Κουβέντες του “καφενέ”: Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη για τους ρωσικούς S-400! Δεν άλλαξε…

File Photo: Από τη μεταφορά S-400 στην Τουρκία. EPA, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν ανεπίσημα από την Τουρκία να στείλει τους πυραύλους αεράμυνας S-400 στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί έναντι της εισβολής της Ρωσίας, η οποία και πούλησε στην Τουρκία τους πυραύλους το 2019.

Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει δημόσια στο αίτημα και, εάν το κάνει, πιθανότατα θα το κάνει αρνητικά, γράφει ο αρθρογράφος και αναλυτής Paul Iddon σε άρθρο του για το περιοδικό Forbes.

Το 2020, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα εμφανίστηκε να δηλώνει ότι εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Μετά την παράδοση των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας  και την απέκλεισαν από το πρόγραμμα ανάπτυξης και απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth.

«Πουλήσαμε το αυτοκίνητο, πήραμε τα χρήματα και παραδώσαμε το αυτοκίνητο», είπε ο πρέσβης, σύμφωνα με το Iddon. “Τώρα είναι το αυτοκίνητό σου. Μπορείς να πας στην παραλία, να κουβαλάς πατάτες ή μπορείς να του βάλεις ένα πολυβόλο και να πας στον πόλεμο. Μπορείς όμως να το κρατήσεις και στο γκαράζ σου.”

Ο Iddon γράφει ότι δεν είναι σαφές εάν η  Τουρκία τους προμηθεύει στην Ουκρανία και διακινδυνεύσει την λεπτή της ισορροπία.

«Αξίζει επίσης να έχουμε κατά νου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μόνο ανεπίσημα στην Τουρκία ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει στην Ουκρανία με τους S-400 και πιθανότατα αναμένει ότι η πρόταση  «θα απορριφθεί»  από την Άγκυρα», σημειώνει ο Iddon.

«Ίσως υπάρχει τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τους S-400, να ξεπλύνει τα χέρια της από την πολιτική καταστροφή που τους περιβάλλει  και να δώσει τους πυραύλους στην Ουκρανία χωρίς να υποστεί την πλήρη οργή της Μόσχας». λέει ο Iddon

«Αντί να προμηθεύει απευθείας τους S-400 στην Ουκρανία (το οποίο θα ήταν, από μόνο του, πολύ δύσκολο κατόρθωμα), η Τουρκία θα μπορούσε αντ’ αυτού να τους πουλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες (ένας Αμερικανός γερουσιαστής  πρότεινε μια τροποποίηση για την αγορά τους τον Ιούνιο του 2020 ) ή οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ανοιχτό στην πρόκληση της μεταφοράς τους στην εμπόλεμη Ουκρανία», σημειώνει ο Iddon.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο: 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αρκετές προτάσεις για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό ρωσικής κατασκευής από τα οπλοστάσια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Υπήρχε η ευρέως συζητηθείσα προσφορά της Πολωνίας για τον στόλο των σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 Fulcrum, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν, και η πιο πρόσφατη προσφορά της Σλοβακίας να προμηθεύσει την Ουκρανία  με πυραύλους αεράμυνας S-300.

  • Δεδομένου ότι ο στρατός της εξακολουθεί να τους χρειάζεται, η Ελλάδα  είπε  ότι δεν θα στείλει κανέναν από τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους Tor-M1 ή 9K33 Osa. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σαφές εάν η Αθήνα θα ήταν διατεθειμένη να μεταφέρει τους S-300 που έχει αποθηκεύσει στο νησί της Κρήτης, εάν τους ζητήσει το Κίεβο.

Τώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προτείνουν ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε ενδεχομένως να οπλίσει την Ουκρανία με τους πολύ πιο εξελιγμένους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-400 που παρέλαβε το 2019.

«Είναι γι’ αυτό το σύστημα [των S-400] που οι HΠΑ τιμώρησαν την Τουρκία — σύμμαχο του ΝΑΤΟ — επειδή αγόρασε από τη Μόσχα πριν από αρκετά χρόνια»,  σημείωναν οι New York Times που πρωτοαναφέρθηκαν στην αμερικανική ανεπίσημη πρόταση . «Τώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από το ταγκό της με τη Ρωσία — και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που υπάρχουν».

Η Ουάσιγκτον εξοργίστηκε βαθιά όταν η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παρέλαβε αυτά τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα το 2019. Ανέστειλε αμέσως την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter πέμπτης γενιάς και αργότερα επέβαλε κυρώσεις στην Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB). Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι δεν θα ανακαλέσει καμία από αυτές τις αποφάσεις έως ότου η Άγκυρα αφαιρέσει πλήρως όλους τους S-400 και τα εξαρτήματά τους από το τουρκικό έδαφος.

Εάν η Τουρκία εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία για να μεταφέρει τους S-400 της στην Ουκρανία, θα παρείχε ταυτόχρονα στο Κίεβο ένα σύστημα αεράμυνας που είναι πολύ πιο προηγμένο και ικανό από οποιοδήποτε άλλο είχε ποτέ και παράλληλα θα εξαλείψει τους λόγους της Ουάσιγκτον για κυρώσεις και την απαγόρευση των F-35.

Εάν δεν θα μπορούσε να παραγγείλει αμέσως F-35, η Άγκυρα θα μπορούσε, τουλάχιστον, να αποκτήσει πιθανώς τα 40 προηγμένα Block 70 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού που ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο, τα οποία θα μπορούσαν να διατηρήσουν επιχειρησιακό τον τεράστιο στόλο F-16 και εκσυγχρονισμένο για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προσφέρουν πυραύλους αεράμυνας Patriot PAC-3 εάν η Τουρκία απαλλαγεί από τους S-400, τους οποίους, αξίζει να θυμόμαστε, ότι η Άγκυρα δεν έχει θέσει ακόμη σε λειτουργία σχεδόν τρία χρόνια μετά την απόκτησή τους.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες  έχουν προσφερθεί να δώσουν  στην Τουρκία πυραύλους Patriot εάν δεχόταν να καταργήσει τους S-400.

Η μεταφορά αυτών των ρωσικών πυραύλων «που αλλάζουν το παιχνίδι» στην Ουκρανία δεν θα περνούσε αναμφισβήτητα απαρατήρητη στη Μόσχα.

Η Ρωσία είχε ήδη εξοργιστεί από την πώληση από την Τουρκία οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, τα οποία εξακολουθούν να εκτελούν πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων σχεδόν ένα μήνα μετά από την έναρξη του πολέμου.

Η Ουκρανία τα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε μάχη για να καταστρέψει ένα πυροβόλο όπλο σε χτύπημα στόχου στην περιοχή Ντονμπάς στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Αφού η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για αυτό το περιστατικό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  επέμεινε  ότι όταν μια χώρα αγοράζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, «δεν είναι πλέον τουρκικό προϊόν» και, ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ή να θεωρηθεί υπεύθυνη για το πώς ή πού χρησιμοποιούνται.

Στα μέσα του 2020, ο Aleksei Erkhov, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, χρησιμοποίησε μια διασκεδαστική μεταφορά για να συνοψίσει την ιδιοκτησία των S-400 από την Τουρκία.

“Πουλήσαμε το σύστημα που ήθελε να αγοράσει η Τουρκία”,  είπε ο Ερκόφ . «Ο ιδιοκτήτης του συστήματος είναι η Τουρκία».

«Πουλήσαμε το αυτοκίνητο, πήραμε τα χρήματα και παραδώσαμε το αυτοκίνητο», πρόσθεσε. “Τώρα είναι το αυτοκίνητό σου. Μπορείς να πας στην παραλία, να κουβαλάς πατάτες ή μπορείς να βάλεις ένα πολυβόλο και να πας στον πόλεμο. Μπορείς όμως να το κρατήσεις και στο γκαράζ σου.”

Δεν είναι σαφές εάν η Τουρκία θα τα προμηθεύσει στην Ουκρανία ή εάν η Τουρκία θα διακινδύνευε την κατάρρευση της λεπτής διπλωματικής της διαμεσολάβησης  μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μόνο ανεπίσημα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει στην Ουκρανία τους S-400 και πιθανότατα αναμένει ότι η πρόταση  «θα απορριφθεί»  από την Άγκυρα. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν το σχολίασε.

Ίσως υπάρχει τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τους S-400, να ξεπλύνει τα χέρια της από την πολιτική καταστροφή γύρω από αυτούς και να περάσει τους πυραύλους στην Ουκρανία χωρίς να υποστεί την πλήρη οργή της Μόσχας. Αντί να προμηθεύει απευθείας τους S-400 στην Ουκρανία (κάτι που θα ήταν, από μόνο του, πολύ δύσκολο κατόρθωμα), η Τουρκία θα μπορούσε να τους πουλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες (ένας Αμερικανός γερουσιαστής  πρότεινε μια τροποποίηση για την αγορά τους τον Ιούνιο του 2020 ). ή οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ανοιχτό στην πρόκληση της μεταφοράς τους στην εμπόλεμη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες διαμαρτυρίες της Μόσχας επικαλούμενη, όχι σε αντίθεση με τον Τσαβούσογλου με την πώληση των TB2, ότι δεν ήταν η Τουρκία που εξόπλισε άμεσα την Ουκρανία με το εξελιγμένο σύστημα.

Αν και αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, ειδικά υπό το φως των πολυάριθμων πρωτοφανών γεγονότων που αλλάζουν τον κόσμο που έχουν λάβει χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Εάν αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα, το οποίο η Ρωσία εδώ και χρόνια ισχυρίζεται ότι είναι ανώτερο από τα δυτικά αντίστοιχά του, μεταφερθεί στην Ουκρανία, θα ήταν κάπως ειρωνικό αν τελικά αποδείξει τις δυνατότητές του ανατινάσσοντας ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους στον ουρανό της  Ουκρανίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ HELLAS JOURNAL: Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί κάνουν πανηγύρια μόνοι τους. Ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει γνώμη. Θα κρατήσει τους S-400.

Με πληροφορίες από Forbes

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Λευκωσία ζητά βοήθεια από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία για να μην χρησιμοποιήσει η Άγκυρα τον εναέριο της χώρο: Για να παραβιάσει κυρώσεις κατά Ρωσίας

 

 

Στο κενό η προσπάθεια: Απίθανο να δεχθεί η Τουρκία την πρόταση των ΗΠΑ για αποστολή των S-400 στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: