Σοκάρει η μαρτυρία του ανθρώπου που ήταν δίπλα στον Μπρέντ Ρενό: «Τον πυροβόλησαν στον λαιμό»… (video)

Ο αμερικανός δημοσιογράφος Μπρεντ Ρενό έπεσε νεκρός στην πόλη Ιπριν της Ουκρανίας. Photo via Twitter Paul Ronzheimer




O Χουάν Αρρεντόντο ήταν μαζί με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μπρέντ Ρενό που σκοτώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής την ώρα της μάχης στο Ιρπίν της Ουκρανίας.

Σοκάρει η μαρτυρία του, διότι μιλώντας στους δημοσιογράφους χωρίς να γνωρίζει ότι ο φίλος του έχει σκοτωθεί τόνισε τα εξής: «Ήμασταν απέναντι από μια από τις πρώτες γέφυρες στο Ιρπίν. Θα κινηματογραφήσουμε πρόσφυγες που φεύγουν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα. Περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Έτσι, ο οδηγός έστριψε και συνέχισαν να μας πυροβολούν. Ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό και έχει πυροβοληθεί και έχει μείνει πίσω. Δεν ξέρω πώς είναι. Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στον λαιμό, χωριστήκαμε. Εμένα με μετέφερε ένα ασθενοφόρο».

Ο Μπρεντ Ρενό είναι ο δεύτερος άνθρωπος των ΜΜΕ που χάνει τη ζωή του στην Ουκρανία, μετά τον Ουκρανό καμεραμάν Εβγκένι Τσακούν που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Πύργου Τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των New York Times o άτυχος δημοσιογράφος δεν βρισκόταν σε αποστολή του αμερικανικού μέσου, όμως είχε μαζί του την ταυτότητα της εφημερίδας από παλαιότερη συνεργασία τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του Μπρεντ Ρενό.Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τα μέγιστα τους New York Times. Παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια».

Η μεγάλη αγάπη του Μπρεντ Ρενό ήταν τα ντοκιμαντέρ, όπου κάποια απέσπασαν τα βραβεία Peabody και DuPont. Για περίπου 20ετία ασχολήθηκε με παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων με κύριο συνεργάτη τον αδερφό του, Craig.

Η δουλειά των δύο αδερφών έχει κερδίσει πολλά από τα κορυφαία βραβεία στην τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, όπως ένα βραβείο Peabody, δύο βραβεία Columbia DuPont, δύο βραβεία Overseas Press Club, ένα βραβείο Edward R. Murrow, ένα βραβείο IDA, μια υποψηφιότητα DGA για Καλύτερους Σκηνοθέτες και πολλές Υποψηφιότητες για Emmy.

Οι ταινίες τους έχουν επίσης αποσπάσει κριτική στους Entertainment Weekly, Rolling Stone, Forbes, USA Today, New York Times, Filmmaker Magazine, Los Angeles Times και American Cinematographer. Ο Craig και ο αδελφός του Brent ίδρυσαν επίσης το Little Rock Film Festival και το Arkansas Motion Picture Institute.

Τον εάν η απώλεια του Αμερικανού δημοσιογράφου είναι δολοφονία όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί ή παράπλευρη απώλεια, είναι κάτι που πιθανόν θα αποδειχθεί στο μέλλον. Ωστόσο, παρά την πιθανότητα των αυριανών συνομιλιών οι μάχες συνεχίζονται….

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε δύο περιοχές, δηλώνει το Κίεβο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας και στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου, δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ο Ντενισένκο απάντησε: “Δεν υπάρχει αποκλεισμός προς το παρόν και δεν προβλέπεται για το εγγύς μέλλον”

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει τη δήλωση για τις αντεπιθέσεις.

Ρουκέτες έπληξαν εργοστάσιο οπτάνθρακα του ομίλου Metinvest, δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας

Μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, ήταν ότι πέντε πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του εργοστασίου παραγωγής οπτάνθρακα “Avdiivka Coke Plant” που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία χάλυβα της Ουκρανίας, τη Metinvest.

Σε ανακοίνωση, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχουν θύματα, αλλά ορισμένες από τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού, έχουν υποστεί ζημιές και η παροχή θέρμανσης στη γειτονική πόλη Αβντιίβκα έχει διακοπεί.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε “ξένους μισθοφόρους” σε πλήγματα στη δυτική Ουκρανία

Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε “ξένους μισθοφόρους” κατά τη διάρκεια πληγμάτων σήμερα κατά “της τοποθεσίας Σταρίτσι και της στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ” στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα. “Συνεπεία αυτού του πλήγματος, έως 180 ξένοι μισθοφόροι και σημαντική ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν”, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς ο αριθμός αυτός να μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα πυρά κατέστρεψαν ένα κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μαχητές, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν στην Ουκρανία. Αυτά τα πλήγματα είναι το έργο “όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας” πρόσθεσε ο ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. “Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία θα συνεχιστεί”, πρόσθεσε.

35 και πλέον νεκροί από την επίθεση στη δυτική Ουκρανία

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα τα ξημερώματα εναντίον της ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λβιβ, Μαξίμ Κοζίτσκ.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Λβιβ είχε ανακοινώσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων, ενώ δήλωσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 57 από την επίθεση που δέχθηκε η αεροπορική βάση Γιαρόβιβ, λίγο έξω από την πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία. Όπως είπε ο ίδιος, η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες στο στρατιωτικό κέντρο Γιαρόβιβ. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι ξένο στρατιωτικό προσωπικό είχε έδρα στο στρατιωτικό κέντρο Γιαρόβιβ.

Το κέντρο χρησιμοποιείται από τις χώρες του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ασκήσεων, με τη Ρωσία να έχει προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες ότι θα στοχοποιηθούν οι γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ. Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή. Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Νεκρός αμερικανός δημοσιογράφος στην πόλη Ιρπίν: Τον σκότωσαν οι Ρώσοι υποστηρίζει το Κίεβο [βίντεο]

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λβιβ, Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: