Η Λευκωσία ζητά βοήθεια από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία για να μην χρησιμοποιήσει η Άγκυρα τον εναέριο της χώρο: Για να παραβιάσει κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανησυχία εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία για το ενδεχόμενο η κατοχική Τουρκία, η οποία δεν υιοθετεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προχωρήσει και να αξιοποιήσει τον εναέριο χώρο της Κύπρου για να μεταφέρει, για παράδειγμα, Ρώσους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ενόψει τούτου, έχει ήδη αποσταλεί επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας την παρέμβασή του προς την Άγκυρα, ώστε οι Τούρκοι να μην προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση στον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Στα πλαίσια αυτά, η Λευκωσία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη έχει προχωρήσει σε χωριστές ενημερώσεις πρεσβευτών μεγάλων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία, ζητώντας τη δική τους παρέμβασή τους.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Κύπριος αξιωματούχος στις συναντήσεις αυτές έχει αναδείξει το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει πλήρως όλο το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε., έχει κλείσει τον εθνικό εναέριο χώρο σε αεροσκάφη και έχει στηρίξει ψηφίσματα σε Διεθνείς Οργανισμούς. Υπενθυμίζεται, συναφώς, πως δεν έχει δώσει άδεια ελλιμενισμού σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, όπως γινόταν τόσα χρόνια, ενώ θα αφαιρέσει την κυπριακή σημαία από πλοία ρωσικών συμφερόντων.

Η Λευκωσία στις επαφές αυτές εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τηρείται σιγή ιχθύος τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ για τη μη εφαρμογή των κυρώσεων από πλευράς της Τουρκίας. Εκφράσθηκε δε η ανησυχία για τη μη εφαρμογή των κυρώσεων από την Άγκυρα, ειδικά του εναέριου χώρου από την Τουρκία, ενώ υπενθυμίζονται αναφορές, που έγιναν από τον Ρώσο πρέσβη και τον Ερσίν Τατάρ για τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Όπως σημειώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών προς τους συνομιλητές του, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά ολόκληρο τον εναέριο χώρο της χώρας παρόλο που η χώρα δεν είναι σε θέση να ελέγξει και τα κατεχόμενα. Ενόψει τούτου έχει ζητήσει όπως οι χώρες αυτές, που είναι βασικοί παίκτες, να ασκήσουν πιέσεις για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων.

Είναι σαφές πως η Λευκωσία, η οποία έσπευσε από την αρχή να υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Ρωσία, θέτοντας τη θέση της μόνο στο θέμα του εναέριου χώρου, σημειώνοντας πως θα… επανεξετάσει τη θέση της σε περίπτωση, κατά την οποία οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα, μεταφέροντας Ρώσους τουρίστες.

Το θέμα είναι πώς αντιδρούν οι εταίροι μας στην ανησυχία της Λευκωσίας. Μάλλπν δεν αντιδρούν…

Υ.Γ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, τον οποίον παρουσιάζουν ως εκφραστή της «ρέαλ πολιτίκ»(!;), δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, στις 15 Μαρτίου: «Μπορεί με πόνο ψυχής να συμμετείχαμε στις αποφάσεις (για κυρώσεις), αλλά αυτό επέβαλλαν οι θέσεις αρχής εναντίον της κάθε εισβολής».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν αξιοποιεί τη “μεσολαβητική” στάση του στο Ουκρανικό και διαμορφώνει λίστα ανταλλαγμάτων από Ε.Ε. και ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: