«Έργο ζωής του Δεσποτόπουλου το Ωδείο Αθηνών»: Το Bauhaus και η έκθεση για τον επιφανή αρχιτέκτονα

Το Ωδείον Αθηνών ήταν το έργο της ζωής του Ιωάννη Δεσποτόπουλου. Photo screenshot via Ωδείον Αθηνών – Athens Conservatoire




«Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος βρέθηκε για δύο χρόνια στην Βαϊμάρη, την κοιτίδα του Μπάουχαους / Bauhaus, την δεκαετία του ’20, οπότε ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές της. Το Ωδείο Αθηνών ήταν το έργο της ζωής του»

Τα παραπάνω αναφέρει ο Λουκάς Μπαρτατίλας, επιμελητής της νέας -μόνιμης πλέον- Έκθεσης στο Ωδείο Αθηνών «Από το κτίριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus», σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Οπως λέει ο κ. Μπαρτατίλας «δύο κυρίως είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία του. Το πρώτο είναι το σχεδιαστικό και το δεύτερο είναι το όραμα που είχε: η ιδέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ως όχημα για την καλυτέρευση της κοινωνίας. Ένα όραμα βασισμένο στις ιδέες του Μπάουχαους / Bauhaus».

«Το Μπάουχαους / Bauhaus είναι ένας ευρύτερος τρόπος σκέψης και δημιουργίας και είναι σήμερα επίκαιρο ως αφορμή για να σκεφτεί κανείς τις αρχές του και τους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία του. Το θέμα δεν είναι η αντιγραφή του, αλλά το πώς βρίσκεις λύσεις που να ανταποκρίνονται στην κάθε εποχή», προσθέτει ο επιμελητής της Έκθεσης, την οποία συνδιοργανώνει -στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του- το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ωδείο Αθηνών με αφορμή την ανακαίνιση του τελευταίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, θα είναι επισκέψιμη από τις 22 Μαρτίου, Δευτέρα-Σάββατο, από τις 10.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ, και παρουσιάζει την ιστορία του κτιρίου, την ζωή του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, την περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε.

Χάρη στους «χάρτες με ενδιαφέροντα σημεία του κτιρίου ο επισκέπτης να μπορεί -με αφορμή την έκθεση- να περιηγηθεί και να το γνωρίσει περισσότερο ως κτίριο-μέσον για την δημιουργία μιας κοινότητας στην οποία δημιουργοί και επισκέπτες μοιράζονται την εν γένει καλλιτεχνική παραγωγή», καταλήγει ο Λ. Μπαρτατίλας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Megaron Spring Festival: Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει το Φεστιβάλ της Άνοιξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: