Συμβόλαιο τιμής για την εκδίωξη του Ερντογάν: Τα 6 κόμματα συνυπέγραψαν για εκδημοκρατισμό της Τουρκίας

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία, Τουρκική Προεδρία




Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία υπέγραψαν μία συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και των θεσμών στην χώρας τους.

Κοινός στόχος οι εκλογές του 2023 και η εκθρόνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες στα ηνία της χώρας. Την διακήρυξη υπέγραψαν ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος, ο Αλί Μπαμπατζάν, ο Αχμέντ Νταβούτογλου, οι ισλαμιστές του Σααντέτ και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην κοινή διακήρυξη επισημαίνεται ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε ένα ισχυρό, φιλελεύθερο και δίκαιο σύστημα που θα καθιερώνει τον διαχωρισμό των εξουσιών με αποτελεσματικό και αντιπροσωπευτικό νομοθετικό σώμα, σταθερή και διαφανή εκτελεστική εξουσία που θα λογοδοτεί· και ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό σώμα».

Ουσιαστικά, τα έξι κόμμα ζητούν την υλοποίηση αποφάσεων από το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την πραγματική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στον πυρήνα της διακήρυξης τονίζεται η πρόθεση κατάργησης του προεδρικού συστήματος που εισήγαγε ο Ερντογάν το 2018 μετά το σχετικό από δημοψήφισμα, όπου συγκέντρωσε εκτεταμένες εξουσίες. Τώρα οι έξι τις αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μία και μόνο προεδρική θητεία επτά ετών αλλά και την κατάργηση του δικαιώματος του πρόεδρο και του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επιπρόσθετα, οι Financial Times, τονίζουν ότι η διακήρυξη είναι η απάντηση στην δυσαρέσκεια για την οικονομία και τον πληθωρισμό που έχει φτάσει το 50%, ενώ επισημαίνεται πως η συνεργασία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ένα νέο στοιχείο για την τουρκική πολιτική σκηνή και σίγουρα μια υπολογίσιμη δύναμη κατά του Ερντογάν και του κόμματός του. Ωστόσο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όσο θα μειώνεται ο χρόνος για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Με πληροφορίες Financial Times
Αθήνα , Ελλάδα

Η Σερβία αναθεωρεί και καταδικάζει τη Ρωσική εισβολή αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις- Νότα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για το Κόσοβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: