Σύνοδος ΥΠ.ΕΞ : «Αν η σύγκρουση φθάσει σε εμάς είμαστε έτοιμοι» λέει ο Μπλίνκεν, στο τραπέζι νέες κυρώσεις [βίντεο]

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος ΥΠ.ΕΞ της συμμαχίας EPA/YVES HERMAN / POOL




Η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια «απλώς καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου, τη σημασία του τερματισμού του και τη σημασία της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία».

Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η συνάντηση τους έγινε λίγο πριν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εφαρμόσει άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της απροκάλυπτα προμελετημένης επίθεσης της Ρωσίας που αντιμετωπίζεται με ενότητα και αλληλεγγύη, τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.




Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων και διαμήνυσε:

«Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία. Δεν θέλουμε σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση έρθει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτήν και θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια:

«Και στη διάρκεια της νύκτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστη”».




«Κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης»

«Όλα παραμένουν στο τραπέζι όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«θα καταδικάσουμε ότι μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου. Τώρα είμαστε ενωμένοι γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι η ισχύς θα επικρατήσει. Είναι μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από το ΝΑΤΟ, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι περιμένει πιο ισχυρή ενότητα και ετοιμότητα για δράση.

«Το πιο σπουδαίο είναι να κρατήσουμε την ενότητα στην ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με τις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία. Θα τα εξετάσουμε όλα», δήλωσε ο Μπορέλ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και συγκεκριμένα για την πιθανότητα αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Δένδιας: Νοιαζόμαστε για τους συμπατριώτες μας

«Η Ελλάδα, ως ζήτημα αρχής, είναι πάντα υπέρ του διεθνούς κράτους δικαίου. Και φυσικά, η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για το κράτος του Διεθνούς Δικαίου στον 21ο αιώνα.

Στη σημερινή μας συζήτηση στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, με πολύ κατάλληλο τρόπο, με πλήρη ενότητα και με πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Εκτός από αυτό, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει μια σημαντική μειονότητα 150.000 ανθρώπων γύρω από τη Μαριούπολη στην Ουκρανία. Νοιαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους.

Την ώρα που μιλάμε, υπάρχει το «Νόστος 3», η τρίτη μας επιχείρηση εκκένωσης. Νοιαζόμαστε και προσευχόμαστε για τους συμπατριώτες μας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που μετέχει τόσο στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ όσο και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15:40 τοπική ώρα), επίσης στις Βρυξέλλες, θα έχει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, την επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας, καθώς και τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Καναδάς επιθυμεί το ΝΑΤΟ να συζητήσει όλα τα σενάρια για να απομονωθεί η Ρωσία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μέλανι Τζολί όταν ρωτήθηκε αν η Bορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ προσερχόμενη στη Σύνοδο εκτίμησε ότι οι εκκλήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνες και ενδέχεται να σύρουν τη Συμμαχία σε «άμεση σύγκρουση» με τη Ρωσία.

Στη Σύνοδο παρίστανται επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φιλανδίας, Anne Linde και Pekka Haavisto.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του ενώ δήλωσε ικανοποιημένος «γιατί οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν Ανθρωπιστικό Διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων, αν και σε περιφερειακό επίπεδο».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Στην υπηρεσία του Ερντογάν και του ψεύδους: Καθεστωτική δημοσιογραφία από το CNN Turk [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: