Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από Αυστραλία και Ιαπωνία: Στο στόχαστρο τράπεζες, αξιωματούχοι και ολιγάρχες

File photo:: Κάτοικοι της Μόσχας έξω από ανταλλακτήριο νομισμάτων epa09796388 EPA / YURI KOCHETKOV




Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και σε άλλους ένδεκα τραπεζικούς και δημόσιους οργανισμούς της χώρας.

Με αυτό τον τρόπο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος και πρακτικά όλους τους θεσμούς που διαχειρίζονται το κρατικό χρέος της Μόσχας.

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν συνόψισε πως πλέον η χώρα έχει στο στόχαστρο «όλες τις ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και εκδίδουν και διαχειρίζονται το ρωσικό δημόσιο χρέος».

Και η Ιαπωνία

Από την πλευρά της και η Ιαπωνική κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στο στόχαστρο μπήκαν 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που υφίστανται κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι.

Στο στόχαστρο μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών. Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες.

Έχει διαταχθεί επίσης το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να συμμετέχει σε έργα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία αποσύρθηκαν οι Shell και ExxonMobil.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, μοιάζοντας να επαμφοτερίζει λόγω από τη μια της μεγάλης σημασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και από την άλλη της βούλησής του να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο τόνισε χθες Πέμπτη ότι το λογικό θα ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία στα «αμοιβαία επωφελή» ενεργειακά έργα στη Σαχαλίνη.

Με πληροφορίες από dpa-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρίσιμη συνομιλία Τζο Μπάιντεν -Σι Τζινπίνγκ: Οι ΗΠΑ έκαναν σαφές ότι η Κίνα θα υποστεί αντίποινα αν στηρίξει τη ρωσική εισβολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: