Υεμένη: Οι σιίτες αντάρτες Χούθι αρνούνται να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες αν αυτές πραγματοποιηθούν στο Ριάντ

File photo Έκρηξη σε αεροδρόμιο της Υεμένης. Screenshot via Youtube VOA News




Οι σιίτες αντάρτες Χούθι δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες αν αυτές πραγματοποιηθούν στο Ριάντ, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι «εχθρός τους» στον πόλεμο στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός τους στο AFP.

Την Τρίτη αξιωματούχος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είχε επισημάνει ότι η περιφερειακή οργάνωση επιθυμεί να οργανώσει διάλογο στο Ριάντ, όπου είναι η έδρα του, μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των σιιτών ανταρτών Χούθι προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται στην Υεμένη εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια.

«Θα δεχθούμε οποιαδήποτε πρόσκληση σε διάλογο που δεν θα διεξαχθεί στις εχθρικές μας χώρες», δήλωσε αξιωματούχος των Χούθι που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαβεβαιώνοντας ότι οι αντάρτες «πάντα τείνουν το χέρι στην ειρήνη».

Στην Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, μαίνεται καταστροφικός πόλεμος από το 2014 μεταξύ των Χούθι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν, και της κυβέρνησης, την οποία στηρίζει ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και του οποίου βασικό μέλος είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες που διεξάγονται εδώ και χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 380.000 ανθρώπων και έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Στη διάρκεια διάσκεψης δωρητών που οργάνωσε χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ κατάφεραν να συγκεντρωθούν μόλις 1,3 δισεκ. δολάρια από τα 4,3 δισεκ. που ζητούσε ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της οποίας απειλείται από λιμό.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαναά, Υεμένη

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 4 νεκροί, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα * Βίντεο που κόβουν την ανάσα

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: