Ηθικόν …παραπαίον, καυγάδες, σαμποτάζ και ογκούμενη ανυπακοή στον ρωσικό στρατό

Εικονικές επιτύμβιες στήλες για τους Πούτιν και Λουκασένκο στην πόλη Μαλίν. . EPA/STR




‘Oλο και περισσότερες είναι οι αναφορές δυτικών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για χαμηλό ηθικό στις τάξεις των ρωσικων στρατευμάτων.

Τελευταίος στη σειρά αυτή, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων Ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, που ανεφερε ότι το ηθικό μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων που μάχονται στην Ουκρανία εξακολουθεί να υποφέρει εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας σε όλες τις τάξεις, αν και αυτή η δυσαρέσκεια, όπως είπε «απέχει ακόμα πολύ από το να μετατραπεί σε ουσιαστική εξέγερση».

«Βλέπουμε, όπως ήταν αναμενόμενο, την ανήσυχη θέση μας σε όλα τα επίπεδα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο αρχηγός του αμυντικού επιτελείου και πλέον υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το έχετε δει στο πιο κατώτερο επίπεδο . . . Βλέπουμε επίσης την πίεση που υπάρχει με τους τακτικούς και επιχειρησιακούς διοικητές τους . . . και μετά ανεβαίνει στους πιο ανώτερους διοικητές τους που είναι σαφώς υπό πίεση».

Για χαμηλό ηθικό, κρούσματα ανυπακοής ακόμη και σαμποτάζ έκανε λόγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) Σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ σημειώνοντας μάλιστα ότι τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές ανωτέρων.

Ο Πούτιν έχει υπολογίσει λανθασμένα σε μεγάλη κλίμακα την κατάσταση στην Ουκρανία και ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, σχολιάζει ο επικεφαλής της GCHQ και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Οι στρατιώτες ξεμένουν από οπλισμό και ηθικό και σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό».

Στις δυσοίωνες -για τα ρωσικά στρατεύματα- πληροφορίες των βρετανικών πληροφοριών έρχονται να προστεθούν ανάλογες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Αυτές εκτιμούν ότι οι σύμβουλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν παραπληροφορήσει τον Ρώσο Πρόεδρο για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες που φθάνουν σε ουκ ολίγους αμερικανικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο για ογκούμενη ένταση μεταξύ Πούτιν και του Υπουργού Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκου, ο οποίος υπήρξε κάποτε εκ των πλέον έμπιστων του στενού κύκλου του Κρεμλίνου.

Σε χθεσινή -δημόσια- τοποθέτησή του ο Αντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι στον Βλαντιμίρ Πούτιον έχουν δοθεί όχι τόσο αξιόπιστες πληροφορίες από τους συμβούλους του. «Οσον αφορά στον πρόεδρο Πούτιν, μπορώ να σας πώ αυτό και το έχω ξαναπεί: Η ‘Αχίλλειος πτέρνα’ των αυταρχικών ηγετών είναι ότι δεν έχεις ανθρώπους σε αυτά τα συστήματα για να μιλήσουν με ειλικρίνεια στην εξουσία ή να έχουν τη δυνατότητα να πουν την αλήθεια στην εξουσία. Και νομίζω αυτό είναι ό,τι βλέπουμε να συμβαίνει στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Financial Times, CNN, ΒΒC,  

Επικοινωνιακό χαστούκι Κιέβου στη Μόσχα: Επτά «Όσκαρ» από τις «καλύτερες» στιγμές του πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: