Δείτε live την επέλαση του “Φίλιππου”: Σε κλοιό χιονιά και παγετού η χώρα – Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα [video]

File Photo Στην Αθήνα η κακοκαιρία θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από το μεσημέρι και μετά. /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ




Επιδείνωση του καιρού κυρίως στα ανατολικά, με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αθήνα η κακοκαιρία Φίλιππος θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από το μεσημέρι και μετά.




Πιο αναλυτικά:

Για το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 στη Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, αλλά και στα νησιά των βορείων Κυκλάδων και στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης, προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές το πρωί στα βόρεια και στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο στα παραθαλάσσια της Νότιας Πελοποννήσου και πιθανόν της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου και πιθανότητα παροδικών ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά των προαναφερόμενων περιοχών. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός, ενώ στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 0 βαθμούς), -3 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως 2 βαθμούς), 0 έως 6 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, -2 έως 5 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 3 έως 8 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις με πιθανότητα χιονόνερου στα παραθαλάσσια και τοπικών ασθενών χιονοπτώσεων στα βόρεια και ανατολικά, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα του νομού από το μεσημέρι περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν το Σάββατο, από τις 6 το πρωί

Με την αναμενόμενη ραγδαία επιδείνωση του καιρού, η Τροχαία ανακοίνωσε τις κεντρικές αρτηρίες που θα είναι κλειστές για βαρέα οχήματα.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής αποφάσισε την πλήρη διακοπή, από τις 06:00 του Σαββάτου (12/3), της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 06:00 έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης, από την ίδια ώρα και για τους ίδιους λόγους ισχύει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς και των αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να παραταθούν ή να μειωθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, η ΓΑΔΑ στην ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση, εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Επίσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέος οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (12/3).

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,
  • τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κ.λπ.)
  • τα οχήματα οδικής βοήθειας,
  • τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,
  • τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ) ενημερώνουν ότι σήμερα θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού, ενόψει του δεύτερου κύματος της παρατεταμένης κακοκαιρίας «Φίλιππος».

Τα δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και τραμ θα προσαρμόζονται ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του καιρικού φαινομένου.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στα γύρω ορεινά και τοπικά παγετό τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Λευκός συναγερμός για τον «Φίλιππο»: Θα χτυπήσει την Αθήνα από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: