Η αποτυχημένη ρωσική τακτική κατά των Τσετσένων 27 χρόνια μετά εφαρμόζεται στην Ουκρανία: Παγίδα θανάτου τα αστικά κέντρα

Tο άψυχο σώμα ενός στρατιώτη δίπλα σε ένα καμένο ρωσικό APC μετά από επίθεση του Ουκρανικού Στρατού. EPA, SERGEY KOZLOV




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την ώρα που η τακτική ΝΑΤΟ στην κατάληψη πόλεων και αστικών ιστών προσομοιάζει σαν μια κηλίδα πετρελαίου η οποία αναπτύσσεται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, ο τακτικισμός των Ρώσων εισβολέων στην Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν εισχωρήσει εξ ολοκλήρου στις πόλεις, παρουσιάζεται ως αμετακίνητος από εκείνον του Β’ ΠΠ.

Τα συμπεράσματα που είχαν εξάγει οι Αμερικανοί από την εισβολή της Ρωσίας, το 1994-95 στην Τσετσενία στην πόλη Γκρόζνυ, ή την επίθεση κατά της Συρίας δεν απέχουν -επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές- από τα σημερινά δεδομένα που φανερώνει η Ρωσική τακτική.

Στην Τσετσενία για παράδειγμα επιδίωξαν να συλλάβουν ή ακόμα καλύτερα να εξουδετερώσουν την φυσική ηγεσία των Τσετσένων αυτονομιστών, ενώ τώρα 27 χρόνια μετά το σχέδιό τους είναι η ίδια κατά του Βλ. Ζελένσκι, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας. Και τότε ήθελαν να καταλάβουν την πόλη Γκρόζνυ, ενώ τώρα επιχειρούν, αντιμετωπίζοντας σφοδρή αντίσταση, να φτάσουν στο Κίεβο.

  • Με άλλα λόγια οι Ρώσοι επιμένουν σε ένα μη πετυχημένο μοντέλο, της ισοπέδωσης των πόλων και αστικών κέντρων αρχικά με την πολεμική αεροπορία αλλά κυρίως με το αγαπημένο τους όπλο που είναι το πυροβολικό. Αποτέλεσμα βεβαίως αυτής της αιματοβαμμένης τακτικής όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές είναι η κατάφωρη παραβίαση των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 και των 2 πρόσθετων Πρωτοκόλλων του 1977 του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου ή αλλιώς του Διεθνούς Δικαίου Ενόπλων Συρράξεων και πιο απλά, Δίκαιο του Πολέμου.

Και μπορεί το Κρεμλίνο να ομιλεί για «πράσινους διαδρόμους» ασφαλείας ώστε ν’ απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός, όμως το «πράσινο» αυτών των οδών έως τώρα δεν είναι λίγες οι φορές που βάφτηκε σε κόκκινο χρώμα από το αίμα αθώων καθώς οι ρωσικές οβίδες πυροβολικού έπλητταν τις αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν πολίτες, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

Εκατόμβες νεκρών οι πόλεις, αν…

Όμως εδώ και μια εβδομάδα από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Κρεμλίνο οι μεγάλες επιθέσεις σε αστικά κέντρα μειώθηκαν μεν δεν ματαιώθηκαν δε.

Το διάστημα αυτό της υποτιθέμενης ηρεμίας οι εχθροπραξίες δεν έχουν σταματήσει, έχουν όμως περιοριστεί οι βομβαρδισμοί και οι ομοβροντίες των στοιχείων πυροβολικού κατά των Ουκρανικών θέσεων και πόλεων, αλλά όχι παντού.

  • Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί αυτές τις στιγμές τις βλέπουν ως την ευκαιρία για οχυρώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα που τα μετατρέπουν σε πόλεις «αστακούς». Σίγουρα όχι με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά με την θέληση της διατήρησης της ελευθερίας. Και όσοι έχουν μείνει πίσω είναι ορκισμένοι να υπερασπιστούν τις εστίες τους, τον τόπο τους.

Και αφού ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών, π.χ. περίπου 40 χλμ έξω από το Κίεβο, τίθενται το ερώτημα όχι μόνο από στρατιωτικούς, αν ο Β. Πούτιν είναι έτοιμος ν’ αποδεχτεί ότι στην Ρωσία θα φτάσουν χιλιάδες νεκρών στρατιωτικών που θα έχουν πέσει εντός των αστικών ιστών της Ουκρανίας.

Ήδη τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγονται από την απόδοση των τακτικών «ανταρτοπολέμου» στα περίχωρα του Κιέβου, στο Χάρκοβο, την Μαριούπολη, την Χερσώνα, τη Ζαπορίζια και άλλες πόλεις που επιχείρησε να ελέγξει εξ ολοκλήρου η Ρωσία, δείχνουν και τις συνέπειες μέσα από την χρήση οπλικών συστημάτων που φέρουν σημαντικά πλήγματα στον αντίπαλο.

Μέσα στον αστικό ιστό οι σύγχρονοι «αντάρτες πόλης» είναι βέβαιο πως καλυμμένοι υπό τον μανδύα πολιτών, δηλαδή με πολιτικά ρούχα και όχι στρατιωτικά ώστε να γίνονται στόχος, θα χτυπούν δίχως έλεος τα ρωσικά στρατεύματα που θα επιχειρούν να καταλάβουν τις μεγαλουπόλεις και κυρίως την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Αντιαρματικά, αντιαεροπορικά, ελεύθεροι σκοπευτές και εκατομμύρια μολότωφ

Στενοί δρόμοι, διασταυρώσεις, καταστραμμένα κτίρια, υπόνομοι είναι μόνο ορισμένα από τα σύγχρονα «ταμπούρια» των Ουκρανών οι οποίοι ντυμένοι ως πολίτες και οπλισμένοι με τα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά θα τα παίξουν όλα για όλα έναντι του εχθρού.

  • Χωρισμένοι σε πολύ μικρές ομάδες ή δρώντας ως «μοναχικοί λύκοι», με συνεννοήσεις που τους παρέχουν σύγχρονες κρυπτογραφημένες συσκευές που έχουν προμηθευτεί από την Δύση, θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατρέψουν τα μεγαλεπήβολα όνειρα του Πούτιν σε εφιάλτη για τις ρωσικές δυνάμεις που θα εισβάλουν στις πόλεις, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί ανηλεής βομβαρδισμός.

Τα καταφύγια, οι υπόνομοι, τα υπόγεια και άλλα σημεία «κλειδιά» θα κρύψουν είτε τα στελέχη του τακτικού στρατού είτε αυτούς που έχουν ενταχθεί την πολιτοφυλακή και έχουν πλέον στα χέρια τους τον απαραίτητο οπλισμό. Και μόλις ξεκινά η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων θα ξεκινά και η άμυνα με κάθε μέσο.

Άλλωστε τα δείγματα ήδη φάνηκαν στο ανοιχτό πεδίο ή και σε πόλεις που έπεσαν μετά από αρκετές ημέρες. Το ξεχωριστό αντιαρματικό Javelin των Ουκρανών- που θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει επάξια το Ρωσικό Kornet του Ελληνικού Στρατού Ξηράς- σχολιάζουν στρατιωτικές πηγές, είναι αυτό που στον αστικό ιστό θα προκαλέσει πανικό στα μηχανοκίνητα τμήματα του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές το συγκεκριμένο αντιαρματικό έχει καταστρέψει κυρίως στο Χάρκοβο περισσότερα από 300 άρματα των Ρώσων.

Και από την στιγμή που το άρμα που ηγείται ενός ουλαμού καταστραφεί, μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι θα γίνει με εκείνα που βρίσκονται πίσω από αυτό, όταν χιλιάδες Ουκρανοί θα επιτίθενται με ότι μέσο διαθέτουν, ακόμη και με βόμβες μολότωφ.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με την χρήση του ΝLAW αλλά και το πιο οικείο στους Ουκρανούς RPG ενώ ένας ασύμμετρος αντίπαλος ήταν πάντα και παραμένει σε κάθε μέτωπο οι ακροβολιστές ή οι σκοπευτές Ειδικών Αποστολών…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

«No Fly Zone»: H είσοδος στην πόρτα του φρενοκομείου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και η δαπάνη που θα γονατίσει την συμμαχία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: