Νεκρός ο ηγέτης του ISIS Ιμπραΐμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι: To ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν

File Photo O ηγέτης του Ισλαμικού Κράτος Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι via Twitter




Νεκρός έπεσε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αναλυτικά η δήλωση του Τζο Μπάιντεν:

«Χθες το βράδυ, υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για την προστασία του αμερικανικού λαού και των συμμάχων μας και για να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο. Χάρη στις ικανότητες και τη γενναιότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, εξολοθρεύσαμε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi -τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση. Θα απευθύνω δηλώσεις στον αμερικανικό λαό αργότερα σήμερα το πρωί. Είθε ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας».

Ο Κουράσι, διαδέχθηκε στην ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, στις 31 Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα στις απόπειρες ανασυγκρότησης του ISIS, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά, έπειτα από την ανακατάληψη εδαφών στη Συρία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος και της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα. Έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ, περιοχή που ελέγχουν αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά.

Εκτιμάται ότι διήρκεσε πάνω από δύο ώρες στην περιοχή της Ατμέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τερματίστηκε όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ελικόπτερα ακούστηκαν να φεύγουν από την περιοχή.

Μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης Σύροι διασώστες δήλωσαν πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και εκρήξεις που ξέσπασαν.

«Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ διενήργησαν αποστολή κατά της τρομοκρατίας στη βορειοδυτική Συρία. Η αποστολή ήταν επιτυχής», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν όταν θα είναι διαθέσιμές» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος δεν προσδιόρισε αρχικά ποιος ήταν ο στόχος της αποστολής που ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή του Τραμπ (2019) όταν και σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο NBC News ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο αντιμετώπισε πρόβλημα συντήρησης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Τοποθετήθηκε με ασφάλεια τουλάχιστον ένα μίλι μακριά από τον στόχο, αλλά κρίθηκε μη ασφαλές να πετάξει πίσω και πυροδοτήθηκε επί τόπου, είπε ο αξιωματούχος.

Στο Atmeh, κάποτε ένα μικρό και νυσταγμένο χωριό γνωστό για τις ελιές του, αλλά τώρα φιλοξενεί μια σειρά από στρατόπεδα για τους εκτοπισμένους από τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας, οι κάτοικοι περιέγραψαν ένα δραματικό και θανατηφόρο περιστατικό μέσα στη νύχτα.

Ο 65χρονος Μοχάμεντ αλ Ομάρ είπε στο NBC News ότι το κτίριο που στοχοποιήθηκε ανήκει στον γιο του, ο οποίος ζει στη Γερμανία από το 2016.

Είπε ότι είχε νοικιάσει το κτίριο από την αναχώρηση του γιου του.

Μια χήρα και ο γιος της έμεναν στον τρίτο όροφο, ενώ ο αδελφός της, η γυναίκα του και τα παιδιά τους έμεναν στον δεύτερο, είπε. Ο Αλ-Ομάρ είπε ότι πίστευε ότι όλοι είχαν σκοτωθεί μέσα σε μια νύχτα. Είπε ότι δεν ήξερε αν κάποιος που ζούσε εκεί είχε εμπλακεί σε τζιχαντιστική δραστηριότητα.

Ο τρίτος όροφος του κτιρίου κατοικιών είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την επιδρομή, είπε, ενώ ο δεύτερος και ο πρώτος όροφος είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Το Ιντλίμπ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αλλά είναι επίσης ένα προπύργιο της Αλ Κάιντα και το σπίτι πολλών από τα κορυφαία στελέχη της. Άλλοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστών από την αντίπαλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έχουν επίσης βρει καταφύγιο στην περιοχή.

Ένας γείτονας είπε ότι κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρά του όταν άκουσε τον ήχο των ελικοπτέρων που άρχισαν να γίνονται «δυνατότεροι» και «δυνατότεροι» καθώς πλησίαζαν, περιγράφοντάς τον ως «τρομακτικό».

«Κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα την πτώση αέρα στο σπίτι του γείτονά μου», είπε ο Abu Omar, 39 ετών, μέσω μηνύματος WhatsApp.

Μετά από αυτό, είπε ότι άκουσε μια φωνή να αντηχεί από τα μεγάφωνα, προειδοποιώντας όσους βρίσκονταν στην κατοικία να «φύγουν αμέσως από το σπίτι» ή να γίνουν στόχος.

Οι κλήσεις συνεχίστηκαν για περίπου μισή ώρα, είπε, προτού ακουστούν πυροβολισμοί ακολουθούμενοι από μια τελευταία προειδοποίηση. Ο Ομάρ είπε ότι μια γυναίκα φαινόταν να μιλούσε με εκείνους που εξέδωσαν την προειδοποίηση πριν «βομβαρδιστεί το σπίτι».

Άλλοι κάτοικοι και ακτιβιστές στην περιοχή περιέγραψαν ότι είδαν μια μεγάλη χερσαία επίθεση και περιέγραψαν επίσης ότι άκουσαν τις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν μεγάφωνα ζητώντας από γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, ανέφερε το Associated Press .

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , που εδρεύει στη Βρετανία , ανέφερε επίσης ότι η επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες.

Ένας αριθμός τζιχαντιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα επιχειρούν στη βορειοδυτική Συρία, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κρύβονται επίσης στην περιοχή.

“Φάντασμα” ο νέος ηγέτης του Isis: Ψευδώνυμο το αλ Κουράσι για τον νέο “εμίρη του πολέμου”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: