H μεγάλη έξοδος των αμάχων στη Μαριούπολη: Το καθεστώς Πούτιν έδωσε διορία 5 ωρών για να εκκενωθεί πόλη 450.000 κατοίκων

File photo: Γυναίκες με παιδιά φεύγουν από την πόλη Bucha. EPA/ROMAN PILIPEY




Πέντε ώρες -από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα ώρα Μόσχας- (δηλαδή 11 έως 4 ώρα Ελλάδας) θα έχουν οι πολίτες της Μαριούπολης, πόλης περίπου 450.000 κατοίκων, για να την εγκαταλείψουν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τις αρχές της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

«Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.

«Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Κατάπαυση πυρός

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τα στρατεύματά της έχουν περικυκλώσει το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα στα νότια της Ουκρανίας και ότι θα σταματήσουν να πυροβολούν προκειμένου να επιτρέψουν τη διέλευση αμάχων από τις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας «από τις 10:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) η ρωσική πλευρά κηρύσσει καταθεστώς σίγασης των όπλων, ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα».

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη, πληθυσμού υπό κανονικές συνθήκες περι τις 450.000 κατοίκους, «τελεί υπό αποκλεισμό».

EPA/ROMAN PILIPEY

Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Πριν από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός «για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη».

Η πόλη Βολνοβάκα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης και έχει πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκων.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», είχε αναφέρει ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

Πιθανή κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Την Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Με πληροφορίες από Reuters ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC, RIA

“Πέφτει” η Μαριούπολη; Υπό “αποκλεισμό” των ρωσικών στρατευμάτων το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της πόλης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: