Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα: Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

FILE PHOTO: A general view during the kick-off dinner of the France-Portugal crossover Season (Saison croisee) at the Elysee Palace in Paris, France, 11 February 2022. EPA, STEFANO RELLANDINI, POOL




Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία.

«Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα δυτικά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αξίωσαν να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, στην οποία προχώρησε η Ρωσία χθες Δευτέρα, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι χώρες που υπέβαλαν το αίτημα – βάσει επιστολής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ – είναι κυρίως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Αλβανία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, επαφίεται τυπικά στη χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τον Φεβρουάριο είναι η Ρωσία, να προγραμματίσει τη συνεδρίαση.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών “αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας”.

Αυτό είναι “ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

“Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Παρίσι, France – Νέα Υόρκη, United Nations

Να έλεγε τα ίδια και για την Κύπρο: Ο Μπλίνκεν ρίχνει το γάντι… Η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι ακλόνητη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: