Και στην 26χρονη κόρη του Λαβρόφ κυρώσεις από το Λονδίνο: Δέσμευση περιουσίας και απαγόρευση συναλλαγών [videos]

File photo: Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το πολυτελές σπίτι της Κοβάλεβα στο Κένσινγκτον είχε γίνει σημείο καθημερινών διαδηλώσεων. Screenshot via YouTube




Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στη θετή κόρη του υπουργού Εξωτερικών του Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο νέου πακέτου κυρώσεων σε Ρώσους “ολιγάρχες, επιχειρήσεις αι έμισθους ως μέρος μιας νέας σειράς κυρώσεων σε μια σειρά από Ρώσους «ολιγάρχες, επιχειρήσεις και έμισθους τραμπούκους».

Μεταξύ των στόχων των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο είναι και οι μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ – γνωστοί ως «ιδιωτικός στρατός του Πούτιν» και κατηγορούμενοι – μεταξύ άλλων – για απόπειρα δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων ανώτερων Ουκρανών πολιτικών.

Οι νέες κυρώσεις καλύπτουν άτομα, όπως ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του πετρελαίου Εβγκέν Σβίντλερ, ιδρυτής της τράπεζας Tinkoff Oleg Tinkov, ο Χέρμαν Γκρεφ και η Πολίνα Κοβάλεβα, η οποία θεωρείται θετή κόρη του Ρωσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής σήμερα το πρωί, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε: «Πρέπει να σφίξουμε την οικονομική μέγγενη γύρω από τον Πούτιν, επιβάλλοντας κυρώσεις σε περισσότερους ανθρώπους σήμερα, όπως κάναμε εμείς, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Ομάδα Βάγκνερ, εξετάζοντας τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε να χρησιμοποιεί ο Πούτιν τα αποθέματά του σε χρυσό, και επίσης να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν».

Ο πιο συμβολικός στόχος των κυρώσεων είναι η απόφοιτος του Imperial College Πολίνα Κοβάλεβα, μια κοσμική 26χρονη που ζει σε ένα σπίτι 4 εκατομμυρίων λιρών στο Κένσινγκτον.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το πολυτελές σπίτι της Κοβάλεβα είχε γίνει σημείο καθημερινών διαδηλώσεων στις οποίες βασικό αίτημα ήταν η επιβολή κυρώσεων στην κόρη του Λαβρόφ, ενώ στα πλακάτ των διαδηλωτών μεταξύ άλλων αναφέρονταν: “Ο πατέρας σου είναι δολοφόνος”.

Η Πολίνα πήγε σε ένα ιδιωτικό οικοτροφείο στο Μπρίστολ πριν πάρει πτυχίο  στα οικονομικά και την πολιτική επιστήμη  στο Πανεπιστήμιο Loughborough και αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στα οικονομικά και τη στρατηγική επιχειρήσεων στο Imperial College του Λονδίνου.

Στη συνέχεια εργάστηκε  για την Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα, όπου μετείχε σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και αργότερα εργάστηκε στην Glencore, εταιρεία εξόρυξης. Πριν αγοράσει το δικό της σπίτι, ζούσε στο Holland Park, στο δυτικό Λονδίνο, σε ένα διαμέρισμα σε ένα αρχοντικό που ανήκει στη ρωσική πρεσβεία.

Τα αρχεία δείχνουν ότι η παρακείμενη πρεσβεία της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε παρανόμως διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου.

Η Πολίνα ζει τώρα σε ένα διαμέρισμα, το οποίο τα έγγραφα του Κτηματολογίου αναφέρουν ότι αγόρασε για 4,4 εκατομμύρια £ χωρίς υποθήκη το 2016, όταν ήταν 21 ετών, σε ένα τετράγωνο ακριβώς έξω από την Kensington High Street.

Άγνωστο είναι ποιος πλήρωσε το διαμέρισμα της Πολίνας. Μοιράζεται το διαμέρισμα με έναν άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι ο σύντροφός της, ο οποίος έχει επίσης μερίδιο 10%  στην επενδυτική εταιρεία που διευθύνει τώρα.

Το ακίνητο αποτελεί μέρος μιας βραβευμένης αρχιτεκτονικής κατασκευής που προσφέρει πισίνα, γυμναστήριο, σπα, κινηματογράφο, προσομοιωτή γκολφ, αίθουσα παιχνιδιών και θέα στο Kensington και στο Holland Park.

Η μητέρα της Πολίνα λέγεται ότι είναι η Σβετλάνα Πολιάκοβα, 51 ετών,  ισχυρό στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που συνοδεύει τον Λαβρόφ σε κάθε ταξίδι στο εξωτερικό και έχει σχέση μαζί του από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Φημολογείται ότι είναι η ανεπίσημη σύζυγος του Λαβρόφ. 

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας υποστηρίζει ότι η στόχευση της Πολίνα «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι όσοι επωφελούνται από τις σχέσεις τους με τους υπεύθυνους για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων μας». 

Στην πράξη, οι κυρώσεις θα εμποδίσουν τους υπηκόους και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να «συναλλάσσονται με οποιαδήποτε κεφάλαια ή οικονομικούς πόρους που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται» από την Πολίνα. Θα αποτρέψουν επίσης την παροχή χρημάτων στην Πολίνα ή την παροχή χρημάτων προς όφελός της.

Σε δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είπε: «Αυτοί οι ολιγάρχες, οι επιχειρήσεις και οι έμμισθοι  τραμπούκοι είναι συνένοχοι στη δολοφονία αθώων πολιτών και είναι σωστό να πληρώσουν το τίμημα. Ο Πούτιν δεν πρέπει να έχει αυταπάτες – είμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας και θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε τη μέγγενη στη ρωσική οικονομία για να διασφαλίσουμε ότι θα αποτύχει στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει παραίτηση.

«Σε όλους όσους επιβλήθηκαν σήμερα κυρώσεις θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμεύονται, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας βρετανός πολίτης ή εταιρεία δεν μπορεί να συναλλάσσεται μαζί τους και σε άτομα που υπόκεινται σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις απαγορεύεται επίσης να ταξιδεύουν από ή προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι σημερινές κυρώσεις θα ανεβάσουν τη συνολική παγκόσμια αξία ενεργητικού των τραπεζών που έχει επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την εισβολή σε 500 δισεκατομμύρια λίρες και η καθαρή περιουσία των ολιγαρχών και των μελών της οικογένειας τους θα υπερβαίνει τα 150 δισεκατομμύρια λίρες.

 

Με πληροφορίες από Daily Mail, The Sun

 

H κόρη του Λαβρόφ και το πολυτελές σπίτι της στο Λονδίνο, επίκεντρο διαδηλώσεων [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: