Ανεπιθύμητος στο Κίεβο ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ: Κριτική και από την Πολωνία

File Photo Ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter SteinmeierEPA/KIMMO BRANDT




Το Κίεβο απέρριψε το προτεινόμενο ταξίδι του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ , δήλωσε ο ίδιος  κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Ο Steinmeier σχεδίαζε να πραγματοποιήσει κοινή επίσκεψη στην Ουκρανία με τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda και τους Εσθονούς, Λιθουανούς και Λετονούς ομολόγους τους «ένα ισχυρό μήνυμα κοινής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την Ουκρανία».

Αλλά “αυτό προφανώς δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο”, είπε ο Steinmeier.

Η Ουκρανία είχε στο παρελθόν ασκήσει έντονη κριτική στον Γερμανό πρόεδρο για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και τον ηγετικό ρόλο που έπαιξε ως πρώην υπουργός Εξωτερικών στη βελτίωση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι έκανε ο Σταϊνμάγερ στη Βαρσοβία;

Σύμφωνα με το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου, η επίσκεψη στην Πολωνία είχε σκοπό να δείξει ότι οι Γερμανοί και οι Πολωνοί στέκονται μαζί στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την πολωνική πρωτεύουσα στα τέλη Μαρτίου, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε αφού η σύζυγός του, Έλκε Μπούντενμπεντερ, βρέθηκε θετική στον κορωναϊό.

Η Büdenbender συνοδεύει τον σύζυγό της και το ζευγάρι έγινε δεκτό από τον Πολωνό ομόλογό του Steinmeier, Andrzej Duda.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να είναι το επίκεντρο του ταξιδιού.

Το ζευγάρι θα συναντήσει επίσης  Ουκρανούς πρόσφυγες και εθελοντές στην Πολωνία αφού η χώρα παρέλαβε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία από τη σύγκρουση στην πατρίδα τους.

Ουκρανοί εργάτες φεύγουν από την Πολωνία για να πολεμήσουν

Πολωνική κριτική στον Σταϊνμάγερ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γερμανία Andriy Melnyk και ο Πολωνός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jaroslaw Kaczynski έβαλαν  στο στόχαστρο τον Steinmeier για την εγγύτητά του με τη Ρωσία .

Ο Μέλνικ είπε στην  εφημερίδα Tagesspiegel ότι ο Γερμανός πρόεδρος δεν ήταν αρκετά αυστηρός με τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι που συνδέονται με τον Σταϊνμάγερ, όπως ο Γενς Πλότνερ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, και ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών Andreas Michaelis, καθώς και πολλοί σημαντικοί πρεσβευτές, μοιράζονται επίσης τις στενές σχέσεις του Σταϊνμάγερ με τη Μόσχα.

Ο Σταϊνμάγερ ήταν κοντά στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, του οποίου οι δεσμοί με τη Ρωσία μετά τη συνταξιοδότησή του έγιναν όλο και πιο στενοί. Είχε επίσης δύο θητείες ως υπουργός Εξωτερικών πριν γίνει πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο Kaczynski ήταν επίσης επικριτικός για την εξωτερική πολιτική του Βερολίνου στο Welt am Sonntag , όπου είπε ότι η Πολωνία “δεν είναι ικανοποιημένη με τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη”.

Με πληροφορίες από ab, ste / fb (AFP, dpa, Reuters) μέσω DW

Βαφτίζει τα εγκλήματα στην Ουκρανία “ευγενείς στόχους” ο Πούτιν: Προειδοποιεί τη Δύση, θυμίζει τα “σοβιετικά επιτεύγματα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: