Ο Δημήτρης Ιτούδης στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ σε παλαιότερο αγώνα της ομάδας για την Euroleague epa09700632 EPA/MAXIM SHIPENKOV




Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι αναμφίβολα ένας συμπαθής άνθρωπος και ένας πανάξιος προπονητής μπάσκετ και ο Βαγγέλης Λιόλιος εξελέγη για να φέρει καλύτερες μέρες στο ελληνικό μπάσκετ.

Αυτά είναι δεδομένα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Όμως δεν μπορεί επίσης να αμφισβητήσει ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνει κάτι που εκθέτει όχι μόνον αυτούς τους δύο αλλά και την Ελλάδα γενικότερα.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι εδώ και χρόνια ο επιτυχημένος προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Της ομάδας που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον πάλαι ποτέ κραταιό Σοβιετικό Στρατό η οποία ακόμη και σήμερα αποκαλείται «κόκκινος στρατός».

Η ομάδα πέρασε εδώ και αρκετά χρόνια στην ιδιοκτησία του Βλαντιμίρ Ποτάνιν, του ολιγάρχη των Ρώσων ολιγαρχών, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας του Πούτιν. Κανείς άνθρωπος στη Ρωσία δεν έχει υπάρξει τόσο πλούσιος όσο ο Ποτάνιν, βασικό περιουσιακό στοιχείο του οποίου είναι η εταιρεία Norilsk Nickel, ο μεγαλύτερος παραγωγός Νικέλιου και Παλλάδιου στον κόσμο. Το πως την απέκτησε παρέλκει να το καταγράψουμε εδώ, αλλά τα ευκόλως εννοούμενα…

Οι σχέσεις του Ποτάνιν με το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αδιαμφισβήτητη και όχι μόνο από το γεγονός ότι ο Ποτάνιν έχει διατελέσει πρώτος αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κυβέρνησης.

Επίσης, ο σημερινός πρόεδρος και αναμορφωτής της ΤΣΣΚΑ Αντρέι Βατούτιν έχει λάβει το Τάγμα της Φιλίας, τιμητικό δίπλωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ κατέχει επίσης πολλά μετάλλια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Για αυτούς τους ανθρώπους εργάζεται ο Δημήτρης Ιτούδης και πληρώνεται καλά. Έως τη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Και μετά την εισβολή το γεγονός ότι δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί πάλι δικό του πρόβλημα είναι.

Το ζήτημα αποκτά διαστάσεις από τη στιγμή που η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δια του προέδρου της Βαγγέλη Λιόλιου ανακοίνωσε την πρόσληψη του Δημήτρη Ιτούδη ως προπονητή της εθνικής μπάσκετ παράλληλα με την εργασία του στην ΤΣΣΚΑ. Και μάλιστα εξέφρασε ειδικές ευχαριστίες στον κ. Βατούνιν που του έδωσε την άδεια για την παράλληλη απασχόληση.

Είναι προφανές ότι οι συνεννοήσεις είχαν ξεκινήσει καιρό πριν, αλλά ο κ. Λιόλιος θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι η εισβολή στη Ρωσία αλλάζει τα δεδομένα.

Δεν είναι δυνατόν η ΤΣΣΚΑ να αποκλείεται από την FIFA στην Euroleague, να υπάρχουν όλες αυτές οι παγκόσμιες κυρώσεις σε κάθε τι ρωσικό, εταιρεία ή φυσικά πρόσωπα και ο κ. Λιόλιος να παριστάνει πως δεν συμβαίνει τίποτε.

Γνωρίζουμε ότι η ΕΟΚ είναι ανεξάρτητη Ομοσπονδία, αλλά δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης να μην έχει εκφράσει ήδη έστω την έκπληξη του για την πρόσληψη Ιτούδη και έστω να καλεί την ΕΟΚ να το ξανασκεφτεί.

Και το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να μένει σιωπηλό.

Όλοι αγαπάμε την εθνική μπάσκετ, αλλά δεν ασπαζόμαστε τη λογική τα καλά και συμφέροντα…

Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν μπορεί να είναι υπηρέτης δυο αφεντάδων: ή στην ΤΣΣΚΑ ή στην εθνική μπάσκετ.

Παντελής Ζαγοριανίτης

Η στρατηγική ήττα του ολιγάρχη Βλαδίμηρου από τον κωμικό Βολοντιμίρ: Η εισβολή που αλλάζει τον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: