Aνάλυση Guardian: Οι απώλειες της Τσετσενίας στην Ουκρανία μπορεί να στοιχίσουν την ανατροπή του ηγέτη της Καντίροφ

File Photo O ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Πούτιν Ραμζάν Καντίροφ σε ένα στιγμιότυπο της ρωσικής προπαγάνδας όπου εμφανίζεται δίπλα σε ουκρανικό όχημα που έχει πέσει στα χέρια των Τσετσένων. Screenshot via YouTube video Tribun Timur




Ο σύμμαχος του Πούτιν Ραμζάν Καντίροφ πρέπει να δείξει στους εχθρούς του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τη δύναμή του, αλλά χρειάζεται τις δυνάμεις του ανέπαφες για να στηρίξει τη βάναυση κυριαρχία του.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πρωτίστως ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά αν υπάρχει ένας δεύτερος άνθρωπος του οποίου το όνομα και η φήμη θα συνδεθούν με την καταστροφή που εξαπέλυσε η Μόσχα, αυτός είναι ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Οι μαχητές του ήταν μέρος της επίθεσης του πρώτου κύματος στη χώρα και μεγάλο μέρος τους σκοτώθηκαν γύρω από την αεροπορική βάση Χόστομελ , με έναν διοικητή τους μεταξύ των νεκρών.

Επίλεκτες ομάδες Τσετσένων φέρεται να στρατολογήθηκαν επίσης σε αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας Ουκρανών ηγετών τις πρώτες 48 ώρες της εισβολής, ανέφεραν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Πρόσφατα, άνδρες του Καντίροφ εμφανίστηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις που επιβάλλουν μια βάναυση πολιορκία στο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου οι στόχοι περιλάμβαναν ένα μαιευτήριο που έγινε σύμβολο του ουκρανικού πόνου.

Ο ίδιος ο Τσετσένος ηγέτης δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που γυρίστηκε σε ένα υπόγειο καταφύγιο στην Ουκρανία. Το χρησιμοποίησε για να απειλήσει τους κατοίκους του Κιέβου με την προοπτική μιας «προσωπικής επίσκεψης».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι το βίντεο ήταν πιθανότατα στημένο και πως γυρίστηκε στην Τσετσενία. Οι πληροφορίες από τα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο έδειχναν ότι δεν πέρασε ποτέ στην Ουκρανία, και ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να τη γνησιότητα του βίντεο, λέγοντας ότι το Κρεμλίνο «δεν είχε δεδομένα» για ένα πιθανό ταξίδι στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από όλα αυτά ,το βίντεο ήταν χρήσιμη προπαγάνδα που σηματοδότησε το πόσο στενά και με ενθουσιασμό ο Καντίροφ έχει συνδεθεί με αυτόν τον πόλεμο.

Φαίνεται να βλέπει την εισβολή στην Ουκρανία ως ευκαιρία να τονώσει τόσο τη δύναμή του όσο και το προφίλ του. Η αποστολή των ανδρών του είναι ένας τρόπος για τον Καντίροφ να αποδείξει την πίστη του στον Ρώσο ηγέτη του οποίου η προστασία είναι η βάση της εξουσίας του.

«Υπάρχουν πολλές χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Τσετσένοι που τον μισούν, που είναι αγανακτισμένοι με αυτόν και την οικογένεια του οπότε ο Καντίροφ καταλαβαίνει ότι αν θέλει να επιβιώσει χρειάζεται τη Ρωσία και την υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Εμίλ Σόλομον Ασλάν από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα.

«Γι’ αυτό θέλει να δείξει απόλυτη πίστη, να αποδείξει ότι είναι χρήσιμος, και ότι μπορεί να έρθει και να κάνει μεγαλεπήβολα πράγματα».

Η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει ασυνήθιστα μη κανονικές καταστάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει συνεχής διαμάχη μεταξύ των τσετσένων διοικητών και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων δημοσίων προσβολών (ένα πρόσφατο βίντεο έδειχνε μαχητές να χρησιμοποιούν γυναικεία ονόματα για να κοροϊδέψουν έναν άνδρα αρχηγό της FSB) και ελάχιστη ενσωμάτωση στον τακτικό στρατό. Στα βίντεο που κυκλοφορούν, τονίζουν ότι τα στρατεύματα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του Καντίροφ και όχι της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας.

Σε αντίθεση με τους Ρώσους, τα στρατεύματα της Τσετσενίας έχουν κινητά τηλέφωνα, κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποκαλούν τη σύγκρουση πόλεμο – αγνοώντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου ότι η σφαγή πρέπει να χαρακτηριστεί «ειδική επιχείρηση».

Ο εξέχων ρόλος τους παρόλα αυτά είναι ένας φόρος τιμής στην εμβέλεια του Καντίροφ, μια δημόσια επίδειξη του πώς ο στρατός μιας μεγάλης δύναμης εξαρτάται από την ομάδα των Τσετσένων μαχητών του.

Αυτόν τον μήνα ξεκίνησε ένα κανάλι στην αραβική γλώσσα στο Telegram, προφανώς για να αξιοποιήσει αυτή την εξέχουσα θέση, μια φιλόδοξη κίνηση για τον ηγέτη μιας μικρής, μη αραβόφωνης ρωσικής περιοχής.

Προσπάθησε να παρουσιάσει την κινητοποίηση ως κάτι που υποστηρίζεται σε όλη την κοινωνία της Τσετσενίας, υποχρεώνοντας τους δασκάλους να συντάσσουν λίστες με άτομα που έχουν χώρο στα σπίτια τους για να στεγάσουν τους πρόσφυγες» και ισχυρίζεται ότι ορισμένοι κρατικοί υπάλληλοι θα παραιτηθούν από τον μισθό ενός μήνα για να τον δωρίσουν στον πόλεμο.

Για τον Πούτιν, ο Τσετσένος ηγέτης προσφέρει έμπειρους μαχητές, που έχουν τελειοποιηθεί σε σκληρούς πολέμους, μάχες δολιοφθοράς , εξεγέρσεις και μάχες στο δρόμο που ήδη έχουν διαλύσει αρκετές πόλεις της Ουκρανίας. Η φήμη για την ωμότητα που τους διακρίνει είναι ένα όπλο από μόνη της.

«Ο Καντίροφ έχει μακρά εμπειρία στις αποκαλούμενες “επιχειρήσεις εκκαθάρισης” κατά αμάχων και οι μαχητές του μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ψυχολογικό εργαλείο εναντίον ειρηνικών Ουκρανών», δήλωσε ο Αλεξάντρ Κβαχάτζε , ερευνητής στο Γεωργιανό Ίδρυμα Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, στο βόρειο Καύκασο.

Η σιωπηρή απειλή είναι εκεί: αν δεν παραδοθείτε,θα έχετε την ίδια μοίρα με τις ειρηνικές πόλεις στη Γεωργία και την Τσετσενία.

Η παλαιότερη γενιά Τσετσένων μαχητών συμμετείχε κάποια στιγμή στην υπεράσπιση του Γκρόζνι, όταν πολεμούσαν εναντίον της Ρωσίας. Έτσι οι Ρώσοι διοικητές πιστεύουν με αυτή την έννοια οι δυνάμεις του έχουν δεξιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες στην Ουκρανία, ειδικά κατά τη διάρκεια πραγμάτων όπως η πολιορκία της Μαριούπολης».

Ο Καντίροφ, ο οποίος διοικεί την Τσετσενία ως προσωπικό φέουδο μέσω του φόβου και της βίας, μπορεί ακόμη και να προσφέρει έμπνευση για δικτατορία στον Ρώσο ηγέτη, καθώς η οικονομία καταρρέει κάτω από τις κυρώσεις και ο Πούτιν προχωρά όλο και πιο βαθιά στην απολυταρχία.

Παραδοσιακά έχει προσφέρει στο Κρεμλίνο ένα είδος εναλλακτικού δικτύου επιβολής, για τη συλλογή πληροφοριών και την εξάλειψη εχθρών πολύ τοξικών ή αμφιλεγόμενων για τακτικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ίσως το πιο σημαντικό, πέντε Τσετσένοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ηγετικής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης, αν και το έγκλημα ποτέ δεν συνδέθηκε άμεσα με τον Καντίροφ.

Καθώς το Κρεμλίνο αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για τις αποτυχίες στην Ουκρανία, με τον αρχηγό της FSB να φέρεται να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αυτός ρόλος του οργάνου επιβολής και συλλογής πληροφοριών μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο χρήσιμος, ιδιαίτερα καθώς υπήρξε ιστορική έχθρα μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Πολλοί Τσετσένοι ένιωσαν ότι στάλθηκαν σαν πακέτο με πολεμοφόδια σε έναν άσχημα σχεδιασμένο πόλεμο τις πρώτες μέρες, όταν οι μεγάλες απώλειές τους περιλάμβαναν έναν ανώτερο διοικητή. Τώρα φαίνονται περισσότερο επικεντρωμένοι σε έναν πόλεμο μέσων ενημέρωσης, με στόχο να καθοδηγήσουν νεοσύλλεκτους και να ενισχύσουν τον ηγέτη τους.

Στην πατρίδα του, ο Καντίροφ πιέζει σκληρά για «εθελοντές», στους οποίους προσφέρει ένα μπόνους περίπου 2.300 δολαρίων το μήνα «για επιπλέον για επιτυχημένες επιχειρήσεις» ,έγραψε ένας υπεύθυνος στρατολόγησης σε μήνυμα κειμένου που έστειλε σε υποψήφιο νεαρό μαχητή.

Εχουν προσεγγίσει άτομα η ομάδες συμπεριλαμβανομένων προπονητών πολεμικών τεχνών, ζητώντας από νεαρούς άνδρες να εγγραφούν, αλλά οι Τσετσένοι είναι προφανώς αμετάπιστοι, γνωρίζοντας πόσο θανατηφόρος έχει γίνει ο πόλεμος.

«Οι εικόνες που μεταδίδονται δείχνουν ότι οι περισσότερες Τσετσενικές δυνάμεις απέχουν τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή, και το μόνο που κάνουν είναι να καταγράφουν βίντεο για να παρακινούν τους ανθρώπους μέσα στην Τσετσενία και να προωθούν την εικόνα πολεμιστή του Καντίροφ και των δυνάμεών του», είπε ο Κβαχάτζε.

«Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιήσουν “εθελοντές”, πρόσφεραν πολύ γενναιόδωρη οικονομική ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους, αλλά το Telegram και οι διαρροές δείχνουν ότι δεν έχουν επιτύχει το σκοπό τους»

Ο Καντίροφ έχει επίσης έναν άλλο λόγο να πολεμήσει. Μέσα στις ουκρανικές δυνάμεις περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες με μέλη της τσετσενικής διασποράς που τον μισούν και θα ήθελαν να τον δουν να ανατρέπεται. Πρέπει να δείξει στους εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τη δύναμή του, αλλά πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις του ανέπαφες για να στηρίξει τη βάναυση κυριαρχία του.

«Ο Καντίροφ φαίνεται να έχει σοκαριστεί από το μέγεθος της ουκρανικής αντίστασης και φαίνεται ότι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες άνθρωποι του έχουν σκοτωθεί. Έχει πολλούς ανθρώπους, περίπου 12.000, αλλά για να παραμείνει στην εξουσία χρειάζεται αυτούς τους μαχητές», είπε ο Ασλάν.

«Εάν υποστούν πολύ σοβαρή ζημιά στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ για τον Καντίροφ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει μερικές από τις φήμες που ακολούθησαν όταν απέσυρε κάποιες από τις δυνάμεις του».

«Θέλει να προβάλλει τον εαυτό του ως σκληρό ηγέτη αυτών των σκληρών μαχητών που είναι πρόθυμοι να αυτοθυσιαστούν. Αλλά δεν είμαι πραγματικά σίγουρος αν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τη ζωή τους».

Με πληροφορίες από Guardian, Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Ασκήθηκε η πρώτη δίωξη εναντίον Ρώσου δημοσιογράφου: Κατηγορείται για «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τον πόλεμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: