Ο περίφημος Ρούμπιν δείχνει τον δρόμο: Η κατασκευή του αγωγού EastMed είναι προς το συμφέρον της Αμερικής

FILE PHOTO: Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) (2-A) και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης (2-Δ) προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ. EPA, DEBBIE HILL POOL




Κείμενο γνώμης, του περίφημου αρθρογράφου Michael Rubin, για τον αγωγό EastMed δημοσιεύεται στον αμερικανικό συντηρητικό ιστόποπο National Interest.

Στο άρθρο υποστηρίζεται από τον αρθρογράφο ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν (Biden) να μην υποστηρίξει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίθεση με την στάση που είχαν τηρήσει οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (Trump), δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επίσης, αυτή η μεταστροφή της στάσης των ΗΠΑ ενθαρρύνει κράτη όπως η Ρωσία και η Τουρκία, τα οποία επιδιώκουν την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, και πλήττει την ηγετική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επίσης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η άρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, δεν συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές και δεν συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος:

«Πριν από δύο μήνες το Στειτ Ντιπάρτμεντ (State Department) άλλαξε την θέση του για τον αγωγό EastMed το οποίο συνιστούσε ένα αριστούργημα διπλωματίας που έφερνε κοντά ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη και ένωνε πρώην αντιπάλους σε ένα κοινό σκοπό. Δυστυχώς συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ (Trump) και έτσι έπεσε θύμα όχι μόνο της εχθρότητας της κυβέρνησης Μπάιντεν (Biden) προς τα ορυκτά καύσιμα αλλά και της μανίας του Αμερικανού Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν (Blinken) να ανατρέψουν κάθε συμφωνία που υποστήριζε η κυβέρνηση Trump χωρίς να αναλογιστούν τα πλεονεκτήματά της».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται σε μία σειρά επιχειρημάτων υπέρ της κατασκευής του αγωγού και ασκεί κριτική στη στάση του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα και πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι (John Kerry), ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε έργο που κατά τη γνώμη του, αντίκειται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έστω και αν αυτό κρίνεται σημαντικό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.

Η επιβράβευση της Τουρκίας από το State Department και η περαιτέρω ενθάρρυνση της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Τούρκου Πρόεδρου Recep Tayyip Erdogan δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Και κάτι τέτοιο γίνεται όταν βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του εδάφους της Τουρκίας με την κατασκευή ενός αγωγού. Και εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία όχι μόνο υποστηρίζει ανοιχτά τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Hamas αλλά και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε εδραιωθεί στη Συρία και στο Ιράκ αν οι μαχητές τους δεν υποστηρίζονταν από την Τουρκία.

Και φυσικά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει μέρος της Κύπρου στην οποία εισέβαλε, έτσι όπως ακριβώς κάνει σήμερα η Ρωσία στην Ουκρανία.

Και όπως αναφέρεται «το να λάβουμε υπόψη μας τις προτάσεις του Erdogan για έναν αγωγό Ισραήλ–Τουρκίας, είναι σαν να δικαιολογούμε τις εκτεταμένες χερσαίες και θαλάσσιες υφαρπαγές του, ιδιαίτερα τη στιγμή που ένας τέτοιος αγωγός, θα παραβίαζε, τουλάχιστον, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Λιβάνου και της Κύπρου, κάτι που οι τούρκοι αναλυτές εξακολουθούν είτε να αγνοούν είτε σκοπίμως να παραβλέπουν».

ΠΗΓΗ: It’s Time to Go All-In on the EastMed Pipeline

Η Αθήνα το συζήτησε με την Ουάσιγκτον: Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία δεν θα στείλουν S-300 στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: