Έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας με βάση πόρισμα της ΡΑΕ, εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Έκτακτη εισφορά σε υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθεί ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας να εξεταστεί που υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί όπου υπάρχουν υπερκέρδη μόλις έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ», συμπλήρωσε.

Τέλος, στη δευτερολογία του απαντώντας στον ισχυρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα υπερκέρδη έχουν φτάσει στο 1,4 δισ. ευρώ δεσμεύθηκε ότι ο έκτακτος φόρος θα είναι 90% στα όποια κέρδη διαπιστωθούν.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των πολιτών ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται».

Επισήμανε ότι αυτό το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε» είπε.

Ο πρωθυπουργούς σημείωσε ότι «η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» σημείωσε και πρόσθεσε «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής.

Στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Η ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αναλάβει ρόλο υπερασπιστή του δραπέτη Δημάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: