Το τέλος του ηγέτη του ΙSIS: Τίναξε τον εαυτό του στον αέρα θυσιάζοντας και τα παιδιά του: «Υστατη πράξη δειλίας» λέει ο Μπάιντεν

Αεροφωτογραφία της κατοικίας μετά την ανατίναξη – αυτοκτονίας. EPA/YAHYA NEMAHEPA/YAHYA NEMAH




Αυτοανατινασσόμενος με εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έδωσε τέλος στη ζωή του ο ηγέτης του ISIS, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των αμερικανών στρατιωτών.

Το τέλος του Αμπου Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ- Κουράισι περιέγραψε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στον Λευκό Οίκο και κάνοντας λόγο για «δειλή ενέργεια».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάλειψαν μια μείζονα τρομοκρατική απειλή. Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε προβαίνοντας σε μια ύστατη πράξη δειλίας», είπε και συνέχισε:

«Σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, πυροδοτώντας όχι μόνο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος αλλά ανατινάζοντας αυτόν τον τρίτο όροφο…αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του».

EPA/YAHYA NEMAH

Πράγματι, από την επιλογή του αλ- Κουράισι να πυροδοτήσει τη βόμβα, νεκροί έπεσαν η σύζυγος και τα παιδιά του, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ελικόπτερο υπέστη μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία και καταστράφηκε στο έδαφος.

Η έκρηξη αυτοκτονίας ήταν τόσο ισχυρή που «πτώματα τινάχθηκαν έξω από το σπίτι και στις γύρω περιοχές».

Επιπλέον, ένας υπολοχαγός του ISIS και η γυναίκα του που είχαν οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο του κτιρίου σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ προτού ο ηγέτης του ISIS πυροδοτήσει τη βόμβα, οι αμερικανικές δυνάμεις απεμάκρυναν αμάχους από τον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Εξηγώντας τα της επιχείρησης, ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι «προτίμησε αυτή να γίνει από κομάντος προκειμένου να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων».

 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε για την επιχείρηση στη Συρία πριν από έναν μήνα και έδωσε το τελικό πράσινο φως για την αποστολή το πρωί της Τρίτης.

Χρησιμοποιούσε παιδιά ως ασπίδα

Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν φρικιαστικές λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι ο ηγέτης του ISIS χρησιμοποιούσε παιδιά ως ασπίδα και λένε ότι στόχος του ήταν να δημιουργήσει μία απειλή μαζικής σφαγής, εφόσον κινδύνευε.

Ετσι, όπως οι ίδιοι λένε, επέλεγε να μένει σε ένα σπίτι με πολλές οικογένειες, σε μία σχετικά πυκνοκατοικημένη γειτονιά ώστε σε περίπτωση που καταστεί στόχος να δημιουργείται φόβος για μαζικές απώλειες αμάχων.

Ο ηγέτης του ISIS είχε μάλιστα εγκαταστήσει μία οικογένεια στον πρώτο από τους τρεις ορόφους της κατοικίας του. Η οικογένεια δεν είχε ιδέα για τον ρόλο του στην ηγεσία της οργάνωσης.

Ο ίδιος δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι αυτό.

«Εδειχνε να ζει εσκεμμένα σε κατοικία μαζί με οικογένειες, για τις οποίες πιστεύουμε ότι δεν είχαν καμία σχέση με τον ISIS και δεν ήξεραν καν ποιος ζούσε στον τρίτο όροφο. [Εκείνος] δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι. Εδινε εντολές με αγγελιοφόρους που έμπαιναν και έβγαιναν, χρησιμοποιώντας αθώους ανθρώπους ως ασπίδα», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος στη σημερινή ενημέρωση.

Διάδοχος του Αλ Μπαγκνάντι

Ο Κουράισι, διαδέχθηκε στην ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, στις 31 Οκτωβρίου 2019. Η εξολόθρευσή του συνιστά ισχυρό χτύπημα στις απόπειρες ανασυγκρότησης του ISIS, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά, έπειτα από την ανακατάληψη εδαφών στη Συρία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος και της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

H επικήρυξη του State Department. EPA/US STATE DEPARTMENT

Επιχείρηση δύο ωρών

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

Έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ, περιοχή που ελέγχουν αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά.

Εκτιμάται ότι διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και τερματίστηκε όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ελικόπτερα ακούστηκαν να φεύγουν από την περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Mail

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS Ιμπραΐμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι: To ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: