Να έλεγε τα ίδια και για την Κύπρο: Ο Μπλίνκεν ρίχνει το γάντι… Η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι ακλόνητη…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken . EPA/RONALD WITTEK / POOL




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πλευρό των Ουκρανών εταίρων τους και καταδικάζουν σθεναρά την ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν.

Ο κ. Μπλίνκεν τονίζει ότι “η απόφαση της Ρωσίας είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κατάφωρης ασέβειας του Προέδρου Πούτιν για το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες”.

Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού έχει ως εξής:

“Καταδικάζουμε σθεναρά την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις λεγόμενες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως «ανεξάρτητες».

Όπως είπαμε όταν η Δούμα υπέβαλε για πρώτη φορά το αίτημά της: αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει την πλήρη απόρριψη των δεσμεύσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ισχυριζόμενη δέσμευση της Ρωσίας στη διπλωματία και αποτελεί σαφή επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Τα κράτη έχουν την υποχρέωση να μην αναγνωρίσουν ένα νέο «κράτος» που δημιουργήθηκε μέσω της απειλής ή της χρήσης βίας, καθώς και την υποχρέωση να μην διαταράξουν τα σύνορα άλλου κράτους. Η απόφαση της Ρωσίας είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κατάφωρης ασέβειας του Προέδρου Πούτιν για το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει όλες τις νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ» της Ουκρανίας.

Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με την Ουκρανία και τους Συμμάχους και τους εταίρους μας για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση σε αυτήν την απρόκλητη και απαράδεκτη ενέργεια της Ρωσίας.

Το Εκτελεστικό Διάταγμα έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει τη Ρωσία να επωφεληθεί από αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Δεν απευθύνεται στον λαό της Ουκρανίας ή στην ουκρανική κυβέρνηση και θα επιτρέψει τη συνέχιση της ανθρωπιστικής και άλλων συναφών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

Η υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και για την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας είναι ακλόνητη. Στεκόμαστε στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας καταδικάζοντας σθεναρά την ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν.”

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες κυρώσεις: Εκτελεστικό Διάταγμα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τις απόφάσεις του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: