Αντόνοφ 225: Πώς οι Ρώσοι κατέστρεψαν το “Όνειρο” – το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου και καμάρι της Ουκρανίας [photos, videos]

Ουκρανικά στρατεύματα που επανακατέλαβαν το αεροδρόμιο Γκοστόμελ, μπροστά σε ό,τι απόμεινε από το “Ονειρο”. EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK




Νέες εικόνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν  το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε στο μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου μετά το κάψιμο του κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στο ουκρανικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, 40 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Το Antonov-225 Mriya, που σημαίνει το “Όνειρο”, καταστράφηκε τελείως από τους Ρώσους εισβολείς στις πρώτες ημέρες της εισβολής, τον Φεβρουάριο.

Η Ουκρανία ανακατέλαβε το αεροδρόμιο, αλλά η έκταση της καταστροφής στο αεροπλάνο, που ήταν μια σημαντική πηγή εθνικής υπερηφάνειας, δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι τώρα.

Το φορτηγό αεροσκάφος έχει έξι κινητήρες και ζυγίζει 314 τόνους και θεωρήθηκε σημαντικό πλήγμα από πλευράς Ρωσίας τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε: «Η Ρωσία μπορεί να κατέστρεψε τη «Μρίγια» μας, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα επικρατήσουμε!».

Το «θρυλικό» αεροπλάνο σχεδιάστηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση όταν έλεγχε την Ουκρανία ως σοσιαλιστική δημοκρατία.

Το Antonov An-225 Mriya σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1980 από την Antonov Corporation. Το τεράστιο σκάφος έχει μήκος 84 μέτρα, με άνοιγμα φτερών 88 μέτρα – σχεδόν διπλάσιο από το πλάτος ενός παραδοσιακού γηπέδου ποδοσφαίρου.

Και είναι ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο που ισοδυναμεί με δέκα άρματα μάχης ή περίπου 189.601 κιλά.

Σε μια δήλωση που αναδημοσιεύτηκε από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, η Ουκρανία φέρεται να δηλώνει μετά την καταστροφή του: «Θα ξαναφτιάξουμε το αεροπλάνο.

«Θα εκπληρώσουμε το όνειρό μας για μια ισχυρή, ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία».

Την ώρα της εισβολής το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να πετάξει σε ασφαλές σημείο καθώς υποβαλλόταν σε επισκευές στο αεροδρόμιο.

Το σύστημα πληροφοριών πυρκαγιάς για τη διαχείριση πόρων της NASA εντόπισε πολλαπλές πυρκαγιές στο αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένου του υπόστεγου όπου ήταν σταθμευμένο  το αεροπλάνο, αναφέρει το CNN.

Φωτιά ξέσπασε στο υπόστεγο 11.13 τοπική ώρα στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA.

Το αεροπλάνο έχει τεράστια ιστορία και χρησιμοποιήθηκε το 1991 για να φέρει στις ΗΠΑ για θεραπεία δύο παιδιά, τότε ηλικίας 10 και 11 ετών, που ήταν θύματα της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986.

Το An-225 χρησιμοποιήθηκε κάποτε για τη μεταφορά ενός σοβιετικού διαστημικού λεωφορείου στην οροφή του.

Ο πρόεδρος της Ukroboronprom, Γιούρι Γκούσεφ, 42 ετών, δήλωσε:

«Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το An-225 «Dream», θα αποκατασταθεί με χρήματα του εισβολέα.

«Ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν τον σημαία της ουκρανικής αεροπορίας – το θρυλικό An-225 «Dream».

«Αυτό συνέβη στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστόμελ κοντά στο Κίεβο, όπου βρισκόταν το αεροπλάνο.

«Η αποκατάστασή του θα κοστίσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θα πάρει πολύ χρόνο. Η Ουκρανία θα καταβάλει όλες τις προσπάθειές της για να πληρώσει το έργο αυτό το επιτιθέμενο κράτος.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το αεροπλάνο, αλλά δεν μπορούν να καταστρέψουν το κοινό μας όνειρο. Σίγουρα θα ξαναγεννηθεί ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος αποκατάστασης του αεροπλάνου σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρονικό διάστημα άνω των πέντε ετών.

«Το καθήκον μας είναι να καλύψουμε αυτά τα έξοδα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία προκάλεσε σκόπιμη ζημιά στην ουκρανική αεροπορική και εμπορευματική αεροπορία.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το «Όνειρο» μας, αλλά το όνειρο της απελευθέρωσης από την κατοχή της Ουκρανίας είναι αδύνατο να καταστραφεί.

«Θα παλέψουμε για τη γη και το σπίτι μας μέχρι ένα νικηφόρο τέλος».

Ο κατασκευαστής του αεροπλάνου, η εταιρεία Antonov, δήλωσε: «Προς το παρόν, έως ότου το AN-225 επιθεωρηθεί από ειδικούς, δεν μπορούμε να αναφέρουμε την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους».

Το αεροπλάνο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά βαρέων φορτίων.

Μια τεράστια γεννήτρια ισχύος 117 τόνων παραλήφθηκε από την Τσεχική Δημοκρατία το 2017 και παραδόθηκε σε εταιρεία εξόρυξης μεταλλεύματος αλουμινίου στη δυτική Αυστραλία, όπου θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μεγάλων γεωτρήσεων και μηχανημάτων εκσκαφής.

  • Χωρίς φορτίο, το κολοσσιαίο Antonov An-225 Mriya μπορεί να πετάξει για έως και 18 ώρες χωρίς να σταματήσει για ανεφοδιασμό.

Η φάση εκφόρτωσης της γεννήτριας επί του σκάφους μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ώρες.

Το αεροπλάνο μετέφερε το μεγαλύτερο κομμάτι αεροπορικού φορτίου στον κόσμο το 2010, δύο πτερύγια δοκιμής τουρμπίνας μήκους 42,1 μέτρων από το Tianjin της Κίνας στο Skrydstrup της Δανίας.

Και το 2011 το αεροπλάνο μετέφερε το βαρύτερο μεμονωμένο αντικείμενο φορτίου που στάλθηκε αεροπορικώς. Ήταν μια γεννήτρια για ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου στην Αρμενία που ζύγιζε 189 τόνους.

Τον Μάιο του 2016 περισσότεροι από 15.000 θεατές πήγαν στο αεροδρόμιο του Περθ στη δυτική Αυστραλία για να δουν την άφιξη του Mriya.

Ουκρανός στρατιώτης στα συντρίμμια του “Αντόνοφ 225.  EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

 

EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK
. EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

 

EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK
Γενική άποψη του υπόστεγου στο οποίο ήταν σταθμευμένο το γιγάντιο “Αντόνοφ 225”. EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

 

Ουκρανικά στρατεύματα που επανακατέλαβαν το αεροδρόμιο Γκοστόμελ, μπροστά σε ό,τι απόμεινε από το “Ονειρο”. EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: