Αίγυπτος, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η νέα τριμερής της Μέσης Ανατολής που ανακατεύει την “τράπουλα”

Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi meets with Abu Dhabi’s Crown Prince Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan and Israeli Prime Minister Naftali Bennett in the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh, Egypt, March 22, 2022 in this handout picture. Courtesy of The Egyptian Presidency




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες και δίχως να γίνει ευρύτερα γνωστή η προετοιμασία αυτής της τριμερούς, πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 του Μάρτη συνάντηση μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι, του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπένετ και του de facto κυβερνήτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμαντ μπιν Ζαγιεντ.

Οικοδεσπότης ο Αιγύπτιος πρόεδρος, στο θέρετρο της Ερυθράς θάλασσας, Σαρμ Ελ Σέικ.

Επισήμως το μενού περιελάβανε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Η Ισραηλινή πλευρά μάλιστα, θολώνοντας τα νερά, σε ανακοίνωση της ανάφερε ότι η συνάντηση αφορούσε την σύσφιξη των σχέσεων τους.

Αυτό που σίγουρα ήταν μέρος των συνομιλίων και ας μην το λένε, πέραν των αποτελεσμάτων και των απόνερων που επιφέρει η Ουκρανική κρίση (κρατήστε εδώ ως κρατούμενο ότι και οι τρεις αυτές χώρες αν και σύμμαχοι των ΗΠΑ, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με την Μόσχα!), ας μην κρυβόμαστε είναι το Ιράν και οι ανησυχίες των τριών αυτών κρατών σε σχέση με την επικείμενη συμφωνία Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, για το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας.

  • Ισραήλ και ΗΑΕ σίγουρα δεν καλοβλέπουν αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι κόκκινη γραμμή για την ασφάλεια τους, ακόμα και για την ίδια την υπόσταση τους (το Ιράν έχει επανειλημμένως δηλώσει/απειλήσει ότι θα καταστρέψει/αφανίσει το Ισραήλ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως αν η Τεχεράνη, καταφέρει και παρασκευάσει εν τέλει κάποιου είδους πυρηνικό οπλοστάσιο, το Τελ Αβίβ δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση, κάτι που είναι και σημείο προστριβής μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες των τριών για την όποια συμφωνία προκύψει μεταξύ της υπερδύναμης και του Ιράν, και για αυτό προέκυψε αυτή η τριμερής, για να συντονίσουν προσπάθειες και δράσεις τόσο απέναντι στην Τεχεράνη όσο εν προκειμένω και στην Ουάσιγκτον!

Από την άλλη για την Αιγυπτιακή πλευρά, που πάντα ήταν ο διαμεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, καθώς έχουν συνάψει σχέσεις εδώ και 40 χρόνια, βλέπει να χάνει αυτό το ρόλο από τα ΗΑΕ πρωτίστως.

Οι συμφωνίες του Αβραάμ όπως χαρακτηριστήκαν, αποτέλεσμα της πολιτικής Τράμπ για να είμαστε δίκαιοι, άνοιξαν τον δρόμο για να αναγνωρίσουν το Ισραήλ μια σειρά Αραβικών κρατών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε πολύ πρόσφατα τόσο το Μπαχρέιν όσο και το Αμπού Ντάμπι.

Άξιο αναφοράς είναι, ότι στην εν λόγω τριμερή, στο Σαμ Ελ Σέικ, ο κύριος Μπένετ διανυκτέρευσε σε Αιγυπτιακό έδαφος, πράγμα πρωτόγνωρο εδώ και δυο δεκαετίες!

Γενικώς, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, τα Εμιράτα έχουν ‘’βγει μπροστά’’, αναλαμβάνοντας ρόλους σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, τόσο έναντι του Ιράν, με το Ισραήλ και ταυτόχρονα καλές σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία.

Πρόσφατα άνοιξαν ξανά την πόρτα με την Άγκυρα, ενώ την προηγούμενη βδομάδα, υποδέχτηκαν τον εδώ και μια δεκαετία απομονωμένο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ! Κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους Αμερικάνους, αν και πολύ πιστεύουν ότι εδώ κρύβεται το όλο μυστικό…εξ ου και η τριμερής στην οποία αναφερόμαστε.

Με διπλή ανάγνωση αυτή η επίσκεψη.
Και κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, δείχνοντας έτσι την δυσαρέσκεια τους για την στάση της Ουάσιγκτον και από μια άλλη οπτική, πιο δυσδιάκριτη…

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η προσέγγιση Εμιράτων – Συρίας, ίσως και να είναι η ‘’κεκαλυμμένη δίοδος επικοινωνίας’’ με την Τεχεράνη.
Συρία και Ιράν, διατηρούν αγαστές σχέσεις, και ίσως η υποδοχή του Σύριου προέδρου να δίνει στους υπολοίπους έστω και μια άτυπη δίοδο επικοινωνίας.

Ειδικά για το Τελ Αβίβ κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργον. Σαφώς και τα άλλα δυο μέρη της συνάντησης δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το Ιράν, αλλά για το Ισραήλ, έστω και μια υποτυπώδης επικοινωνία με την Τεχεράνη με ενδιάμεσους, την Δαμασκό και το Αμπού Ντάμπι, θα ήταν κάτι που αξίζει να το προσπαθήσουν και να δοκιμαστεί.
Το πλέον εύκολο, αν αποτύχει το εγχείρημα με τόσους ενδιάμεσους, θα είναι να αρνηθούν όλα τα παραπάνω και να τα χαρακτηρίσουν ως αναληθή.

  • Αίγυπτος, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σίγουρα συζήτησαν και πιο χειροπιαστά και άμεσα ζητήματα όπως μια επισιτιστική κρίση που μπορεί να προκύψει για την Αίγυπτο, καθώς το 85% των σιτηρών του Καΐρου εισάγεται από Ρωσία και Ουκρανία, πράγμα πολύ ριψοκίνδυνο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές, η Αίγυπτος υποτίμησε το νόμισμα της την προηγούμενη βδομάδα κατά 14%!

Ένα άλλο ζήτημα, είναι ότι πολλοί εκ των προσφύγων , λόγω Εβραϊκής καταγωγής πολύ πιθανόν να θελήσουν να καταλήξουν στο Ισραήλ. Ήδη ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% της χώρας αποτελείται από πληθυσμό, προερχόμενο από αυτές τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αν αυτό αυξηθεί, θα πρέπει το Τελ Αβίβ να το διαχειριστεί.

Το σίγουρο είναι ότι όλα είναι πάλι ρευστά στη Μέση Ανατολή.

Από την σύσφιξη σχέσεων Ισραήλ με πρώην εχθρικά προς αυτό κράτη,
από την διαφαινόμενη ‘’αναγνώριση’’ εκ νέου του Σύριου προέδρου ως συνομιλητή,
από την έστω και ‘’υποθετική δίοδο επικοινωνίας’’ με την Τεχεράνη,
από το απόνερα της Ρώσο – Ουκρανικής σύρραξης,

όλα τείνουν, στο εκ νέου ‘’μοίρασμα της τράπουλας”.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Παράταση του πολέμου μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα στρατόπεδα: Τα συμφέροντα διαιωνίζουν το θέατρο του παραλόγου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: