Θρίλερ με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς και Ουκρανών διαπραγματευτών [βίντεο]

File Photo: O Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς. EPA, ANTHONY ANEX




Ενα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Wall Street Journal και του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές υπέστησαν δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα στο δέρμα των χεριών και του προσώπου.

Η κατάσταση όλων τους, συμπεριλαμβανομένου και του Τάταρου βουλευτή από την Κριμαία Ουμέροφ, έχει βελτιωθεί και δεν κινδυνεύει η υγεία τους. Τα συμπτώματα εκδηλώθηκαν μετά από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο

Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο».

Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη».

«Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.

Διαψεύσεις

Τις αρχικές πληροφορίες που προκάλεσαν ανησυχία ακολούθησαν διαψεύσεις και συγκεχυμένες πληροφορίες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας. Ο διαπραγματευτής του Κιέβου Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας».

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Την ίδια ώρα και ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Μιλώντας στο Reuters υποστήριξε: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.




Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Χαμηλές προσδοκίες για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: