«No Fly Zone»: H είσοδος στην πόρτα του φρενοκομείου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και η δαπάνη που θα γονατίσει την συμμαχία

Συνοδεία του στρατηγικού Β-52 από Ελληνικά μαχητικά, εντός του FIR Αθηνών. Το Αμερικανικό βομβαρδιστικό πέταξε έως την Ρουμανία και στη συνέχεια μέσω Βουλγαρίας έφτασε νοτιότερα στην Ελλάδα όπου το πλαισίωσαν τα Ελληνικά F-16 και το συνόδευσαν έως το όριο με το Ιταλικό FIR. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΑ




Η επιβολή «No Fly Zone» είναι κάτι που ζητά διαρκώς ο Β. Ζελένσκι από την Δύση, αλλά αυτή το απορρίπτει γνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση σημαίνει στην πράξη την έναρξη ενός πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

  • «No Fly Zone» σημαίνει ότι ανοίγει η «πόρτα του φρενοκομείου», λένε στρατιωτικές πηγές, αφού δυνάμεις του ΝΑΤΟ ουσιαστικά θα εμπλέκουν τα ρωσικά μαχητικά ή οποιοδήποτε άλλο πτητικό μέσο. Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με την Συρία αλλά με την Ρωσία και μια τέτοια κίνηση είναι ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση.

Την ίδια στιγμή τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και Νατοϊκές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει σε αεροδρόμια κρατών μελών του ΝΑΤΟ αεροσκάφη και πληρώματα που βρίσκονται σε readiness για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κινδύνου από τις Ρωσικές δυνάμεις, προς κράτος μέλος της Συμμαχίας.

Η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα διακρίνεται και από το γεγονός πως η Πολωνία πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι θέτει όλα τα MiG-29 που έχει στην αεροπορική βάση του Ραμνστάιν της Γερμανίας, στην διάθεση των ΗΠΑ, ζητώντας παράλληλα μεταχειρισμένα αεροσκάφη Δυτικής τεχνολογίας ανάλογων δυνατοτήτων με αυτά που έχει.

Προς ώρας πάντως η Δύση έχει επιλέξει την οδό των κυρώσεων, γεγονός που επιφέρει οικονομικό ντόμινο με στόχο την σταδιακή ασφυξία της Ρωσίας.

  • Επιπλέον για την επιβολή «No Fly Zone» θα πρέπει να λυθούν ή καλύτερα ν’ απαντηθούν δύσκολα νομικά κομμάτια αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ακριβώς βρίσκονται πλέον τα σύνορα και πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην περιοχή.

Μια ενδεχόμενη «No Fly Zone» μεταφράζεται σε 24ωρη κάλυψη όλου του εναέριου χώρου και μια αεροπορική υποστήριξη που απαιτεί, από ιπτάμενο ραντάρ μέχρι μαχητικά αεροσκάφη. Και εδώ υπάρχει ένα καίριο ερώτημα που θέτουν αεροπορικές πηγές.

Απαίτηση δισεκατομμυρίων η «No Fly Zone»

«Θα υπάρχει απαγόρευση πτήσης σε όλα τα ύψη, αλλά την ίδια ώρα κάτω στο έδαφος θα υπάρχουν σε εξέλιξη μάχες του Ρωσικού με τον Ουκρανικό στρατό; Και εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο, με πιο σύστημα προειδοποίησης οι εναέριες δυνάμεις θα γνωρίζουν ποια είναι τα φίλια και ποια τα εχθρικά στρατεύματα;» ιδίως όταν πολλά από τα συστήματα που διαθέτουν οι δυο χώρες είναι όμοια.

  • Στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης το βέβαιο είναι ότι απαιτείται και η από εδάφους υποστήριξη με αντιαεροπορικά συστήματα (σ.σ. αντιαεροπορικό σύστημα Patriot), ενταγμένα στο Νατοϊκό τυποποιημένο σύστημα λειτουργίας, που αποτελούν στο πεδίο της μάχης κρίσιμη παράμετρο και ίσως το επιπλέον «μάτι» σ’ έναν εναέριο σχηματισμό που επιχειρεί σε «No Fly Zone».

Μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι πως οι αεροπορικές δυνάμεις που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση θα στοχοποιηθούν από τις δυνάμεις της Ρωσίας μέσω των αντιαεροπορικών S-300, S-400, S-500, τα οποία σε μια κίνηση εντυπωσιασμού δεν αποκλείεται να μετακινηθούν ανατολικά του Δνείπερου ποταμού, στην περιοχή του Ντονμπάς, σε περιοχές δηλαδή που σφυροκόπησε η Ρωσία και ξεκλήρισε τον τοπικό πληθυσμό, είτε σκοτώνοντας τον είτε τον οδήγησε σε ξεριζωμό.

Παράλληλα η επιβολή «No Fly Zone» σημαίνει και κάτι ακόμα, αμέτρητα δισεκατομμύρια δαπανών για την 24ωρη κάλυψη με πτήσεις μαχητικών, ιπτάμενων τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ. Οι σχηματισμοί που προστατεύουν τους στόχους υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τα ιπτάμενα τάνκερ και τα ιπτάμενα ραντάρ δεν μπορούν να είναι λιγότερο από 20 αεροσκάφη για κάθε high Value στόχο. Αν υπολογιστεί πως κάθε τρεις ώρες τα μαχητικά θα πρέπει ν’ αλλάζουν τότε μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό σε κόστος καυσίμων σε 24ωρη βάση και σε ένα βάθος χρόνου.

Την ίδια στιγμή το γεγονός της προσγείωσης Αμερικανικών ιπτάμενων Τάνκερ KC-135 σε Ελληνικές αεροπορικές βάσεις δείχνει με σαφήνεια ότι η ετοιμότητα των Νατοϊκών δυνάμεων αυξάνεται μέρα με τη μέρα και η Συμμαχία επιχειρεί με τις στρατιωτικές μετακινήσεις που κάνει, να στέλνει το μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ανοχή, ιδίως όταν απειληθεί Νατοϊκή δύναμη.

  • Υψηλού συμβολισμού ήταν και η πτήση του Στρατηγικού Β-52 που από την βάση του στην Αγγλία, πέταξε μέχρι τη Ρουμανία- κοντά στην Ουκρανία δηλαδή- και στη συνέχεια μέσω Βουλγαρίας εισήλθε στο FIR Αθηνών όπου το συνόδευσαν Ελληνικά F-16. Η συνοδεία αυτή θεωρείται ένα ακόμη μήνυμα αποτροπής και Συμμαχικής ισχύος στο πλαίσιο της άσκησης «Onyx Hook», κατά την οποία εξελίχθηκαν αεροπορικά σενάρια αναχαίτισης και συνοδείας από τα Ελληνικά φτερά.

Το θηριώδες βομβαρδιστικό μπορεί να προσγειώθηκε στην Ιταλία, αλλά η άσκηση αυτή εντάσσεται στο ευρύ πλαίσιο της αναθεωρημένης Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και τους ολοένα αναπτυσσόμενους δεσμούς της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να αναπτύξει μαχητικά MiG-29 για τους Ουκρανούς, υπό τις ΗΠΑ, στο Ramstein

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: