Η Αθήνα το συζήτησε με την Ουάσιγκτον: Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία δεν θα στείλουν S-300 στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την οποία παρακολούθησεη Α.Ε. Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μάιντεν για προμήθεια της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικής τεχνολογίας έχει συναντήσει ορισμένες δυσκολίες, σύμφωνα με Αμερικανούς και άλλους δυτικούς αξιωματούχους.

Οι χώρες που διαθέτουν το σχετικό ρωσικό εξοπλισμό (S-300)- Σλοβακία, Ελλάδα και Βουλγαρία- έχουν είτε ήδη απορρίψει το σχέδιο είτε ζητούν κάποιο άλλο αντιαεροπορικό σύστημα που θα υποκαταστήσει τους S-300. Φοβούνται, επίσης, την αντίδραση της Μόσχας η οποία ενδέχεται να ερμηνεύσει αυτή τη μεταφορά ως επιθετική πράξη.

Τα παραπάνω σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Felicia Schwartz, Andy Bounds και Eleni Varvitsioti).

Εκ των 30 μελών του ΝΑΤΟ, μόνο η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαθέτουν S-300. Η Σλοβακία δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι έτοιμη να στείλει S-300 στην Ουκρανία, ενώ η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν αποκλείσει την πιθανότητα μεταφοράς των συστημάτων τους για την ώρα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είχε άτυπες συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα μεταφοράς του συστήματος S-300, αλλά η Αθήνα αποφάσισε να μη το κάνει λόγω της σημασίας του συστήματος για τη δική της ασφάλεια, δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης.

Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τουφέκια καλάσνικοφ και εκτοξευτές ρουκετών αλλά αποκλείει την αποστολή των αντιαεροπορικών της συστημάτων, δήλωσε δεύτερος Έλληνας διπλωμάτης.

Η Σλοβακία παραλαμβάνει σταδιακά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot σε ανταλλαγή των S-300 τα οποία όμως θα έχει στη διάθεσή της μόνο για έξι μήνες. Η Σλοβακία ζητεί μια πιο μόνιμη εναλλακτική προκειμένου να «δωρίσει» το σύστημα S-300 που διαθέτει. Επιπλέον, φοβάται ότι η Μόσχα θα ερμηνεύσει αυτή την κίνηση ως «επιθετική πράξη» και πως θα επιτεθεί στη χώρα. Από την πλευρά της, η Βουλγαρία δήλωσε ότι θα αποστείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Παρά τη διστακτικότητα των τριών αυτών χωρών, ο Biden δεν εγκαταλείπει το σχέδιό του, σημειώνεται.

ΠΗΓΗ: Financial Times, (κείμενο Felicia Schwartz, Andy Bounds και Eleni Varvitsioti) – Ukraine’s plea for Soviet-era anti-aircraft systems goes unanswered

«Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου»: Πως καθιερώθηκε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: