Στη Μόσχα βρήκε καταφύγιο ο Αμπράμοβιτς: Αποκαλύψεις για την διεφθαρμένη καριέρα του “ταμία του Πούτιν”

File Photo: Tα υπερπολυτελή γιοτ Αμπράμοβιτς πλέουν προς διεθνή ύδατα για να αποφύγουν την κατάσχεση. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Το αεροσκάφος του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς ο οποίος βρίσκεται στην λίστα κυρώσεων της Δύσης λόγω των δεσμών του με το καθεστώς Πούτιν προσγειώθηκε στη Μόσχα νωρίς σήμερα Τρίτη, μετά την απογείωσή του από την Κωνσταντινούπολη μετά από μια σύντομη στάση εκεί, δείχνουν τα στοιχεία του FLIGHTRADAR24.

Το τζετ του  Αμπράμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από το Ισραήλ χθες Δευτέρα, λίγο αφότου εθεάθη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Μια φωτογραφία που εξασφάλισε το Reuters δείχνει τον Αμπράμοβιτς να κάθεται στο VIP lounge του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ με μια μάσκα στραμμένη στο πηγούνι του τη Δευτέρα.

Ο Αμπράμοβιτς ήταν μεταξύ των επτά Ρώσων δισεκατομμυριούχων που προστέθηκαν στον βρετανικό κατάλογο κυρώσεων την περασμένη εβδομάδα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ίδιο έπραξε για τον Αμπράμοβιτς και η ΕΕ.

Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος έχει επίσης ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, αρνείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.

Ο δισεκατομμυριούχος Αμπράμοβιτς κυριολεκτικά το έβαλε στα πόδια προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις φτάνοντας αρχικά στο Ισραήλ. Ομως, καθώς το Ισραήλ συντονίζεται με τη Δύση για τις κυρώσεις, απαγορευόταν στο τζετ του να παραμεινει σε ισραηλινό έδαφος πάνω απο 24 ώρες. Ετσι, πέταξε για την Κωνσταντινούπολη, όπου έκανε μια στάση, και στη συνέχεια πέταξε για Μόσχα.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο του επέβαλε κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα επειδή η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η Evraz, ο γίγαντας του χάλυβα που ελέγχει, φέρεται να προμήθευε χάλυβα για την παραγωγή  των αρμάτων μάχης του Πούτιν.

Σήμερα, το σούπερ γιοτ του Solaris, αξίας 445 εκατομμυρίων λιρών, ταξιδεύει προς διεθνή ύδατα αφού έφυγε χθες από τα ύδατα του Μαυροβουνίου για την Τουρκία, καθώς το βαλκανικό κράτος συντονίζεται με τις κυρώσεις της ΕΕ. Το προσωπικό της ιδιωτικής μαρίνας Porto Montenegro Marina, στην παραλιακή πόλη Tivat, είπε στη MailOnline ότι η επίσημη ενημέρωση ήταν πως το σκάφος θα κατάσχονταν εάν  ελλιμενιζόταν εκεί.

Αποκηρύσσει τον Αμπράμοβιτς και το Ισραήλ: Δεν είμαστε καταφύγιο ολιγαρχών

Το Solaris αυτή τη στιγμή κινείται από την Αδριατική και στη Μεσόγειο μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και θα αποφύγει τις ακτές της Ελλάδας. Αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το άλλο σκάφος του, το 533ft Eclipse, αξίας 537 εκατομμυρίων λιρών, πλέει επίσης ανατολικά αφού έφυγε από το νησί St Martin της Καραϊβικής την περασμένη εβδομάδα. Το νησί είναι τμήμα της ΕΕ και το γιοτ θα μπορούσε να κατασχεθεί στο λιμάνι. Αυτή τη στιγμή κατευθύνεται ανατολικά πάνω από τις ακτές της Λιβύης και πιθανόν να κατευθύνεται προς την Τουρκία.

Oι αποκαλύψεις του BBC για την διεφθαρμένη πορεία του Αμπράμοβιτς

Κι όλα αυτά καθώς χθες το βράδυ, ένα ντοκιμαντέρ του BBC Panorama αποκάλυπτε ότι ο Αμπράμοβιτς είναι «ο ταμίας του Πούτιν» παρουσιάζοντας  νέα στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς που οδήγησαν στην δημιουργία της γιγάντιας περιουσίας του. Ένας ειδικός υποστήριξε ότι είχε «κλέψει δισεκατομμύρια» από τον Ρώσο φορολογούμενο. Οι δικηγόροι του επιμένουν ότι δεν υπάρχει βάση για τον ισχυρισμό ότι συγκέντρωσε πλούτο μέσω της εγκληματικότητας.

Η έρευνα του BBC αποκάλυψε ωστόσο νέα στοιχεία σχετικά με τις διεφθαρμένες συμφωνίες που επέτρεψαν στον Αμπράμοβιτς να αποκτήσει την περιουσία του.
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έκανε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια εταιρεία πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία το 1995.
Ο Αμπράμοβιτς πλήρωσε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια για τη Sibneft, πριν την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.

Με πληροφορίες από Daily Mail, BBC

Άρον άρον έφυγε από το Ισραήλ με το τζετ του ο Αμπράμοβιτς: Προορισμός Τουρκία

Όποιος θέλει να αγοράσει την Τσέλσι να καταθέσει πρόταση σε μας, λέει η βρετανική κυβέρνηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: