήτησε το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον.

  • Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

“Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού” τόνισε η κα Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης μετά το πέρας τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική δόση [3η όση].

  • Σε άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται δεύτερη αναμνηστική δόση [τέταρτη δόση].

Για τους εμβολιασμούς παιδιών

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12-17 με ανοσοκαταστολή, για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την 3η δόση.

Για παιδιά 12-17 ετών με αυξημένους κινδύνους χορηγείται τρίτη δόση μετά από έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ertnews.gr

Νέα άνοδος στους θανάτους από κορωναϊό: 70 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, 358 διασωληνωμένοι και 18.988 νέα κρούσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: