Χαμηλές προσδοκίες για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί [βίντεο]

FILE PHOTO: Φωτογραφία από την έναρξη της δεύτερης συνάντησης αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Λευκορωσία, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter o σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και μέλος της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Μιχάιλο Ποντόλιακ.




Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχονται αύριο στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένες για σήμερα όμως αναβλήθηκαν για το πρωί της Τρίτης.

Αναμένεται να διαρκέσουν τρεις ημέρες και σύμφωνα με το Κρεμλίνο είναι σημαντικό να υπάρξει απευθείας συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις έως τώρα διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώνει σε πρόσφατο μήνυμά του ότι είναι έτοιμος για μία συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του. Διευκρίνισε ωστόσο θα θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά ανεξάρτητα μέσα τόνισε πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία, εάν δεν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.




Mε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twitter  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα έχει ρόλο «οικοδεσπότη»,  χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Με πρωτοβουλία του Προέδρου Ερντογάν οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στην Τουρκία και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε οι συναντήσεις να καταλήξουν σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την ειρήνη» αναφέρει.

Η κατάσταση στα πεδία των μαχών

Την ολοκληρωτική απελευθέρωση της πόλης Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου από τον ρωσικό στρατό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ορισμένες από τις δυνάμεις της Μόσχας αποχωρούν από την περιφέρεια του Κιέβου προς τη Λευκορωσία, ώστε να ανασυνταχθούν.

Και οι πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στη διάταξη του ρωσικού στρατού τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο, όπως σημειώνεται, κερδίζουν έδαφος στα νότια, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μαριούπολη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από μια εβδομαδιαία πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν χιλιάδες νεκρούς αμάχους και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους.




Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε πει ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση, στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

Τη διακοπή των προσπαθειών απομάκρυνσης πολιτών από πολιορκημένες πόλεις ανακοίνωσε το Κίεβο τη Δευτέρα, επικαλούμενο προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Περισσότεροι από 100 νεκροί στο Κίεβο

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο πως η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο.

Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.




Τα ξημερώματα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης σε Ρίβνε και Χάρκοβο.

Στο μεταξύ η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι Ρώσοι φαίνεται ότι επικεντρώνονται στο να περικυκλώσουν τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ενώ προελαύνουν από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στα νότια.

Χώρος αποθήκευσης καυσίμων τυλίχθηκε στις φλόγες στο Λουζκ. Επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι στην πόλη Λβιβ, με πυραύλους Κρουζ υψηλής ακρίβειας.




Νέες πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ

Επίσης, νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Κατά τις ίδιες πηγές είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, με το Κίεβο αξιώνει να αναπτυχθεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ.

Ο Γιούρι Φομίτσεφ δήμαρχος της πόλης Σλάβουτιτς όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν, αφού επιθεώρησαν την περιοχή.

Η πόλη βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας είχε αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

«Σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα, αφού απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία προκαλεί η προαναγγελία δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία από τον ηγέτη της ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές της περιοχής του Λουγκάνσκ, με την ουκρανική πλευρά να μιλά για παράνομη ενέργεια.

Στο μεταξύ, αναδίπλωση υπήρξε από πλευράς του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάϊντεν για τα περί «αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία», μετά και τις αντιδράσεις της Δύσης. Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μακρόν άνοιξε το χορό των επικρίσεων, ενώ δυσφορία εκφράστηκε και στο ΝΑΤΟ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, τόνισε στο Ρώσο ομόλογό του την ανάγκη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Στην Μαριούπολη ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: