“Αποχαιρετισμός” στον θείο Χαμπή: Ήταν η ψυχή των κινητοποιήσεων, και όχι μόνο, στη Νέα Υόρκη για την Κύπρο μας

Ο αγωνιστής της κυπριακής Αριστεράς, Χαμπής Νικολάου. Φωτογραφία εφημερίδα Πολίτης




«Έφυγε» ο Χαμπής Νικολάου, παράγοντας, η ψυχή της ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Ο «πρέσβης» της Κύπρου στην αμερικανική μεγαλούπολη, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Σημειώνει τα εξής:

Πάντα μπροστάρης στις κινητοποιήσεις αλλά έτοιμος να βοηθήσει απλόχερα όσους είχαν ανάγκη. Από το 1970 μετανάστης, πέρασε από όλες τις δουλειές ξεκινώντας από πιατάς.

Άνθρωπος του μόχθου, πιστός Ακελικός και προσωπικός φίλος του Δημήτρη Χριστόφια, αυτό, όμως, δεν τον εμπόδιζε να έχει πάντα πολύ καλές σχέσεις με όλους τους Προέδρους και αρχηγούς κομμάτων. Είχε μια διαδρομή, μια πορεία μέσα στον χρόνο, Ανθρωπιάς και ειλικρίνειας, που επέτρεπε σε όλους τους υπόλοιπους να τον φωνάζουν «θκειέ Χαμπή».

Ποδοσφαιρικά υποστήριζε την ΑΕΛ Λεμεσού και όποτε βρισκόταν στην Κύπρο πήγαινε στο γήπεδο, όπως και στις Συνελεύσεις του σωματείου. «Έφυγε» στη Λεμεσό του.

Για πολλούς από τους Κύπριους φοιτητές, ήταν και ο άνθρωπος που άνοιξε διάπλατα το σπίτι του όταν βρέθηκαν μόνοι, χωρίς συγγενείς και φίλους, στην αχανή Νέα Υόρκη. Ήταν κομμουνιστής αλλά όταν βοηθούσε δεν ρωτούσε ποτέ ποιό κόμμα υποστήριζες. Ζητούσε μόνο να είμασταν όλοι παρόντες στις διαδηλώσεις για την αγαπημένη Κύπρο.

Αιωνία η Μνήμη του αγαπητού θείου Χαμπή. Τολμώ να πω ότι ήταν ο “πατέρας” των Ελληνοκυπρίων της Νέας Υόρκης.

Δημητράκης Δημητριάδης: Ο επίλογος της θυσίας του πιο νεαρού ήρωα της ΕΟΚΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: