30 ημέρες από την εισβολή στην Ουκρανία: Ο επίσημος ρωσικός απολογισμός των νεκρών – Όλες οι εξελίξεις [video]

File Photo Βόμβα που δεν εξεράγη δίπλα σε σταυρούς EPA/ANDRZEJ LANGE




Μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και το ρωσικό σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις, ενώ παρατηρείται μια στασιμότητα στα μέτωπα, λόγω της ουκρανικής αντίστασης.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα αμερικανικό think tank, δημοσιοποίησε έναν ενδιαφέροντα χάρτη, στον οποία καταγράφονται όλες οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας από την 1η έως την 30η μέρα.

Τα χρώματα του χάρτη σημαίνουν τα εξής:

-Eλαφρύ κόκκινο χρόνο και διακοπτόμενο περίγραμμα: Περιοχές όπου εκτιμάται ότι προωθούνται ρωσικές δυνάμεις
-Ελαφρύ κόκκινο χρώμα και συμπαγές περίγραμμα: Ουκρανικές περιοχές που φέρονται ότι είναι υπό ρωσικό έλεγχο
-Kίτρινο χρώμα: Περιοχές που η Ρωσία υποστηρίζει ότι ελέγχει
-Γαλάζιο χρώμα: Περιοχές όπου αντεπιτίθενται οι Ουκρανοί
-Είναι εντυπωσιακό ότι η μεγαλύτερη πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων καταγράφεται μέχρι τις 3 – 4 Μαρτίου. Έκτοτε, δεν αλλάζουν πολλά στο χάρτη του πολέμου, ενώ κάποιες περιοχές φαίνεται να επιστρέφουν σε ουκρανικό έλεγχο.

 

Ο επίσημος ρωσικός απολογισμός των απωλειών

Η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν από έναν μήνα, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι διαπράττουν ένα «σφάλμα» προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.

«Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, τη 2α Μαρτίου, έκανε λόγο για 498 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ρουντσκόι χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεγάλο σφάλμα» την προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες.

«Αυτό παρατείνει τη σύρραξη, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα επηρεάσει καθόλου το αποτέλεσμα της επιχείρησης», είπε.

Συμπλήρωσε πως η Ρωσία «θα απαντήσει ανάλογα», εάν το ΝΑΤΟ εφαρμόσει μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζητά, ανεπιτυχώς, εδώ και εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει υποδεχθεί 419.736 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία, από την έναρξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Μιχαΐλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας της Ρωσίας, που έκανε δηλώσεις στην ίδια συνέντευξη τύπου.

«Ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να διεξάγει αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου όλοι οι στόχοι επιτευχθούν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Σοκαριστικές εικόνες από το βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη με τους 300 νεκρούς

Στις σοκαριστικές εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπαράγονται από τα διεθνή ΜΜΕ, διακρίνονται άνθρωποι να ψάχνουν οδό διαφυγής από το θέατρο που χτυπήθηκε από ρωσική βόμβα πριν από εννέα ημέρες.

Νωρίτερα, καταγράφηκαν τέσσερις νεκροί από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής στο Χάρκοβο, στην Ουκρανία, σύμφωνα με την αστυνομία. «Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προελεύνουν οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν «μερικώς» έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Ο εχθρός πέτυχε μερικώς τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και μέρους της περιοχής του Ντόνετσκ», σημείωσε σε ανάρτηση του.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν πόλεις 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

«Μικρή πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαπιστώνει ο Ρώσος διαπραγματευτής ,Βλαντιμίρ Μεντίσκι, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax, αναφορικά με τα κυρίαρχα θέματα.

 

Αναφορές για βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Ρώσοι βομβάρδισαν το ταχυδρομείο Nova Poshta στο Χάρκοβο, όπου κάτοικοι λάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια.

Εδώ το βίντεο με έναν πύραυλο να χτυπά ένα πλήθος αμάχων στη σειρά

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του Τσερνόμπιλ

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέκσιγ Αρέστοβιτς δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια πρώτη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα σήμερα, τοπικές αρχές ανέφεραν πως το Σλάβουτιτς είναι «τελείως απομονωμένο», με τις ρωσικές δυνάμεις λίγο πέρα από τα όρια της πόλης.

Σε μια ανακοίνωση, η διοίκηση της περιοχής του Κιέβου είπε:

«Το Σλάβουτιτς είναι πλήρως απομονωμένο. Ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την πόλη».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζονσον-Σι για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την κατάσταση με την Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς ηγέτες της Δύσης καλούν την Κίνα να αποφύγει κάθε στήριξη στη Ρωσία και την εισβολή της.

«Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κίνας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκησε περίπου 50 λεπτά.

Γερμανία: Το κλίμα στην οικονομία έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Το κλίμα στη γερμανική οικονομία έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το οποίο καταγράφει στον σχετικό δείκτη πτώση σχεδόν οκτώ μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Ifo, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος έπεσε τον Μάρτιο στις 90.8 μονάδες από 98.5 μονάδες τον Φεβρουάριο, λόγω της πτώσης – ρεκόρ κατά 13.3 μονάδες των προσδοκιών των επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η πτώση υπερβαίνει και τον περιορισμό των προσδοκιών που είχε καταγραφεί με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020 (11.8 μονάδες).

Πούτιν: Η Δύση προσπαθεί να ακυρώσει τη ρωσική κουλτούρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Δύση προσπαθεί να ακυρώσει τη ρωσική κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων των έργων μεγάλων συνθετών όπως ο Πιότρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμανίνοφ.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr
Aθήνα, Ελλάδα

Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: