Βαλτωμένοι οι Ρώσοι από την ουκρανική αντίσταση αλλάζουν τακτική: Στρατηγική φθοράς με απερίσκεπτη χρήση δύναμης πυρός

FILE PHOTO: To χαρακτηριστικό γράμμα Ζ – σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – σε Ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. EPA. STRINGER




Ο επικεφαλής των αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Τζιμ Χόκενχαλ ανέφερε σε δήλωσή του ότι «το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να επιτύχει τους αρχικούς του στόχους» στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια σπάνια δημόσια δήλωση του Χόκενχαλ από ενάρξεως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και, συγκεκριμένα, για την δεύτερη, κατά την οποία εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν από την κλίμακα και τη σφοδρότητα της ουκρανικής αντίστασης, ενώ παράλληλα ταλανίζονται από επιχειρησιακά προβλήματα.

  • «Οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αλλάξει», πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι πλέον η Ρωσία ακολουθεί μια «στρατηγική φθοράς» η οποία περιλαμβάνει «απερίσκεπτη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός».

Ο σερ Τζιμ προειδοποίησε πως αυτή η νέα τακτική θα οδηγήσει σε αυξημένες απώλειες αμάχων, θα πλήξει τις ουκρανικές υποδομές και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, ο Πρόεδρος Πούτιν σφίγγει τον έλεγχο επί των εγχώριων ρωσικών πηγών ενημέρωσης σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο ουκρανικό μέτωπο.

  • «Το Κρεμλίνο επιχειρεί να ελέγχει το αφήγημα, να κρύψει τα επιχειρησιακά προβλήματα και να αποκρύψει τους υψηλούς αριθμούς των ρωσικών θυμάτων από τον ρωσικό λαό», κατέληξε ο σερ Τζιμ Χόκενχαλ.

Την ίδια ώρα δυτικός αξιωματούχος που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ μέσω του Reuters εκτίμησε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις περί αλλαγής των προθέσεων του Πούτιν λόγω της αποτυχίας επίτευξης των αρχικών του στόχων.

«Η διαφορά μεταξύ αυτού που είχε σχεδιαστεί και αυτού που εκτελείται είναι για την ώρα διαφορά που έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης», σχολίασε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι Ρώσοι έχουν τεράστια ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού. Αν ξεπεράσουν τα επιμελητειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέρουν στην πρώτη γραμμή τα πυρομαχικά αυτά, τότε θα μπορούσαν να διεξάγουν επιθέσεις με μη κατευθυνόμενους πυραύλους «επί παρά πολύ σημαντική χρονική περίοδο».

Πρόσθετη βοήθεια από Ηνωμένο Βασίλειο

Εν τω μεταξύ, σε νέα επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέπτυξε τις λεπτομέρειες της πρόσθετης αμυντικής βοήθειας που προτίθεται να στείλει το Λονδίνο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι θα ζητήσει αύξηση του αμυντικού οπλισμού για την Ουκρανία κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Τζόνσον φέρεται να επιδιώκει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, ώστε να συζητήσουν τις προοπτικές για μια συμφωνία λήξης του πολέμου.

Ο Βρετανός ηγέτης είπε επίσης στον Ουκρανό Πρόεδρο ότι στηρίζει τις θέσεις της χώρας του στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΓΣΑ
Λονδίνο, Βρετανία

Μακρόν για εισβολή στην Ουκρανία: Υπό προϋποθέσεις θα πάω στο Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: