Μπλόφα για ανασύνταξη ή στρίβειν δια του Ντονμπάς; Οι πρώτες ερμηνείες για τις ανακοινώσεις της Μόσχας

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin meets with the winners of the 2021 Presidential Prize for young cultural workers and with Presidential Prize winners in the field of literature and art for works for children and youth in 2021 via teleconference call, in Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia, 25 March 2022. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, KREMLIN, SPUTNIK POOL




Μπλόφα για να κερδηθεί χρόνος και να υπάρξει αντεπίθεση ή ένας εύσχημος τρόπος να δρομολογηθούν διαδικασίες μερικής απεμπλοκής από το ουκρανικό μέτωπο χωρίς να ομολογηθεί αργότερα και σε πολύ πιο επώδυνες συνθήκες μία ταπεινωτική ήττα;

Τι πραγματικά συνιστά η -μάλλον αιφνίδια- ανακοίνωση της Μόσχας ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής «επιχείρησής της» στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι τώρα «θα επικεντρωθεί στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς»;

Oι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε αντίθεση με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος του τομέας της άμυνας, σε μια πρώτη ερμηνεία των ρωσικών ανακοινώσεων.

O ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα «απέτυχε σαφώς» στον αρχικό στόχο της για γρήγορη κατάληψη του Κιέβου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εγγυημένο ότι η Ρωσία θα επιτύχει σε αυτές τις [νέες] επιχειρήσεις». Και εκτίμησε ότι η Ρωσία αναζητά να στείλει ενισχύσεις από τη Γεωργία.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να αποκτήσει περισσότερα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος, δεδομένης της ικανότητας της Μόσχας να εστιάσει τη σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη πυρός της σε μικρότερη περιοχή.

«Εστιάζοντας προς τα κάτω, έχουν καλύτερη ευκαιρία να διορθώσουν κάποια από τα λογιστικά και τακτικά λάθη που έχουν κάνει», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Μπορούν επίσης να κατευθύνουν τις αεροπορικές δυνάμεις τους και να περιορίσουν τη δύναμη πυρός σε πιο συγκεντρωμένες περιοχές».

Ο αξιωματούχος επικαλέστηκε εκτιμήσεις υπηρσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία έστειλε 10 νέα τάγματα μάχης στην Ουκρανία.

Τέτοιες ομάδες αποτελούν την κύρια οργανωτική δομή του ρωσικού στρατού και συνήθως έχουν περίπου 700 στρατιώτες και άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα οχήματα.

Από την πλευρά των Ουκρανών, ο Andriy Yermak, επικεφαλής του επιτελείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντιμετώπισε με επιφύλαξη την ιδέα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταλείψει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή.

«Είναι μεγάλος κίνδυνος πριν τελειώσει ο πόλεμος να κάνει κανείς δημόσια πρόγνωση, ειδικά όταν αγωνίζεται εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο», δήλωσε ο Γιέρμακ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

30 ημέρες από την εισβολή στην Ουκρανία: Ο επίσημος ρωσικός απολογισμός των νεκρών – Όλες οι εξελίξεις

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: