WADA εναντίον CAS στην υπόθεση της 15χρονης Ρωσίδας πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ

File Photo Η απόφαση του CAS πάντως αφήνει ανοικτή την επιβολή ποινής στη 15χρονη Ρωσίδα στο μέλλον. Screenshot wada-ama.org




Βολές κατά του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), υποστηρίζοντας ότι η απόφαση να επιτρέψει στη Ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αν και είχε βρεθεί ντοπαρισμένη τον περασμένο Δεκέμβριο, ελήφθη χωρίς να εφαρμοστεί ο κανονισμός του οργανισμού.

Η υπόθεση της 15χρονης Ολυμπιονίκου, που πήρε με την εθνική Ρωσίας την πρώτη θέση στο ομαδικό την περασμένη εβδομάδα, εκδικάστηκε επειγόντως στο CAS, με έδρα τη Λωζάννη, κατόπιν πρωτοβουλίας τόσο του WADA όσο και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

WADA και ΔΟΕ, μαζί με τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος, προσέβαλαν στο CAS την αυθαίρετη απόφαση της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό της Βαλίεβα, τον οποίον επίσης είχε αποκρύψει, στέλνοντάς τη να αγωνιστεί στους Αγώνες, στην κινεζική πρωτεύουσα.

Το Δικαστήριο  απεφάνθη ότι η υπόθεση για το θετικό δείγμα και τον αποκλεισμό της Βαλίεβα δεν έχει ξεκαθαρίσει, άρα η αθλήτρια μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται στην τρέχουσα διοργάνωση.

Η απόφαση αναστάτωσε ιδιαιτέρως τις άλλες αποστολές στο Πεκίνο, αλλά και τον ίδιο τον WADA, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του CAS, δεδομένου ότι η άρση του αποκλεισμού της από τη Ρωσική Επιτροπή έγινε κατά παράβαση του κώδικα του διεθνούς οργανισμού.

«Φαίνεται ότι το CAS αποφάσισε να μην εφαρμόσει τους κανόνες του Κώδικα, ο οποίος δεν επιτρέπει συγκεκριμένες εξαιρέσεις αναφορικά με υποχρεωτικούς προληπτικούς αποκλεισμούς για «προστατευόμενα πρόσωπα», περιλαμβανομένων και των ανηλίκων», αναφέρει η ανακοίνωση του WADA.

Στηλιτεύοντας και τον ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ (RUSADA), το παρελθόν του οποίου είναι «αμαρτωλό» και οδήγησε στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο WADA προσθέτει στη δήλωσή του ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, το δείγμα στην περίπτωση αυτή δεν είχε λάβει χαρακτηρισμό προτεραιότητας όταν ελήφθη από το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ στη Στοκχόλμη, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει ο RUSADA».

Από την πλευρά της η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι σημαντικό να λάβει χώρα πλήρης και αντικειμενική έρευνα για την υπόθεση ντοπαρίσματος της Βαλίεβα.

Η απόφαση του CAS πάντως αφήνει ανοικτή την επιβολή ποινής στη 15χρονη Ρωσίδα στο μέλλον.

Χορός στον πάγο με… ελληνικό άρωμα: Χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο και παγκόσμιο ρεκόρ για Παπαδάκη και Σιζερόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: