Η βότκα Stolichnaya αλλάζει όνομα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Ουκρανία: Καμιά σχέση με τη Ρωσία του Πούτιν

File photo: Από διαφημιστικό της Stolichnaya. Screenshot via YouTube/




Την ώρα που πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μποϊκοτάρουν τα ρωσικά προϊόντα, μια από τις πιο εμβληματικές μάρκες βότκας στον κόσμο αποφάσισε επίσημα να αλλάξει το όνομά της.

  • Η εταιρεία στην οποία ανήκει η γνωστή βότκα Stolichnaya ανακοίνωσε ότι υιοθετεί επίσημα το ανεπίσημο παρατσούκλι του ποτού και πλέον θα ονομάσει τη βότκα Stoli.

Ο Όμιλος Stoli είπε ότι η προσπάθεια αλλαγής επωνυμίας αποτελεί «άμεση απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Οι τρεις παράγοντες πίσω από την απόφαση είναι η σθεναρή θέση του ιδρυτή της κατά του καθεστώτος Πούτιν, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της Stoli να αναλάβουν δράση και η επιθυμία να αναπαραστήσουν με ακρίβεια τις ρίζες της Stoli στη Λετονία», ανέφερε η εταιρία σε δήλωσή της.

  • Η Stolichnaya ξεκίνησε ως ρωσική μάρκα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, αν και υπάρχει ακόμη κάποια διαφωνία σχετικά με το πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η βότκα παράγεται στη Λετονία από το Stoli Group με έδρα το Λουξεμβούργο. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον εξόριστο Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Σέφλερ, έντονο επικριτή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που έφυγε από τη Ρωσία το 2002.

Ωστόσο, η η ρωσική κυβέρνηση συνέχισε να κατασκευάζει μια κρατική έκδοση της μάρκας που πωλείται και διατίθεται στο εμπόριο εντός της χώρας.

Μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο, σύμφωνα με τον Όμιλο Stoli, είναι ότι η ετικέτα με την άδεια αλκοόλ που χορηγείται από το κράτος λέει ξεκάθαρα ότι είναι ρωσικής κατασκευής.

  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stoli Group Global Νταμιάν Μακ Κίνλεϊ εξήγησε ότι η εταιρεία έχει επίσης παρουσία στην Ουκρανία.

«Η ασφάλεια και η ασφάλεια της ουκρανικής ομάδας μας είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», είπε. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ήδη κινούμαστε γρήγορα και αποφασιστικά για να παρέχουμε υποστήριξη όπου χρειάζεται, τόσο στους ανθρώπους μας όσο και στους εταίρους μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όμιλος Stoli ή ο ιδρυτής της Σέφλερ προσπαθούν να αποσυνδέσουν τη μάρκα από την επικρατούσα αντίληψη για συνεχείς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση.

Οταν ο Πούτιν θέσπισε μια σειρά από δρακόντειους νόμους το 2013 για την καταστολή της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της χώρας, οι παραγωγοί βότκας καταδίκασαν δημόσια τον Ρώσο πρόεδρο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ρωσικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει μποϋκοτάζ λόγω της εισβολής της χώρας τους στην Ουκρανία. Η ρωσική βότκα συγκεκριμένα έχει γίνει στόχος για τους ηγέτες των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κυβερνήτες στη Γιούτα και στο Νιού Χαμσάϊρ διέταξαν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών που ελέγχονται από την κυβέρνηση να βγάλουν από τα ράφια ρωσικά οινοπνευματώδη ποτά, ενώ ο κυβερνήτης του Οχάιο Μάϊκ Ντι Γουάϊν, κινήθηκε για να εμποδίσει την αγορά και πώληση της ρωσικής βότκας Standard.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μακ Κίνεϊ τόνισε ότι η μετονομασία δεν αφορά μόνο στον μετριασμό των οικονομικών ζημιών. «Αυτό είναι πολύ προσωπικό για εμάς», είπε. «Ως πρώην καταδρομέας του των Βασιλικού Ναυτικού, γνωρίζω πολύ καλά τη φρίκη του πολέμου».

«Έχουμε υπαλλήλους, συνεργάτες και διανομείς στην περιοχή που επηρεάζονται άμεσα. Ζητούν να πάρουμε μια τολμηρή στάση. Αυτό είναι ένα δραστικό και ουσιαστικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να καταστήσουμε σαφές ότι υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr/Επιμέλεια – μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

«Γλίτωσα από τον Χίτλερ και τον Μένγκελε, θα επιβιώσω και από τον Πούτιν»: Επιζήσασα του Άουσβιτς αρνείται να εγκαταλείψει το Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: