Αγνοείται η τύχη της δημοσιογράφου με την live διαμαρτυρία στη ρωσική TV: “Χούλιγκαν” την χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο [βίντεο]

Πίσω από την πλάτη της τηλεπαρουσιάστριας, η δημοσιογράφος με το πλακάτ που γράφει “όχι στον πόλεμο”, “μην τους πιστεύετε, σας λένε ψέματα” Photo via Twitter




Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για την τύχη της δημοσιογράφου Μαρίνας Οβσιανίκοβα, η οποία χθες το βράδυ «εισέβαλε» στο πλατό του κρατικά ελεγχόμενου τηλεοπτικού σταθμού Channel 1, υψώνοντας πλακάτ με σύνθημα κατά του πολέμου.

Μεταξύ άλλων, στο πλακάτ που κρατούσε η δημοσιογράφος πίσω από την πλάτη της τηλεπαρουσιάστριας έγραφε “Μην τους πιστεύετε, σας λένε ψέματα”.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα δεν κάλυψαν την διαμαρτυρία της. Μία μόνο -ανεξάρτητη- εφημερίδα πρόβαλε στο πρωτοσέλιδό της την επίμαχη εικόνα, αλλά οι επικεφαλής του εντύπου υποχρεώθηκαν να “θολώσουν” τα όσα αναγράφονταν στο πλακάτ που κρατούσε η Οβσιανίκοβα, καθώς δημοσίευση του μηνύματος θα συνιστούσε ποινικό αδίκημα βάσει των νέων δρακόντειων διατάξεων λογοκρισίας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται η δημοσιογράφος, αναφέρει το BBC.

Xθες πάντως, μετά την διαμαρτυρία της, η Οβσιανίκοβα συνελήφθη και αναρτήσεις στο Twitter αναφέρουν ότι κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο δικηγόρος της φέρεται να την αναζήτησε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την εντοπίσει

Εικάζεται ότι θα καταλήξει σε κάποιο δικαστήριο της Μόσχας σήμερα το πρωί, αλλά «θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε», αναφέρει το BBC.

(Και) στο πρόσφατο παρελθόν, το Κρεμλίνο έχει επιβάλει πολύ αυστηρές ποινές σε άτομα που έχουν συμμετάσχει σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις, ποινές που μπορεί να συνεπάγονται φυλάκιση έως και οκτώ ετών.

Πολίτες που δημοσιεύουν ό,τι το Κρεμλίνο ενδεχομένως θα θεωρούσε ως “ψευδείς πληροφορίες” σχετικά με τον ρωσικό στρατό και τις δραστηριότητές του μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Και υπάρχουν πολλοί ακόμη ρωσικοί νόμοι βάσει των οποίων η Οβσιανίκοβα θα μπορούσε να διωχθεί.

Σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε την πράξη ως «χουλιγκανισμό», προσθέτοντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, ότι μαζί της θα ασχοληθεί το κανάλι της.

“Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός”, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για το ποιοτικό, αντικειμενικό  πρόγραμμά του….

Mε πληροφορίες από BBC, Reuters, Sky News

Διαδηλώτρια διέκοψε δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης με μήνυμα κατά του πολέμου

Στη Μόσχα βρήκε καταφύγιο ο Αμπράμοβιτς: Αποκαλύψεις για την διεφθαρμένη καριέρα του “ταμία του Πούτιν”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: